Ga naar de inhoud
België sluit het EK af met 3 zilveren medailles.

Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder sluiten EK op de piste af met zilver in de ploegkoers

 za 9 oktober 2021 20:50

Op de slotdag van het EK baanwielrennen in Zwitserland heeft ons land nog een derde medaille veroverd. Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder pakten zilver in de ploegkoers. Vrijdag eindigden Fabio Van Den Bossche (omnium) en Shari Bossuyt (puntenkoers) ook op de tweede plaats.

Kenny De Ketele greep in Tokio nog net naast een medaille met Robbe Ghys als partner, in Grenchen was Lindsay De Vylder zijn compagnon.

Het Belgische duo was van bij het startschot op de afspraak en deed in elke sprint mee voor de prijzen.

 

De Ketele en De Vylder bezetten voortdurend een podiumplaats, maar de eventuele gouden ambities kregen een kleine knauw na een eerste winstronde van de Nederlanders Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik.

 

De Belgen bleven in de sprints knabbelen, maar na een tweede Nederlandse bonusronde was de Europese trui zo goed als weg.

 

Portugal, Italië en Rusland bleven de Belgen bestoken, maar onze landgenoten hielden hun tactische plannetje vol en eindigden zeer keurig op de 2e plaats.

 

Met een gigantisch puntentotaal van 56 eenheden, zuiver verdiend in de sprints, eindigden ze uiteindelijk op slechts 4 punten van het goud.

Lees ook:

EK baanwielrennen in Grenchen (dag 5)

22:28

Nicky Degrendele: "Had getekend voor 5e plaats, maar het is zuur als ik weet hoe goed mijn benen waren"

22:23

Bondscoach Pieters na 3 keer zilver op WK: "We mogen heel tevreden zijn"

22:21

De Belgische zilveren tandem: "We hebben het perfect gedaan"

21:05

Bekijk het slot van de ploegkoers

20:52

Belgen staan er van de eerste tot de laatste ronde

Kenny De Ketele (36) en Lindsay De Vylder (26) hebben hun zilveren medaille zeker niet gestolen. Nederland (Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik) was dankzij twee winstronden buiten categorie en zij zaten in de slotfase in een zetel.

De Belgen waren echter van bij de start bij de les, lagen voortdurend op podiumkoers en lieten geen sprintkans liggen.

De afscheidnemende De Ketele en zijn ongebruikelijke partner De Vylder counterden de aanvallen van hun podiumconcurrenten en hadden nog voldoende jus in de benen om hun podiumplaats veilig te stellen. 

56 punten is een bijzonder hoge score, maar de Nederlandse bonus was te hoog voor goud. 

1. Nederland: 60 punten
2. België: 56 punten
3. Portugal: 49 punten
4. Italië: 37 punten
5. Rusland: 34 punten

20:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:48

Zilver voor De Ketele en De Vylder!

Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder hebben België in het slotnummer nog een 3e medaille geschonken. Na een ijzersterke ploegkoers eindigen ze 2e. Nederland won. 

20:44

Nog 20 ronden en België is naar de tweede plaats gewipt. Houden ze het zilver vast? In theorie kan zelfs nog het goud, maar dat lijkt onbegonnen werk. 

20:37

Nog 50 ronden en België bezit nog altijd het brons. Nederland steekt er echter met kop en schouders bovenuit.

Nederland 60 punten
Portugal 37 punten
België 35 punten
Rusland 32 punten
Italië 24 punten

20:22

Halfweg ploegkoers

De ploegkoers is 100 ronden oud en de Belgen bikkelen om de medailles. Nederland voert dankzij een bonusronde het klassement aan, Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder zijn bij de les en staan op de 3e plaats. 

19:26

Bekijk de finale van de keirin met Nicky Degrendele

19:18

Nicky Degrendele is 5e

Nicky Degrendele heeft geen medaille kunnen bemachtigen na een enerverende keirinfinale. Er leek meer in te zitten, maar onze landgenote liet zich een beetje ringeloren tijdens het manoeuvreren. Ze werd uiteindelijk 5e. Het goud was door de Russische Sophie Friedrich. 

19:07

10e plaats in ploegkoers bij de vrouwen

Shari Bossuyt en Katrijn De Clercq hebben geen rol van betekenis gespeeld in de ploegkoers. Ze eindigden 10e met 1 puntje.

Na een chaotische en harde koppelkoers was het goud voor de Britse tandem Katie Archibald en Neah Evans, zelfs na een val. Denemarken en Frankrijk raapten het zilver en brons op. De Belgen eindigden in dezelfde ronde en hebben vooral veel ervaring opgedaan. 

18:32

De finale met Nicky Degrendele staat kort na 19 u op het programma, intussen is de ploegkoers bij de vrouwen begonnen. Shari Bossuyt en Katrijn De Clercq verdedigen de Belgische kleuren. 

18:05

Nicky Degrendele plaatst zich voor finale

18:04

Finale voor Degrendele

Nicky Degrendele heeft zich geplaatst voor de finale na een grimmige halve finale. Net achter haar kwamen 3 concurrentes ten val. Onze landgenote eindigde zo met wat geluk bij de top 3, een must voor een finaleticket.