Ga naar de inhoud

De Ketele en Ghys kloppen De Buyst en Van der Sande na Gentse thriller

Kenny De Ketele en Robbe Ghys hebben de Zesdaagse van Gent gewonnen. Het Belgische koppel was in de afsluitende ploegkoers net iets sterker dan Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst. De 3e plaats was voor de Duitse tandem Roger Kluge-Theo Reinhardt. Iljo Keisse en Mark Cavendish eindigden niet op het podium.

De slotdag van deze zesdaagse ontpopte zich tot een nagelbijter van jewelste. Vier koppels bleven ook nu weer aan elkaar gewaagd en streden in een intense ploegkoers voor de bloemen.

 

Het waren Roger Kluge en Theo Reinhardt die met een bonusronde als leiders aan de ploegkoers begonnen (met 202 punten), voor Van der Sande/De Buyst (270 ptn), De Ketele/Ghys (269 ptn) en Keisse/Cavendish (264 ptn).

 

In een ware uitputtingsslag lanceerden de topkoppels om de vijf voet een aanval, met de bedoeling een  ronde in de wacht te slepen. Op den duur was dat rondegewin niet meer bij te houden: elke actie werd getrakteerd op een reactie, er werd gekoerst op leven en dood.

 

In de absolute slotfase gooide Keisse zijn benen een laatste keer los, maar bij ploegmaat Cavendish was het vet van de soep. De Brit kreeg het laatste gaatje op de Duitse koplopers niet dicht, waardoor hij en Keisse hun kansen op eindwinst in rook zagen opgaan.

 

Van der Sande-De Buyst en De Ketele-Ghys hadden wel nog iets in de tank zitten en bestookten meteen na de gemiste aanval van Keisse/Cavendish de leidersplaats van Reinhardt en Kluge. Zij slaagden wél in hun missie, waardoor 30 ronden voor het einde weer drie koppels in dezelfde ronde reden.

 

In de afsluitende 3 sprints voor de 10 punten toonden De Ketele en Ghys zich de beste, al ging het om centimeters. De Ketele en Ghys hadden één puntje voorsprong bij het ingaan van de eindsprint. Jasper De Buyst leek de kaas nog van hun brood te halen, maar met een ultieme jump hield Kenny De Ketele de overwinning thuis.

Bekijk de slotfase van de spannende ploegkoers:

De Ketele: "Dit is écht speciaal"

"Wat een dag. Ik heb me helemaal hees geroepen", zei winnaar Kenny De Ketele na zijn 4e eindoverwinning in het Kuipke.

 

"Nooit zijn er zoveel rondes genomen in de finale ploegkoers. De koppels waren enorm aan elkaar gewaagd. Ik denk dat wij het op techniek en ervaring gered hebben. Als je zo nipt kunt winnen, dan is dat écht speciaal. Specialer dan met een ronde voorsprong."

 

"Dit is een ongelofelijke opsteker ook met het oog op Tokio 2020. Robbe en ik willen ons profileren als koppel en dat is hier toch maar mooi gelukt. Zelf lag ik onder vuur, maar ik heb met de pedalen geantwoord."

Van der Sande: "We mogen wel trots zijn met de tweede plek"

Eindstand
    punten rondes
1. De Ketele/Ghys (Bel) 301  
2. Van der Sande/De Buyst (Bel) 296  
3. Kluge/Reinhardt (Dui) 212  
4. Cavendish/Keisse (GBr/Bel) 268 +1
5. Van Schip/Havik (Ned) 299 +2
6. Hesters/Vergaerde (Bel) 211 +11
7. Hester/Van den Bossche (Den/Bel) 116 +17
8. Rickaert/Pieters (Bel/Ned) 111 +22
9. De Vylder/Stroetinga (Bel/Ned) 87 +22
10. Kneisky/Frederiksen (Fra/Den) 199 +26
11. Scartezzini/De Pauw (Ita/Bel) 168 +32

Fase per fase

 1. 17 uur 33. De Ketele en Ghys doen het! Wat een eindspurt! De Buyst steekt een hand uit naar de overwinning, maar het is De Ketele die het met een banddikte haalt in de slotsprint. De Ketele en Ghys zijn meteen ook de winnaars van deze zesdaagse.
 2. 17 uur 31. Nog 10 ronden. Wat een spanning! De Buyst wint de op één na laatste sprint. Dat betekent dat De Ketele en Ghys nog maar 1 puntje over houden in de tussenstand. De 4 Belgen bikkelen om de overwinning.
 3. 17 uur 30. De Ketele-Ghys op kop. De Ketele wint de spurt met nog 20 ronden voor de boeg. Weer dus 10 punten voor hem en Ghys. Van der Sande en De Buyst volgen op 5 punten. De Duitsers volgen ver achter de Belgische teams.
 4. 17 uur 26. Ghys wint sprint. Nog 30 ronden en Robbe Ghys is de snelste in de sprint. Het levert hem en De Ketele 10 punten op. Ghys en De Ketele staan nu op kop!
 5. 17 uur 24. 3 koppels in dezelfde ronde! De 2 Belgische teams hebben hun ronde achterstand goedgemaakt! Van der Sande en De Buyst komen op kop met de punten. Daarna volgen De Ketele-Ghys en Kluge-Reinhardt. Cavendish en Keisse volgen op 1 ronde.
 6. 17 uur 23. Weer Belgische aanval. De Ketele/Ghys en Van der Sande/De Buyst wagen op hun beurt hun kans. Kluge en Reinhardt staan onder zware druk, want zij staan er nu alleen voor.
 7. 17 uur 20. Keisse en Cavendish proberen nog eens een ronde te nemen, maar het vat bij Cavendish is af. Hun poging wordt in de kiem gesmoord.
 8. 17 uur 12. Duitsers delen de lakens uit. De storm is gaan liggen, de renners zijn even aan het recupereren van hun inspanningen. Kluge en Reinhardt beschikken nog altijd over een ronde voorsprong. .
 9. 16 uur 59. We zijn 25 minuten onderweg in de 1 uur durende ploegkoers. Dit is de tussenstand: Kluge-Reinhardt op kop, de Belgen op een ronde.
 10. 16 uur 57. "Gestopt met tellen". Zelfs de jury moet een punthoofd krijgen van wat hier allemaal gebeurt. Slag om slinger hebben we een nieuwe leider. "Ik ben gestopt met de rondes te tellen. Na één streepje heb ik het opgegeven", zegt tv-cocommentator Stan Tourné.
 11. 16 uur 52. Er wordt gekoerst op leven en dood. Nu is Keisse weer op weg naar een bonusronde en de koppositie. Keisse lijkt op dit moment onvermoeibaar. Radiocommentator Tom Vandenbulcke.
 12. 16 uur 48. Duits antwoord. En kijk: Kluge en Reinhardt nemen de leiding weer over. Het is bijna niet te volgen hoe het koersverloop evolueert. Eén ding is zeker: de Duitsers zijn sterk, het is wachten op een zwak momentje. De Belgen volgen op een ronde of meer.
 13. 16 uur 48. Van der Sande en De Buyst reageren. De toeschouwers worden met rondes om de oren geslagen. Dit is de nieuwe situatie: De Buyst en Van der Sande op kop, in dezelfde ronde als Keisse-Cavendish en Kluge-Reinhardt. De Ketele en Ghys volgen op een ronde.
 14. 16 uur 43. Keisse countert opnieuw. Keisse en Cavendish nemen opnieuw een ronde. De Duitsers zijn de leiding dus weer kwijt aan de Belg en de Brit.
 15. 16 uur 43. Duitsers slaan terug. De Duitsers hebben hun ronde achterstand al weer goed gemaakt. We zullen nu constant een tactisch spel krijgen van een ronde nemen en een ronde verliezen.
 16. 16 uur 41. Keisse is snel. Keisse neemt een ronde en daardoor neemt hij samen met Cavendish op punten de koppositie over van de Duitsers.
 17. 16 uur 41. Dit wordt een uitputtingsslag. Iedereen gaat nu constant aanvallen. Sporza-commentator Stan Tourné.
 18. 16 uur 39. Nog geen verschil gemaakt. De topkoppels hebben in het begin van deze ploegkoers allemaal een ronde genomen, wat betekent dat er de facto niks veranderd is in het klassement. De Duitsers Kluge en Reinhardt staan dus nog altijd op kop.