Zwakke 2e dag voor de Belgen op het EK baanwielrennen

  België heeft geen rol van betekenis gespeeld op de 2e dag van het EK baanwielrennen. Nicky Degrendele sneuvelde al in de eerste ronde van het sprinttoernooi, Gilke Croket viel als eerste af in de afvalling en Fabio Van den Bossche raakte niet verder dan de 10e plaats in de scratch.

  Samenvatting van dag 2 op het EK baanwielrennen

  Geen hoofdrol voor de Belgen

  Nicky Degrendele was vooral naar Apeldoorn gekomen om zich te weren op de keirin, maar in het sprinttoernooi kon ze haar snelle benen al eens testen. Die test viel niet echt mee. In de kwalificaties zette ze pas de 16e tijd neer en in haar eerste duel moest ze nipt haar meerdere erkennen in de Spaanse Calvo.

   

  In de scratch maakte Fabio Van den Bossche lange tijd een goeie indruk, maar toen de strijd om de medailles losbarstte verdween de tiener wel naar de achtergrond. De Spanjaard Mora Vedri kaapte het goud weg met een late uitval.

   

  In de afvalling onderging Gilke Croket hetzelfde lot als Jules Hesters gisteren: ze werd als eerste uit de koers genomen, na amper 2 ronden. De titel was voor topfavoriete Kirsten Wild, de 2e gouden medaille voor Nederland op dit EK.

  Spanjaard Mora wint goud op scratch, Van den Bossche 10e

  Croket valt als eerste af in de afvalling

  Fase per fase

  1. 21 uur 44. Favorieten maken het waar in ploegenachtervolging. Denemarken en Groot-Brittannië kapen de laatste 2 titels van deze avond weg. De Deense mannen waren in de vorige ronde dicht bij het wereldrecord gekomen in de ploegenachtervolging en hadden in de finale dan ook geen problemen met Italië. Bij de vrouwen ging de zege en het goud naar het Britse kwartet met onder meer Laura Kenny en Katie Archibald.
  2. 20 uur 50. Croket valt als eerste af op de afvalling.

   Croket valt als eerste af op de afvalling

  3. 20 uur 41. Wild wint afvalling, Croket valt als eerste af. Net als Jules Hesters gisteren had Julie Croket de bedenkelijke eer om als eerste af te vallen bij de afvalling, na nauwelijks 2 ronden. Thuisfavoriete Kirsten Wild veroverde het goud door de Britse Nelson (de winnares van de scratch) te verslaan in de slotsprint.
  4. 20 uur 10. Ontknoping van de scratch bij de mannen.

   Ontknoping van de scratch bij de mannen

  5. 19 uur 51. Van den Bossche 10e, goud voor Mora Vedri . Fabio Van den Bossche heeft een alerte wedstrijd in de scratch niet kunnen bekronen met een medaille. In de finale wou of kon niemand het gat dichten naar de Spanjaard Mora Vedri, die zo zijn 2e Europese titel in dit onderdeel op zak steekt. In de sprint om zilver en brons kwam Van den Bossche niet meer in het stuk voor.
  6. 16 uur 42. Degrendele meteen out. Nicky Degrendele heeft opnieuw geen potten kunnen breken in het sprinttoernooi. De voormalige wereldkampioene keirin, haar favoriete onderdeel, vloog er meteen uit in de 1/16e finales, na een nipte nederlaag tegen de Spaanse Calvo Barbero.
  7. 16 uur 25. Degrendele rijdt 16e kwalificatietijd. Nicky Degrendele heeft in de kwalificaties van de sprint pas de 16e tijd op 24 deelnemers (11"286) gereden. Hierdoor wordt ze in de 1/16e finales later deze middag uitgeloot tegen de Spaanse Calvo Barbero. De top 8 mag rechtstreeks naar de 1/8e finales.