Dag 1 WK baanwielrennen: Denemarken en Nederland goochelen met wereldrecords

  De eerste dag op het WK baanwielrennen had een ontgoocheling voor de Belgische achtervolgingsploeg in petto en razendsnelle tijden voor de Denen en de Nederlanders. Kijk hier nog eens naar de strafste prestaties van de openingsdag.

  De olympische missie van de Belgische achtervolgingsploeg bij de vrouwen eindigde vanmiddag met een opdoffer in de kwalificaties, maar de wervelende avondsessie kon de Belgische ontgoocheling misschien een beetje verzachten.

   

  Denemarken en Nederland lieten fenomenale prestaties en tijden noteren. Het Deense achtervolgingskwartet bij de mannen snelde vanmiddag tijdens de kwalificaties naar een wereldrecord en ging vanavond tijdens de eerste ronde zowaar nóg sneller. Dat belooft voor de finale van donderdagavond.

   

  Ook op de team sprint bij de mannen werd het wereldrecord liefst twee keer verbeterd. Het Nederlandse trio deed dat zelfs in een uurtje tijd: eerst tijdens de eerste ronde, daarna tijdens de finale, uiteraard goed voor goud.

   

  Nederland sluit de eerste dag met twee gouden medailles op drie finales af. Kirsten Wild was weer de koningin van de scratch. De team sprint bij de vrouwen, tot slot, was een prooi voor thuisland Duitsland.

  Het tweede wereldrecord van de dag voor de Denen:

  Het tweede wereldrecord van de dag (en goud) voor de Nederlanders:

  Kirsten Wild wint de scratch en pakt het eerste goud op dit WK:

  Fase per fase

  1. 22 uur 59. Gouden Nederlanders na team sprint: "Heel bizar om 6 tienden van het record af te doen".

   Gouden Nederlanders na team sprint: "Heel bizar om 6 tienden van het record af te doen"

  2. 22 uur 53. Wild: "Het was wel vroeg om op kop te zitten, maar ik kon het houden".

   Wild: "Het was wel vroeg om op kop te zitten, maar ik kon het houden"

  3. 21 uur 45. Nederland pakt opnieuw uit met wereldrecord in de team sprint en verovert goud.

   Nederland pakt opnieuw uit met wereldrecord in de team sprint en verovert goud

  4. 21 uur 39. Team sprint (m): Nederland (weer met een wereldrecord). Zeggen dat het met de vingers in de neus was, dat zou een beetje oneerbiedig zijn, maar Nederland heeft voor het derde jaar op een rij de team sprint bij de mannen gewonnen. Groot-Brittannië was kansloos in de finale. En Nederland volgde het Deense voorbeeld van in de achtervolging: met 41"225 ging het eigen wereldrecord van nog geen uur geleden (41"275) al in de prullenmand. De auteurs van het kabinetstukje: Van den Berg, Lavreijsen en Hoogland.
  5. 21 uur 32. Duitsland verovert goud in de team sprint bij de vrouwen.

   Duitsland verovert goud in de team sprint bij de vrouwen

  6. 21 uur 30. Team sprint (v): Duitsland. De supporters in Berlijn staan op de banken: de eerste Duitse wereldtitel is een feit. Het Duitse trio wint de team sprint bij de vrouwen. Australië buigt het hoofd in de finale.
  7. 21 uur 25. Denemarken verbluft met tweede wereldrecord op 1 dag in de ploegenachtervolging.

   Denemarken verbluft met tweede wereldrecord op 1 dag in de ploegenachtervolging

  8. 21 uur 23. Wereldrecord voor de Denen (bisnummer). Het is de dag van de Deense achtervolgingsploeg. Vanmiddag ging het al keihard in de kwalificaties van de achtervolging, in de eerste ronde ging het vanavond zowaar nog sneller. Het eigen kersverse wereldrecord van eerder op de dag werd al van de tabellen gereden. Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen tekenden zowaar voor 3'46"203. Straf! Denemarken-Nieuw-Zeeland is de finale morgen. Nog opvallend: met 3'46"513 dook verliezer Italië zelfs onder het Deense wereldrecord van deze namiddag (3'46"579), maar de Denen konden dus nog een stukje sneller. .
  9. 20 uur 57. Nederlandse mannen plaatsen zich met straf wereldrecord voor de finale van de team sprint.

   Nederlandse mannen plaatsen zich met straf wereldrecord voor de finale van de team sprint

  10. 20 uur 47. Wereldrecord voor Nederland. Oranje is uitstekend uit de startblokken geschoten. Nederland wint zijn kwalificatiemanche voor de team sprint en doet dat niet zomaar. Van den Berg, Lavreijsen en Hoogland klokken af in 41"275, een wereldrecord. Ze zijn 6 tienden sneller dan de vorige besttijd. Later vanavond vechten ze tegen Groot-Brittannië voor de wereldtitel.
  11. 20 uur 40. Kirsten Wild pakt de wereldtitel in de scratch.

   Kirsten Wild pakt de wereldtitel in de scratch

  12. 20 uur 14. Scratch (v): Wild is heer en meester. De eerste van drie finales vanavond is een prooi geworden voor Kirsten Wild, die nog eens haar wereldklasse getoond heeft op de scratch. De Nederlandse pakte in de finale de koers in handen en niemand kon haar nog van haar troon stoten. Wild wint voor Jennifer Valente (VS), Maria Martins (Por) en Laura Kenny (GBr). Het is de 3e scratchtitel voor Wild. .
  13. 16 uur 49. Pieters: "Als je die race gaat analyseren, dan baal je nog meer".

   Pieters: "Als je die race gaat analyseren, dan baal je nog meer"

  14. 16 uur 47. D'hoore: "3 tienden verschil: dat is hard".

   D'hoore: "3 tienden verschil: dat is hard"

  15. 16 uur 47. Bossuyt: "De Fransen waren het hele seizoen beter, en vandaag ook".

   Bossuyt: "De Fransen waren het hele seizoen beter, en vandaag ook"

  16. 16 uur 35.