• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgian Cats plaatsen zich voor het EK, maar geven groepswinst in slotseconde weg

  De Belgische basketbalvrouwen hebben zich gekwalificeerd voor het EK van volgende zomer. De Cats wonnen hun laatste groepsmatch tegen Tsjechië, maar kwamen één puntje tekort om als groepswinnaar naar de loting te trekken. Als een van de beste tweedes stoten de Belgen toch door.

  Tsjechië begon als leider tegen België aan de laatste opdracht in deze kwalificatiecampagne, maar met een zege met meer dan 5 punten verschil konden de Belgian Cats toch nog de groepswinst van de Tsjechen afsnoepen.

   

  Dat scenario werkte niet echt inspirerend voor de Belgen, wat resulteerde in een slap begin. Maar de inbreng van Vanloo en de klasse van Meesseman resulteerden in een Belgische tussensprint. De versnelling werd ook vertaald op het scorebord: 33-21 was het verdict bij de rust.

   

  Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Cats, die in het derde kwart een bonus van 15 punten hadden verzameld. Maar de Belgische vrouwen konden hun tempo niet vasthouden en de taaie Tsjechische tantes gaven zich niet gewonnen.

   

  In een zenuwslopende slotfase kon het dubbeltje aan beide kanten vallen. De Belgen leken het laken naar zich toe te trekken, maar een halve wanhoopspoging van Hejdova werd een driepunter en zorgde toch voor een kleine anticlimax.

  "Er mag nu zeker geen ontgoocheling overheersen"

  • Philip Mestdagh (bondscoach): "We zijn geen groepswinnaar. Dat kan enigszins ontgoochelend zijn, maar de doelstelling was winnen met één punt. Dan hoefde er niet gerekend te worden. We konden met meer punten winnen, maar het is nu zo. Er mag nu zeker geen ontgoocheling overheersen. We gaan voor de tweede keer op een rij naar het EK. Dat is gewoon schitterend. Dat heb ik ook gezegd in de kleedkamer: in deze fase telt alleen winnen."
  • Antonia Delaere: "We zijn voorlopig wat teleurgesteld na een match met ups en downs. We hadden enkele echt goeie momenten, maar er waren ook zwakke momenten. We moeten onthouden dat we snel moeten spelen. Maar de kwalificatie is binnen en dat is het belangrijkste."
  • Emma Meesseman: "We hebben een EK-ticket en dat is mooi. Het had nog mooier kunnen zijn, maar het belangrijkste is winnen voor een vol huis. Het eerste kwart waren we niet meer gewoon van de Cats. We kunnen wel onthouden dat we de ervaring gehad hebben om de energie terug te vinden. Mocht dit twee jaar geleden gebeurd zijn, dan zouden we niet de energie en moed gevonden hebben om terug te vechten."

  Voorronde EK basketbal 2019

  Fase per fase

  1. 22 uur 49. Meesseman: "Het had mooier kunnen zijn, maar winnen is het belangrijkste".

   Meesseman: "Het had mooier kunnen zijn, maar winnen is het belangrijkste"

  2. 22 uur 45. Delaere: "Ups en downs".

   Delaere: "Ups en downs"

  3. 22 uur 39. Bondscoach: "Weer naar een EK: schitterend!".

   Bondscoach: "Weer naar een EK: schitterend!"

  4. 22 uur 23. Bekijk de slotfase van de wedstrijd.

   Bekijk de slotfase van de wedstrijd

  5. 22 uur 09. Einde: 66-62. Na een onwaarschijnlijke slotfase is het toch balen voor de Belgen. Een halve wanhoopspoging van Hejdova waait binnen. De Belgen winnen, maar de bonus van 4 punten is niet genoeg voor groepswinst.
  6. 22 uur 07. Q4: 66-59. Kim Mestdagh flikt het weer en doet het dubbeltje aan de Belgische kant vallen. Nog 9 seconden.
  7. 22 uur 05. Q4: 64-59. Daar is de driepunter van de Tsjechen...
  8. 22 uur 02. Q4: 64-56. Nog 1'03" op het bord. Het EK is binnen, maar trekken de Cats als groepswinnaar naar de loting? Ze hebben een zege van meer dan 5 punten nodig.
  9. 22 uur . Q4: 64-53. De Cats zijn op het juiste moment wakker geschoten. "Het is gebeurd", voorspelt onze commentator Kris Meertens.
  10. 21 uur 58. Q4: 62-53. De driepunters vliegen nu om de oren. Vanloo reageert gepast op een Tsjechische korf. Nog 2'40", de Tsjechen lijken zich stilaan gewonnen te geven.