Ga naar de inhoud
Emma Meesseman zat in de tang van Japan.

Wedstrijden groep C

22/9 Japan - Spanje 71-84
22/9 Puerto Rico -BELGIE 36-86
23/9 BELGIE - Japan 75-77 (n.v.)
23/9 Spanje - Puerto Rico 78-53
25/9 Japan - Puerto Rico 69-61
25/9 BELGIE - Spanje 72-63

Stand in groep C

    M W V punten
1. BELGIE 3 2 1 5
2. Spanje 3 2 1 5
3. Japan 3 2 1 5
4. Puerto Rico 3 0 3 3

België haalt als groepswinnaar de kwartfinales, omdat België (+7) in de onderlinge duels beter scoort dan Spanje (+4) en Japan (-11).

Japan is net te sterk voor Belgian Cats na een verlenging

 zo 23 september 2018 18:15
WK basketbal: België-Japan
België
Japan
einde
13
q1
17
19
q2
18
18
q3
22
18
q4
11
7
q5
9
75
score
77

De Belgian Cats hebben op het WK de cruciale wedstrijd tegen Japan verloren. De Belgische vrouwen moesten een hele match achtervolgen, kwamen op voorsprong in het slot, maar gingen toch onderuit na een verlenging: 75-77.

Bekijk de razend spannende overtime tussen België en Japan op het WK basketbal

De vinnige en strijdvaardige Japanse vrouwen bleken snel een ander kaliber dan Puerto Rico zaterdag. Een gebrek aan lengte, de grootste speelster van Japan meet 1, 86 meter, werd gecompenseerd met vinnigheid en loopvermogen. De Cats
konden niet volgen.

 

Geen onoverkomelijk probleem als je offensief je kansen afmaakt, maar
dat deed België niet. Meesseman was in de eerste helft de exponent van de Cats, die onder hun gebruikelijke niveau bleven. De ene na de andere bal strandde op de ring. Aan de overzijde was Takada met driepunters een kwelduivel voor de Cats.

 

Gelukkig was Mestdagh wel "hot" van aan de driepuntlijn. Zo bleef de schade aan de rust beperkt tot 3 punten. In het derde quarter kwamen de Belgen voor het eerst sinds het begin van de match opnieuw op voorsprong, maar lang duurde dat niet. Te veel vrije worpen en tweepunters werden gemist.

 

De zeven punten achterstand waarmee de Cats aan het laatste quarter begonnen waren onrustwekkend. Maar toen begon de Japanse motor te sputteren. Misschien waren de Japanse vrouwen moe na het duel tegen Spanje gisteren. De laatste 2 minuten werden een thriller met wisselende kansen.

 

Met 0,6 seconden op de klok mocht België nog een keer inwerpen. De bal ging naar Mestdagh, maar haar schot strandde op de ring. In de verlenging beet Japan op de tanden. Ze verdedigde strak en met een driepunter legde ze alle druk op de Cats. Mestdagh ging er niet goed mee om en forceerde de laatste poging. Geen  tweede verlenging. Japan won.

Kim Mestdagh: "Zag op het scorebord dat we geen driepunter nodig hadden"

Kim Mestdagh speelde een sterke wedstrijd, maar miste op het einde de ultieme kans op de zege. "Dit is heel jammer. Een keer in de verlengingen hoop je toch nog te kunnen winnen. Persoonlijk moest ik me herpakken na gisteren. Vandaag ging het goed, maar dat einde is een minpunt."

 

"Japan blijft scoren en zoeken en hun afwerking is heel precies. Het is een heel moeilijke tegenstander. Toch hadden we bijna de zege te pakken, maar verlengingen zijn heel vermoeiend."

 

"Die laatste poging had zeker anders gekund, want toen ik naar het scorebord keek, zag ik dat we geen driepunter nodig hadden. In de laatste seconden moet je snel beslissen. Je kan blijven praten over "wat als". Spanje wordt een moeilijke opdracht, maar zeg nooit nooit."

Philip Mestdagh: "Dubbeltje viel aan de andere kant"

Kim Mestdagh: "Toen ik naar het scorebord keek dacht ik wel: 'Wat heb ik nu gedaan?'"

Wauters: "We zijn weer een beetje gegroeid als ploeg"

Fase per fase

16:15

Mestdagh maakt de verkeerde keuze, België verliest

Mestdagh, die een heel sterke match speelde, maakt de foute keuze in de slotseconden. Ze schiet ongelukkig met iemand recht voor haar en wordt afgeblokt. Het einde voor de Belgen.
16:13

Misser Meesseman

Meesseman wil het forceren met een driepunter, maar ze mist en niemand staat onder de korf. Dit kan het einde zijn voor België.
16:13
Wauters scoort makkelijk na een goede pas van Carpreaux. Het verschil is nog een punt.
16:12

ai ai ai

Allemand moet naar de kant met haar vijfde fout en tot overmaat van ramp scoort Japan een driepunter. Aan de overkant is België het offensief weer wat kwijt.
16:08

Begin verlenging

Mestdagh opent de verlenging met een driepunter van heel ver. Dit hebben de Cats nodig.
16:08
16:05
Er staan nog 0,6 seconden op de klok en België mag nog inwerpen. Mestdagh wordt uitgekozen voor de allerlaatste poging, maar haar schot strandt op de ring.
16:03

Belgian Cats missen in de slotseconden tegen Japan en moeten overtime spelen

16:01
Japan mag nog een laatste keer aanvallen om alsnog de zege veilig te stellen, maar Carpreaux steelt de bal en biedt Meesseman de ultieme kans aan. De pas is niet perfect en een Japanse steekt er een stokje voor.
16:00
Een dure misser van Mestdagh. Geen 7 op 7 van aan de driepuntlijn voor haar. Gelukkig mist Japan aan de overkant ook.
15:59

Alles of niets in de slotseconden

Na een prachtige aanval komt België drie punten voor, maar met een haarscherpe driepunter wist Japan de voorsprong weg.
15:57

Cats nemen de leiding!!

De Cats staan opnieuw op voorsprong. Allemand kan alleen onder de korf afwerken. Dit is een thriller, maar België verdedigt veel beter.
15:56

Belgian Cats dichten kloof op Japan met nog 2 minuten op de klok

15:54

Het gaat er om spannen

Nog iets meer dan 3 minuten op de klok. Het wordt heel spannend. Het verschil is nog 3 punten en de Cats lijken de overhand te nemen in het spel. Spannend!!
15:51
Carpreuax draagt haar steentje bij met een shot voor 2 punten op een moment dat de Cats geen oplossingen vonden onder de korf.
15:49

"Het is zoals op het WK voetbal, de Belgen moeten achtervolgen op Japan. De kloof is 9 punten."

Kris Meertens
15:47

Japan loopt opnieuw 7 punten uit in het derde kwart

15:46

Defensie is kaas met gaten

Terwijl de Belgen het heel moeilijk hebben met een gaatje vinden in de Japanse defensie, gaat het veel vlotter aan de overkant. Wauters kan door haar pijnlijk lichaam nauwelijks meelopen en zo ontstaan er voortdurend gaten. De sleutel ligt in de verdediging.