D'hoore en Kopecky vallen naast podium in ploegkoers, 19e plek voor Van den Bossche in omnium

  Ook op na de 4e dag op het WK baanwielrennen in Berlijn heeft België nog geen medaille op zak. Het duo Jolien D'hoore-Lotte Kopecky werd 4e in de ploegkoers. De 19-jarige Fabio Van den Bossche werd 16e in het omnium.

  Belgisch duo begint te laat en wordt 4e in ploegkoers

  Jolien D'hoore en Lotte Kopecky sloten op dit WK een moeilijke periode af. Na hun teleurstellende wereldkampioenschap vorig jaar ging het duo even uit elkaar. Pas eind januari maakten ze in het Canadese Milton hun comeback als ploegkoerskoppel.

   

  In Berlijn deden de Belgen het niet onaardig, maar de motor sprong te laat aan. In een chaotisch wedstrijdbegin streden ze niet mee voor de punten in de sprints. Pas halfweg begonnen D'hoore en Kopecky zich te moeien, maar meer dan een 4e plaats leverde dat niet op.

   

  "Vierde worden is altijd een beetje zuur", zei Kopecky. "Podium was mooi geweest, maar als we kijken vanwaar we de voorbije twee jaar komen, mogen we hiermee tevreden zijn. We weten ook wat we moeten meenemen richting de Olympische Spelen. We beseffen dat er nog werk aan de winkel is. We moeten alle details bekijken, maar mogen wel hoopvol zijn richting Tokio. Jolien en ik hebben elkaar weer gevonden."

   

  "We hebben het laten liggen in het begin", analyseerde Jolien D'hoore. "Het was toen echt een gekkenhuis. Echt gevaarlijk. Maar we zijn er doorgekomen en dat is positief. Op het einde deden we weer mee, terwijl een land als Australië naar huis is gereden. We moeten de positieve punten onthouden. We doen mee voor de top vijf, dat is het belangrijkste voor Tokio. En we zijn nu een beetje de underdog, een goede uitgangspositie."

   

  Het goud ging naar Nederland met Amy Pieters en Kirsten Wild voor Frankrijk en Italië.

  De zege in de ploegkoers ging naar Oranje met Wild en Pieters

  19-jarige Van den Bossche is tevreden met zijn debuut op WK

  In het omnium werd België vertegenwoordigd door de amper 19-jarige Fabio Van den Bossche. Het talent mocht opdraven door het uitvallen van Lindsay De Vylder. Hij had nog te veel last van een valpartij.

   

  Voor een ereplaats deed de jonge Belg logischerwijs nooit mee. Hij werd 16e op 24 deelnemers. "Het is al een eer dat ik tussen al deze renners mocht rijden. Ik heb mijn kans met twee handen proberen te grijpen. Het was een mooie ervaring."

   

  Jan-Willem van Schip kon Nederland geen zoveelste wereldtitel schenken. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Fransman Thomas. 

  Fase per fase

  1. 19 uur 51. Het was een mooie ervaring. Ik heb de kans met 2 handen proberen te grijpen. Ik had geen verwachtingen als 19-jarige tegen dit peloton. . Fabio Van den Bossche.
  2. 19 uur 39. Goud voor Frankrijk. Fabio Van den Bossche, de vervanger van De Vylder, heeft een 16e plaats veroverd voor ons land in het omnium. De wereldtitel ging naar de Fransman Thomas. Hij overtuigde ook in de afsluitende puntenkoers en bleef zo de Nederlander Jan-Willem van Schip voor. .
  3. 18 uur 33. Van den Bossche vliegt er snel uit .

   Van den Bossche vliegt er snel uit

  4. 18 uur 32. In de afvallingskoers in het omnium vloog Fabio Van den Bossche er snel uit. De 10e keer was voor hem de slechte keer. Na 3 van de 4 onderdelen is hij 15e.
  5. 18 uur 28. Dit is een goeie uitgangspositie voor Tokio. Nu zijn we daar de underdogs. Op het WK voor Rio werd ik ook al eens 4e. Jolien D'hoore.
  6. 18 uur 25. Pieters en Wild: "Het voelde niet heel makkelijk, we hebben het echt zwaar gehad".

   Pieters en Wild: "Het voelde niet heel makkelijk, we hebben het echt zwaar gehad"

  7. 18 uur 24. D'hoore: "Het was een gekkenhuis in het begin". "Vierde worden is altijd een beetje zuur", zei Lotte Kopecky. "Het podium zou mooi geweest zijn, maar als je kijkt naar de afgelopen twee jaar, mogen we hier tevreden mee zijn. We weten wat we moeten meenemen naar de Spelen. Er is nog werk aan de winkel." Jolien D'hoore: "We hebben het in het begin wat laten liggen, maar het was gevaarlijk, echt een gekkenhuis. Dat maakte het koersen heel moeilijk.".
  8. 18 uur 16. D'hoore en Kopecky: "We mogen hier wel tevreden mee zijn".

   D'hoore en Kopecky: "We mogen hier wel tevreden mee zijn"

  9. 18 uur . Goud voor Nederland in de ploegkoers. D'hoore en Kopecky moeten vrede nemen met 4e plaats.

   Goud voor Nederland in de ploegkoers. D'hoore en Kopecky moeten vrede nemen met 4e plaats

  10. 17 uur 58. Uitslag. 1. Nederland - 36 ptn, 2. Frankrijk - 24 ptn, 3. Italië - 20 ptn, 4. België - 13 ptn.
  11. 17 uur 55. Geen medaille voor België. Nederland (Amy Pieters en Kirsten Wild) pakt met veel overmacht goud in de ploegkoers. Frankrijk en Italië staan mee op het podium. Jolien D'hoore en Lotte Kopecky moeten vrede nemen met de vierde plaats. Ze werden in de eindsprint 4e, maar omdat Frankrijk en Italië het beter deden dan het Belgische duo, volstond dat niet.
  12. 17 uur 53. België moet in de eindsprint een kloof van 3 punten goedmaken om nog een medaille te pakken.
  13. 17 uur 46. België staat op dit moment 5e. Nederland heeft de koers goed in handen.
  14. 17 uur 34. België staat op het scorebord. D'hoore en Kopecky sprokkelen drie punten.
  15. 17 uur 30. Poolse krijgt wiel vol in het gezicht: "Amai, amai, amai".

   Poolse krijgt wiel vol in het gezicht: "Amai, amai, amai"

  16. 17 uur 29. Neutralisatie! Valpartij! Enkele rensters schuiven weg, maar de koers wordt niet meteen geneutraliseerd. Eerst wordt er nog gesprint. Na enkele minuten weerklinkt het startschot weer.
  17. 17 uur 21. Lotte Kopecky en Jolien D'hoore zijn begonnen aan de ploegkoers. Wat kunnen ze in dit olympische jaar?