• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Cats staan in halve finales van WK na weergaloze match

  WK basketbal: kwartfinales

  België 
  quarters
  Frankrijk 
  20
  1
  17
  33
  2
  14
  14
  3
  17
  19
  4
  17
  86
  65

  Het sprookje van de Belgian Cats op het WK basketbal blijft duren. In de kwartfinales telden de Belgische vrouwen met weergaloos basketbal Frankrijk uit. De nummer 3 van de wereld kreeg een oplawaai van jewelste: 86-65. Zaterdag wacht topfavoriet Amerika de Cats op.

  De Belgische vrouwen kwamen met veel vertrouwen op het parket na hun stunt in de groepsfase tegen Spanje, de nummer 2 van de wereld. In hun kwartfinale kregen de Belgian Cats opnieuw een zware tegenstander voor de kiezen, want Frankrijk is de huidige nummer 3 van de wereld.

   

  Een verschil in klasse was ook te zien op het veld, maar dan in de omgekeerde richting. Want België speelde de Franse vrouwen complexloos van het kastje naar de muur in een fabelachtige 1e helft, waarin vooral Julie Allemand en Kim Mestdagh hun stempel drukten.

   

  Allemand, die met Lyon een Franse werkgever heeft, regisseerde de wedstrijd op een fenomenale wijze en had na 20 minuten al met 9 assists gestrooid. De spelverdeelster vond veel steun bij Kim Mestdagh, die ook weer een partij op wereldniveau speelde.

   

  De Franse vrouwen wisten niet wat hen overkwam en keken op een gegeven moment tegen een kloof van liefst 28 punten aan. Toch werd het nog even nagelbijten, toen België in het begin van het 4e quarter even een dipje had en een moedig Frankrijk naderde tot op 10 punten.

   

  Maar ondanks hun jonge leeftijd hielden de Cats het hoofd koel en met slim en volwassen basketbal zetten ze opnieuw een kloof van 20 punten op het bord. Carpréaux maakte het delirium compleet door in de allerlaatste seconde een verre driepunter binnen te knallen.

  Julie Vanloo schreeuwt haar vreugde uit.

  Julie Vanloo schreeuwt haar vreugde uit.

  De Belgische statistieken:

  Fase per fase

  1. 20 uur 20. Belgian Cats vieren met supporters: "Are you kidding me?".

   Belgian Cats vieren met supporters: "Are you kidding me?"

  2. 20 uur 11. Carpréaux legt de eindstand vast met knappe bom.

   Carpréaux legt de eindstand vast met knappe bom

  3. 20 uur 10. BELGIE BIJ DE LAATSTE 4. Carpréaux zet het orgelpunt met een heel verre driepunter at the buzzer: 86-65. België staat in de halve finales na een verbluffend sterke match tegen de nummer 3 van de wereld. Morgen wacht toernooifavoriet Amerika.
  4. 20 uur 07. Bondscoach Mestdagh gunt zijn bank nog wat speelminuten. Logisch, want de zege is binnen.
  5. 20 uur 06. Kim Mestdagh, goed voor 23 punten, 6 rebounds en 3 assists, krijgt een applausvervanging van haar vader. Nauwelaers mag nog even opdraven.
  6. 20 uur 03. Allemand met de doodsteek. Allemand tovert nog eens en er staat opnieuw een kloof van 20 punten op het bord: 79-59. Frankrijk hangt in de touwen.
  7. 20 uur 02. Wauters vindt Kim Mestdagh die er met een jumper 77-59 van maakt. Er kan een lachje af bij de dochter van de bondscoach. De halve finales wenken.
  8. 19 uur 59. Nog 4'22" op de klok en Frankrijk neemt nog eens een time-out. De nummer 3 van de wereld kijkt tegen een achterstand van 16 punten aan.