België sluit teleurstellend EK baanwielrennen af zonder medaille

  België heeft zijn EK baanwielrennen niet kunnen redden op de slotdag. In de ploegkoers werkten zowel de Belgische mannen als vrouwen een vrij anonieme wedstrijd af.

  Het Belgische record en de 5e plaats van de achtervolgingsploeg bij de vrouwen op de openingsdag in Apeldoorn deden het beste verhopen, maar daarna ging het alleen maar bergaf met de Belgen.

   

  Terwijl gastland Nederland de ene (gouden) medaille na de andere opstapelde, deed België op geen enkel onderdeel mee om de medailles. De slotdag was hier geen uitzondering op.

   

  Op de kilometer werden geen mirakels verwacht van Weemaes, maar ook op de ploegkoers kwamen de Belgen er niet aan te pas. Bij de vrouwen werd ex-wereldkampioene Kopecky niet gekoppeld aan de nog altijd maar halffitte D’hoore, maar wel aan Bossuyt. Hier en daar konden ze punten sprokkelen, maar niet genoeg om echt competitief te zijn.

   

  Bij de mannen was het duo De Ketele/Ghys de titelverdediger, maar er bleek een vloek te rusten op de partner van De Ketele. Eerst moest Ghys in laatste instantie ziek afhaken, daarna kwam zijn vervanger Van den Bossche vroeg in de madison ten val. Hij kon nog wel voort, al zat een hoofdrol er voor de Belgen niet meer in. Net als bij de vrouwen ging het goud hier naar Denemarken.

  Bekijk de finale van de ploegkoers bij de mannen

  Van den Bossche komt al vroeg ten val in de ploegkoers op het EK

  Bekijk de finale van de ploegkoers bij de vrouwen

  Pieters: "Toch wel wat tegenslag gehad deze week"

  De Ketele: "We wilden Fabio niet opblazen"

  Van den Bossche: "Ze sturen net naar omhoog terwijl ik omkijk"

  Kopecky: "We zijn toch niet naar huis gereden"

  Fase per fase

  1. 18 uur 04. Pieters: "Toch wel wat tegenslag gehad deze week".

   Pieters: "Toch wel wat tegenslag gehad deze week"

  2. 18 uur . De Ketele: "We wilden Fabio niet opblazen".

   De Ketele: "We wilden Fabio niet opblazen"

  3. 18 uur . Van den Bossche: "Ze sturen net naar omhoog terwijl ik omkijk".

   Van den Bossche: "Ze sturen net naar omhoog terwijl ik omkijk"

  4. 17 uur 57. Kopecky: "We zijn toch niet naar huis gereden".

   Kopecky: "We zijn toch niet naar huis gereden"

  5. 16 uur 38. Einde EK baanwielrennen. Met deze ploegkoers eindigen we dit EK in Apeldoorn. Het is de verwachte triomftocht voor Nederland geworden, met 12 medailles, waarvan 5 gouden. Ook Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië konden fors oogsten. België eindigt met lege handen.
  6. 16 uur 36. Van Schip leidt Oranje nog naar zilver. Nederland wint de slotsprint en verzekert zich zo van het zilver, voor de neus van Frankrijk. De Duitsers deden niet mee in die laatste sprint, maar houden de Fransen nog net af om het brons. Denemarken reed autoritair naar het goud. België speelde na de val van Van den Bossche geen rol.
  7. 16 uur 34. Denemarken zal oververdiend Europees kampioen ploegkoers worden. Renaat Schotte.
  8. 16 uur 33. Het lijkt uitgesloten dat er zo laat in de race nog bonusrondes worden gesprokkeld. Het zal aankomen op de sprints. In de eindsprint gaat het om dubbele punten.
  9. 16 uur 31. Denemarken neemt de Duitsers in de laatste meters nog te grazen in de op 2 na laatste sprint en doet zo een gouden zaak met het oog op de titel. Winnen na de Deens vrouwen ook de Deense mannen de ploegkoers?
  10. 16 uur 29. Stand op 25 ronden van het einde. 1. Denemarken 42 punten / 2. Duitsland 34 punten / 3. Nederland 25 punten / 4. Frankrijk 24 punten / 11. België 1 punt.
  11. 16 uur 23. Denemarken en Duitsland samen op 1. De Denen pakken de volle pot bij de sprint op 50 ronden van het einde en komen zo gelijk met Duitsland. Frankrijk volgt op 10 punten als 3e, Nederland is 4e op 12 punten.
  12. 16 uur 15. Stand van zaken op 80 ronden. Duitsland heeft zich na zijn bonusronde niet echt meer met de debatten gemoeid. Het is nog altijd leider, maar Denemarken heeft heel wat gesprokkeld en is fel genaderd. Daarachter volgen Frankrijk en Nederland. Alles is nog mogelijk, tenzij misschien voor de Belgen, die zich al hebben neergelegd bij een bijrol.
  13. 16 uur 15. Duitsland pakt als eerste een bonusronde in de ploegkoers.

   Duitsland pakt als eerste een bonusronde in de ploegkoers

  14. 16 uur 04. Bonusronde voor Duitsland. Het Duitse duo Beyer/Reinhardt kan als eerste (en voorlopig enige) de concurrentie een ronde aan het been smeren. Met die bonus van 20 punten komen ze ruim aan de leiding. De Belgen rijden maar wat anoniem mee.
  15. 15 uur 57. Het is wachten op het moment dat het peloton uiteenspat en we voor rondes gaan bikkelen. Renaat Schotte.
  16. 15 uur 51. Val van Van den Bossche! Het zit de Belgen echt niet mee op dit EK. Fabio Van den Bossche komt ten val. De Ketele moet het nu alleen oplossen. Hij pikt wel een eerste puntje op. Van den Bossche is opnieuw gestart, met een gescheurde broek.
  17. 15 uur 51. De valpartij van Van den Bossche.

   De valpartij van Van den Bossche

  18. 15 uur 49. Ploegkoers bij de mannen. In de madison bij de mannen, het laatste onderdeel op dit EK, zijn zo'n 25 van de 200 ronden afgelegd. Voorlopig laten de Belgen zich gewoon meedrijven.
  19. 15 uur 40. Denemarken wint de ploegkoers bij de vrouwen na een spannende ontknoping.

   Denemarken wint de ploegkoers bij de vrouwen na een spannende ontknoping

  20. 15 uur 39. De kans dat België toch nog een medaille haalt op dit EK is eerder klein door het forfait van Robbe Ghys. Renaat Schotte.