Belgisch record voor achtervolgingsvrouwen, EK-goud voor Viviani

  De Belgische achtervolgingsteams hebben een behoorlijke beurt gemaakt op de eerste dag van het EK baanwielrennen in Apeldoorn. De vrouwen strandden met een BR op een zucht van de strijd om het brons, de mannen werden 8e. Voor de rest viel de titel voor Elia Viviani (afvalling) op. De Nederlandse sprintploeg zorgde voor een eerste gouden medaille voor het gastland.

  Samenvatting van dag 1 van het EK baanwielrennen

  Belgische achtervolgingsploegen op de afspraak

  Het EK baanwielrennen is een belangrijke afspraak met het oog op de Olympische Spelen, niet alleen als graadmeter maar ook om punten te sprokkelen op de ranking voor Tokio. Wat dat betreft deden vooral de Belgische vrouwen een goeie zaak.

   

  Het kwartet Kopecky, D'hoore, Bossuyt en Dom reed in de kwalificaties de 5e tijd en verbeterde die tijd in de 1e ronde met bijna 4 seconden. Een straf Belgisch record, dat wel nét niet goed genoeg was om morgen mee te mogen doen in de strijd om de medailles.

   

  Die ambitie was voor de mannen zeker te hoog gegrepen, maar met een 8e tijd konden ze wel de kwalificaties overleven. In de volgende ronde waren ze een fractie trager, waardoor een verbetering van het Belgische record er voor hen net niet inzat.

   

  Met Gilke Croket (scratch) en Jules Hesters (afvalling) kwamen nog 2 Belgen in actie op de eerste dag, maar zij eindigden allebei ver in de achtergrond.

  Belgische vrouwen verbeteren record op achtervolging

  Belgische achtervolgingsmannen flirten met BR

  Viviani vloert Coquard in de afvalling

  Apeldoorn werd op een eerste topmoment getrakteerd in de afvalling bij de mannen, waar met Elia Viviani en Bryan Coquard de 2 favorieten overbleven voor de slotsprint. Viviani stak na de Europese titel op de weg, die hij ook al in Nederland veroverde, nu ook een Europese titel op de piste op zak. De kans is groot dat het niet zijn enige gouden medaille wordt op dit EK.

   

  Voor Nederland begon het EK met een ontgoocheling, want Kirsten Wild zag een bijna zekere (gouden) medaille aan haar neus voorbijgaan in de scratch. De avond werd uiteindelijk toch nog afgesloten met het Wilhelmus, want de Nederlandse binken van de teamsprint maakten hun faam waar in een duel met Groot-Brittannië.

  Elia Viviani raapt op dag 1 al meteen een gouden medaille op

  Fase per fase

  1. 21 uur 27. Nederlandse krachtpatsers verlengen titel. Nederland heeft een eerste Europese titel binnen. Op de teamsprint waren ze al de regerende wereld- en Europese kampioen en die faam maakten ze ook in hun eigen Apeldoorn waar, ook al legden de Britse mannen hen nog het vuur aan de schenen. De Nederlandse vrouwen behalen in hetzelfde onderdeel brons. De titel was daar voor Rusland.
  2. 21 uur 18. Belgische achtervolgingsmannen benaderen BR.

   Belgische achtervolgingsmannen benaderen BR

  3. 20 uur 57. Geen BR voor de mannen. De Belgische mannen kunnen niet nadoen wat de vrouwen eerder deden. Ze benaderen, net als in de kwalificaties, wel hun record, maar duiken er niet onder. Met 3'57"985 zullen ze ook niet kunnen bikkelen om het brons morgen.
  4. 20 uur 53. De Belgische mannen moeten het Belgische record verpulveren als ze kans willen maken op de strijd om het brons. Renaat Schotte (Sporza).
  5. 20 uur 46. Net geen kans op brons. De Franse vrouwen zijn 8 tienden sneller dan de Belgen en versieren zo het laatste plaatsje voor de "kleine finale", de strijd om het brons. De Belgische vrouwen komen wel weer een stap dichter bij de Europese top. Ze eindigen uiteindelijk 5e.
  6. 20 uur 45. Vrouwen duiken onder Belgisch record.

   Vrouwen duiken onder Belgisch record

  7. 20 uur 31. Belgische vrouwen verbeteren record. De Belgische achtervolgingsploeg bij de vrouwen is voor het eerst onder de 4'22" gedoken: 4'21"933 is nu het Belgische record. Tegenstander Nederland werd in de finale zelfs gedubbeld door Kopecky, Bossuyt, Dom en D'hoore. Wel nog afwachten of de tijd volstaat om straks ook om het brons te mogen strijden.
  8. 20 uur 19. Viviani vloert Coquard in strijd op EK-goud op de afvalling.

   Viviani vloert Coquard in strijd op EK-goud op de afvalling

  9. 20 uur 01. Viviani klopt Coquard in afvalling, Hesters meteen out. Elia Viviani heeft zijn eerste titel binnengehaald op dit EK, in de individuele afvalling. Voor Jules Hesters zat het EK er al na een paar ronden op. Hij viel als eerste af. Uiteindelijk kregen we een duel tussen de wegsprinters Viviani en Coquard, een duel dat met de vingers in de neus werd gewonnen door de Italiaan.
  10. 20 uur 01. Hesters is de eerste dupe bij de afvalling.

   Hesters is de eerste dupe bij de afvalling

  11. 19 uur 47. Geen medaille voor Wild, Croket 17e. Kirsten Wild is er niet in geslaagd Nederland een eerste gouden medaille te bezorgen. Op de scratch, het onderdeel waarop ze de regerende Europese kampioene was, eindigde ze zelfs buiten de medailles. De Britse Emily Nelson won de slotsprint, voor de Ierse McCurley en de Portugese Martins. Gilke Croket, de enige Belgische deelneemster, werd 17e.
  12. 19 uur 47. Ontknoping van de scratch bij de vrouwen.

   Ontknoping van de scratch bij de vrouwen

  13. 18 uur 04. Beide achtervolgingsteams bij top 8. Zowel de Belgische mannen als de vrouwen hebben de kwalificaties in de achtervolging overleefd. De mannen moesten hun eigen Belgische record benaderen om net 8e te worden. In de volgende ronde rijden ze tegen Zwitserland. De vrouwen reden de 5e tijd en vechten nu een duel uit met gastland Nederland.
  14. 12 uur 02. U kunt vanavond vanaf 19u kijken naar de avondsessie in Apeldoorn met commentaar van Renaat Schotte. Op Eén kunt u om 23.10u kijken naar een samenvatting van de dag.
  15. 11 uur 56. Het klinkt misschien raar, maar toplanden zijn nu al bezig met hoe ze in Tokio zullen presteren. Wij moeten ons voorlopig concentreren op hoe we ons kunnen kwalificeren. Bondscoach Peter Pieters.