• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Oostende is voor achtste keer op rij landskampioen

  Oostende heeft revanche genomen tegen de Antwerp Giants voor de verloren bekerfinale in het basketbal. Oostende won het vierde duel in de finale van de Play-offs met 69-62. De best of five eindigde zo op 3-1. Het is de 20e titel in de geschiedenis van de club, de 8e op rij.

  Ruim verslag van de 4e match in de basketfinale tussen Oostende en Antwerp Giants

  Oostende en Antwerp maakten het elkaar al een heel seizoen knap lastig: in de beker en in de competitie. In de beker trok Antwerp aan het langste eind, in de competitie herstelde Oostende vanavond, maar vooral afgelopen dinsdag de orde.

   

  Toen kwam de kustploeg terug uit een bijna geslagen positie in Antwerpen en maakte er 2-1 van in de tussenstand. De rek leek er uit bij Antwerp in het vierde duel vanavond in Oostende. De thuisploeg maakte een kanonstart en stond na een quarter al 11 punten voor. Antwerp halveerde zijn achterstand wel bijna bij de rust (39-34), maar liep daarna voortdurend achter de feiten. Ook de 15 punten van Lee konden niet baten.

   

  Topschutter van de avond werd Mwema met 18 punten voor Oostende. Oostende is de eerste van beide ploegen die in deze finale een thuismatch kon winnen. Het levert de 20e titel uit de clubgeschiedenis op. 

  Oostende - Antwerp 69-62 (rust: 39-34)

  Quarters: 24-13, 15-21, 15-10, 15-18
  Topschutters Oostende: Mwema 18 punten, Lasisi 12, Angola-Rodas 8
  Topschutters Antwerp: Lee 15 punten, Bako 11, Tate 7 

  Gjergja: "Niemand gaf ons dit seizoen een kans"

  Oostende moest dit seizoen harder vechten voor de titel dan de afgelopen jaren. De nasmaak bij coach Dario Gjergja was daarom extra zoet. "Mijn jongens hebben nooit opgegeven. We hebben tegen een goede ploeg gespeeld in deze finale. Ik heb veel respect voor Antwerp. We hebben als team gespeeld en de bal goed het werk laten doen."

   

  "Mentaal waren we ook op de afspraak. Niemand gaf ons een kans dit seizoen. We zijn er twee keer in geslaagd om Antwerp te verslaan in hun arena. Dan verdien je de titel. Veel van mijn spelers hebben met blessures gesukkeld dit seizoen. Ik ben heel blij voor hen dat het gelukt is. Deze titel is voor mijn spelers."

   

  "Wat er volgend seizoen gebeurt? Ik wil nog niet aan volgend seizoen denken. Ik blijf in Oostende, maar wil eerst genieten van wat vakantie."

  Moors: "Dit was het jaar van de Giants, maar vandaag was Oostende beter"

  In het verliezende kamp, zweefde coach Roel Moors tussen ontgoocheling en trots. "Ik vind niet dat we negatief moeten terugkijken op ons seizoen. Dit was het jaar van de Giants. Natuurlijk wilde iedereen de titel, maar die is er niet gekomen. We kunnen onszelf weinig verwijten. Oostende was vandaag de betere ploeg."

   

  "De eerste drie finalewedstrijden had ik niet dat gevoel. Daar blijf ik bij. Maar dat telt allemaal niet. De enige realiteit is dat Oostende kampioen is. Ons seizoen was ongelooflijk en ik ben heel trots op mijn spelersgroep. De ontgoocheling is er natuurlijk en dat is normaal. Ik heb nog niet beslist wat ik ga doen nu."

  Basketbal: play-offs

  Finale (best-of-5)
  Antwerp Giants Oostende 67-73
  Oostende Antwerp Giants 61-66
  Antwerp Giants Oostende 57-60
  Oostende Antwerp Giants 69-62

  Finale:

  Fase per fase

  1. 22 uur 36. Ruim verslag van de 4e match in de basketfinale tussen Oostende en Antwerp Giants.

   Ruim verslag van de 4e match in de basketfinale tussen Oostende en Antwerp Giants

  2. 22 uur 35. Oostende mag opnieuw de trofee van basketkampioen in de lucht steken.

   Oostende mag opnieuw de trofee van basketkampioen in de lucht steken

  3. 22 uur 32. Bekijk het slot in Oostende-Antwerp en de vreugde-explosie na het behalen van de titel.

   Bekijk het slot in Oostende-Antwerp en de vreugde-explosie na het behalen van de titel

  4. 13-06-2019.
  5. 22 uur 20. Thuisploeg kan alweer niet winnen. Oostende heeft opnieuw het voordeel in de finale van de play-offs na een zwaarbevochten 57-60-overwinning in de Antwerpse Lotto Arena. Net als in de voorbije twee wedstrijden gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe, bij de rust (33-32) kon het nog alle kanten uit. In de 2e helft werd het basketbal bitsiger en de Oostendse toppers Angola en Thompson kwamen in foutenlast. De Giants staken bij 48-40 na 3 quarters hun hand uit naar de zege. Maar de titelverdediger toonde in het slotkwart zijn kampioenenmentaliteit en een uitmuntende Vincent Kesteloot - nota bene een Antwerpenaar - schonk zijn team haast in zijn eentje de zege met 14 punten in de laatste 10 minuten, terwijl de thuisploeg stilviel. De potentiële gelijkmaker van Sanders viel naast. Donderdag kan Oostende het in eigen huis afmaken.
  6. 22 uur 20. Ruim verslag van de 3e match in de basketfinale tussen Antwerp Giants en Oostende.

   Ruim verslag van de 3e match in de basketfinale tussen Antwerp Giants en Oostende

  7. 22 uur 19. Antwerp Giants - Oostende 57-60. Quarters: 19-19, 14-13, 15-8, 9-20. Schutters Antwerp: Sanders 16, Bako 9, Tate 8, Kalinoski 5, Vanwijn 5, Dudzinski 4, Lee 4, Akyazili 3, Kingsley 3. Schutters Oostende: Kesteloot 18, Thompson 10, Angola 8, Djurisic 8, Fieler 5, Williams 5, Djordjevic 4, Lasisi 2.
  8. 21 uur 10. Kingsley Moses (Antwerp Giants) pakt uit met knap blockshot tegen Oostende.

   Kingsley Moses (Antwerp Giants) pakt uit met knap blockshot tegen Oostende

  9. 11-06-2019.
  10. 23 uur 36. Lang verslag van Oostende-Antwerp (61-66).

   Lang verslag van Oostende-Antwerp (61-66)

  11. 22 uur 23. Antwerp neemt het thuisvoordeel weer af. De Antwerp Giants zijn niet van plan Oostende een 8e titel op een rij zomaar cadeau te doen. Lieten ze zich in de eerste match in eigen huis nog rollen door Oostende dan waren ze nu wel op de afspraak in money time. Antwerp had voor de rust een mooie bonus bij elkaar gespeeld, onder meer dankzij een sterke Kingsley, en kon in de 2e helft nu wel de (meer fysieke) strijd aangaan en winnen van Oostende. Balverliezen van de thuisploeg werden vakkundig afgestraft op weg naar een 61-66-zege.
  12. 22 uur 22. Telkens we tot op een paar punten naderden, hadden zij een makkelijke rebound, score of misten wij vrijworpen. Dat heeft ons de overwinning gekost. Die details zullen ook de komende duels het verschil maken. Ik denk dat elke match tegen Antwerp heel spannend zal zijn. Vincent Kesteloot (Oostende).
  13. 22 uur 20. Kesteloot: "Details maken het verschil".

   Kesteloot: "Details maken het verschil"

  14. 22 uur 17. Oostende-Antwerp 61-66. Quarters: 16-20, 12-16, 13-11, 20-19 // Schutters Oostende: Angola 13, Djordjevic 12, Lasisi 11, Kesteloot 7, Fieler 7, Djurisic 6, Thompson 5 / Schutters Antwerp: Sanders 17, Kingsley 13, Lee 10, Tate 7, Bako 7, Kalinoski 7, Schoepen 5.
  15. 09-06-2019.
  16. 23 uur 15. Ruim verslag van de eerste wedstrijd:.

   Ruim verslag van de eerste wedstrijd:

  17. 22 uur 21. Oostende zet zichzelf meteen in poleposition. Titelverdediger Oostende heeft de Antwerp Giants meteen het thuisvoordeel afgesnoept. In een felbevochten eerste finaleduel moest de kustploeg lang achtervolgen tegen een enthousiast Antwerp, dat bij de rust een bonus van 8 punten vergaard had. Maar in de tweede helft snoerden de bezoekers hun verdediging aan en de Giants kwamen nog moeilijk tot scoren. Mondjesmaat helde het momentum over richting Oostende, dat zich dankzij de ervaring van Djordjevic en de kracht van Thompson naar de zege knokte: 67-73.
  18. 22 uur 20. Het doel was om meteen het thuisvoordeel af te nemen van Antwerp. Maar het is geen ploeg die zich zo makkelijk gewonnen geeft. Ik denk dat er nog een paar hevige duels zullen komen. Daarom houden we het nu rustig. Jean-Marc Mwema (Oostende).
  19. 22 uur 20. Mwema: "Er zullen nóg hevige duels volgen".

   Mwema: "Er zullen nóg hevige duels volgen"