Dakar: Al-Attiyah pakt historische 4e eindzege, Sunderland wint bij motoren

  De Qatarees Nasser Al-Attiyah (51) heeft voor de 4e keer de prestigieuze Dakar-rally gewonnen bij de wagens. Zijn leidersplaats kwam op de slotdag nooit meer in gevaar. De Brit Sam Sunderland (32) boekte dan weer zijn 2e eindzege bij de motoren.

  Nasser Al-Attiyah kwam, zag en overwon in Saudi-Arabië. De 51-jarige Qatarees zette de proloog naar zijn hand en won meteen de eerste etappe op zondag. In zijn Toyota zou hij die leidersplek nooit meer uit handen geven.

   

  Rally-icoon Sebastien Loeb was lang de "dichtste" belager van Al-Attiyah, maar kon nooit een echte bedreiging vormen. De Fransman moest het in de 3e etappe zonder vierwielaandrijving stellen en keek zo al aan tegen een achterstand van 37 minuten. Twee etappezeges konden hem niet meer helpen. Yazeed Al-Rajhi eindigt als derde.

   

  Al-Attiyah kon zo vlot zijn 4e eindzege binnenhalen.  In 2011 won hij de Dakar voor het eerst met een Volkswagen. In 2015 (Mini) en 2019 (Toyota) herhaalde hij dat kunstje. Met 4 eindzeges evenaart hij de legendarische Ari Vatanen.

   

  Alleen Stéphane Peterhansel was succesvoller met 8 eindzeges bij de auto's en 6 eindzeges bij de motoren. Maar de Fransman kwam er in 2022 niet aan te pas: hij botste in het begin van de Dakar tegen een rots en verloor uren. Hij schreef wel de slotetappe op zijn naam, goed voor zijn 50e in totaal bij de wagens.

  Sunderland met hulp van schoonbroer

  De Brit Sam Sunderland schreef voor de twee keer in zijn carrière de Dakar bij de motoren op zijn naam. Met één etappezege en drie tweede plaatsen was Sunderland de meest consistente rijder. Hij profiteerde van een baaldag van Adrien Van Beveren, nota bene zijn schoonbroer, op donderdag.

   

  De Chileen Pablo Quintanilla (Honda) vocht tot de allerlaatste snik, won de slotetappe, maar kwam in de eindstand 3'27" tekort. Matthias Walkner van het officiële KTM-team eindigde als derde.

   

  Voor zijn team GasGas, dat Sunderland te elfder ure vroeg of hij de Dakar wou rijden, is het een primeur. Nadat Honda in 2021 de hegemonie van KTM na 18 jaar had doorbroken, won het schaduwteam van KTM opnieuw de Dakar. 

   

  Drie van de vier Belgische motards die aan de start kwamen, haalden de finish. Onder hen twee debutanten. Jerome Martiny (Husqvarna) werd 30e in zijn eerste Dakar, Mathieu Liebaert 57e. Voor Mikael Despontin (KTM) was het zijn tweede Dakar: hij werd 51e.

   

  Walter Roelants (Husqvarna) is de enige Belgische motorrijder die de finish niet haalt. Roelants kwam woensdag 5 januari zwaar ten val, brak daarbij een rug- en een nekwervel. 

  eindstand auto's
  1. Nasser Al-Attiyah (Qat-Toyota) in 38u33'03"
  2. Sébastien Loeb (Fra-Prodrive) op 27'46"
  3. Yazeed Al Rajhi (SAr-Toyota) 1u01'13"
  4. Orlando Terranova (Arg-Prodrive) 1u27'23"
  5. Giniel de Villiers (ZAf-Toyota) 1u41'48"
  eindstand motoren
  1. Sam Sunderland (GBr) in 38u47'30"
  2. Pablo Quintanilla (Chl) op 3'27"
  3. Matthias Walkner (Oos) 6'47"
  4. Adrien Van Beveren (Fra) 18'41"
  5. Joan Barreda (Spa)
  25'42"

  Dakar 2022

  spinner
  1. 10 uur 42. Al-Attiyah geeft eindzege niet meer uit handen. Nasser Al-Attiyah heeft zijn vierde eindzege in de Dakar-rally geboekt. Historisch, want hij evenaart legende Ari Vatanen. Alleen de Fransman Stéphane Peterhansel was succesvoller met 8 eindzeges bij de auto's en 6 bij de motoren. Al-Attiyah moest in de laatste etappe een voorsprong van een halfuur verdedigen op Sebastien Loeb. Het was voor de Qatarees dus vooral zaak om zonder krassen de eindmeet te halen. Zijn 4e eindzege kwam nooit in gevaar. Hij won de beroemde rally eerder in 2011, 2015 en 2019. .
  2. 08 uur 40. 2e eindzege voor motorrijder Sunderland. Na 2017 heeft Sam Sunderland voor de tweede keer in zijn carrière de Dakar bij de motorrijders gewonnen. Deze keer deed hij dat op een motor van het Oostenrijkse GasGas. Sunderland kwam pas op de voorlaatste dag (opnieuw) aan de leiding, nadat de Fransman Adrien Van Beveren een baaldag had. Die Van Beveren is nota bene de schoonbroer van Sunderland. De Brit leerde zijn vrouw Florence kennen toen die haar broer Adrien vergezelde in de Dakar van 2018. .
  3. 08 uur 38. Ik had zoveel stress voor deze laatste rit. Ik twijfelde een paar keer of ik wel de juiste kant opreed. Mijn hoofd leek te ontploffen. Maar het maakt het gevoel nog beter. Sam Sunderland, eindwinnaar bij de motoren.
  4. 14-01-2022.
  5. 13 uur 29. 2e ritzege voor rallylegende Carlos Sainz. Carlos Sainz, voormalig wereldkampioen rally en vader van Formule 1-rijder Sainz junior, heeft een tweede ritzege te pakken. De Spanjaard was de snelste met zijn elektrische Audi vandaag. In een chronorit over 346 kilometer ging Sainz 4 minuten sneller dan Sébastien Loeb (Prodrive). De 9-voudige wereldkampioen rally maakte wat tijd goed op leider Al-Attiyah (Toyota), maar onvoldoende om hem nog te bedreigen. Met een bonus van 28 minuten ligt een 4e eindzege voor het grijpen voor de Qatarees. .
  6. 13 uur 28.
  7. 13 uur 28.
  8. 13 uur 25. Franse motard rijdt verkeerd en verliest 1e plaats. Kevin Benavides (KTM) heeft bij de motoren de voorlaatste etappe gewonnen. Gisteren moest hij nog opgeven, vanochtend kon hij met de nodige straftijd opnieuw van start gaan. Met succes. Het was wel een krappe zege van Benavides die bij aankomst slechts 4 seconden voorsprong had op Sam Sunderland (KTM). Een sterke prestatie van de Brit die de leiding opnieuw overneemt van Adrien Van Beveren (Yamaha). De Fransman was verkeerd gereden en verloor meer dan 21 minuten. In de stand zakt hij naar de 4e plaats. .
  9. 13 uur 24.
  10. 13 uur 23.
  11. 13-01-2022.
  12. 12 uur 25. Peterhansel heeft eindelijk ritzege beet. Nadat eerder zijn teamgenoten Carlos Sainz en Mattias Ekström in deze Dakar al een etappe gewonnen hadden, heeft "Monsieur Dakar" Stéphane Peterhansel (Audi) nu ook zijn etappezege beet. De Fransman won de tiende etappe. Sainz eindigde als tweede op 2'06". In de stand blijft Nasser Al-Attiyah (Toyota) comfortabel aan de leiding. Hij heeft er 10 etappes moeten op wachten, maar eindelijk is het raak voor Peterhansel. Na een goede start bleef hij in het spoor van Carlos Sainz om na 128 km de leiding over te nemen en door te stomen naar de etappezege. Voor de Fransman is het zijn eerste zege in deze Dakar, zijn 49e bij de auto's in totaal. Daarmee komt hij tot op 1 ritzege van recordhouder Ari Vatanen, die in zijn carrière 50 etappes bij de auto's won. Behalve 49 zeges bij de auto's won Peterhansel ook 33 etappes bij de motoren. Gecombineerd zit hij dus nu al aan 82 zeges. Sébastien Loeb en Fabian Lurquin (BRX) eindigden als vijfde op 4'25". In de stand nemen ze 1'25" terug op Al-Attiyah, die vandaag als zevende eindigde. De Qatarees kreeg gisteravond nog 5 minuten tijdstraf vanwege het te laat aandoen van zijn veiligheidsgordel. Eerder op de dag was hij lek gereden. Nadat de lekke band vervangen was, vertrokken Al-Attiyah en corijder Baumel. Beelden wezen uit dat beiden pas na 1'45" hun veiligheidsgordel vastgespten. Het verschil tussen Al-Attiyah en nummer 2 Loeb bedraagt nog altijd ruim dertig minuten. .
  13. 11 uur 16. Price pakt dagwinst, Van Beveren de leiding. Toby Price (KTM) was de beste in rit 10. Een troostprijs voor het officiële KTM-team, dat eerder op de dag Kevin Benavides zag opgeven en Matthias Walkner ruim een kwartier zag verliezen. Adrien Van Beveren (Yamaha) komt zo opnieuw aan de leiding bij de motoren. De Fransman gaat Pablo Quintanilla (Honda) en Sam Sunderland (KTM) vooraf. De ene plottwist volgt de andere op bij de motoren in de 44e Dakar. Met nog twee etappes op het menu is de strijd voor de eindzege nog lang niet beslist. Wie niet zal winnen, is titelhouder Kevin Benavides. De Argentijn kreeg na 133 km problemen en moest opgeven met een kapotte motor. Maar daar bleef het niet bij voor het officiële KTM-team. Matthias Walkner passeerde de laatste tijdscontrole na 327 km met een achterstand van 7'24" op leider Quintanilla. Een klap voor de Oostenrijker, die halfweg de etappe nog virtueel aan de leiding reed. Walkner bereikte de finish als 27e en verloor 15'55". In de stand zakt hij naar de vijfde plaats op 8'24" van de leider. En die nieuwe leider is Adrien Van Beveren, eerste achtervolger is Pablo Quintanilla op 4'15". Sam Sunderland is naar de derde plaats gezakt. Met 5'59" achterstand op Van Beveren blijft hij in de running voor de eindzege, net als Joan Barreda Bort (Honda), die als vierde volgt op 6'47". En zelfs Matthias Walkner is met een achterstand van 8'24" nog niet uitgeteld voor de eindzege,  al kreeg hij vandaag wel een flinke mentale tik te incasseren. .
  14. 09 uur 56. Titelverdediger Benavides geeft op. Bij de motoren is de Argentijn Kevin Benavides uit de race gestapt. De titelverdediger moest opgeven door mechanische pech in de 10e etappe. Dit jaar stond hij 5e in het klassement op iets meer dan 10 minuten van de leider. .
  15. 12-01-2022.
  16. 12 uur 24. De Villiers wint etappe 9. De 9e etappe in de woestijn is gewonnen door de Zuid-Afrikaan Giniel De Villiers. Hij pakte in zijn Toyota zijn eerste zege in deze editie van de Dakar. In totaal zit hij aan 18 stuks. Leider Al-Attiyah kwam als derde aan en hij doet opnieuw een goede zaak in het klassement. Hij liep weer een beetje verder uit op Loeb. In de vorige etappe kende Al-Attiyah nog pech, maar op drie dagen van het einde kan hij de eindzege bijna niet meer mislopen. .
  17. 11-01-2022.
  18. 12 uur 55. Zweed Ekström wint voor het eerst, problemen voor koploper Al-Attiyah. De Zweed Mattias Ekström heeft met zijn Audi voor het eerst een dagzege mogen vieren in de Dakar. Hij was de beste na een chronorit van 395 km tussen Al Dawadimi en Wadi ad Dawasir. De Fransman Stéphane Peterhansel (Audi) had 49 seconden achterstand, op 3'08" was Sebastien Loeb (met zijn Belgische corijder Fabian Lurquin) in een Bahrain Raid Xtreme derde. De negenvoudige rallykampioen knabbelde opnieuw 8 minuten van zijn achterstand op de Qatarese leider Nasser al-Attiyah (Toyota). Die kende vandaag pech met zijn differentieel en eindigde 11e, maar leidt wel nog met bijna 38 minuten. Op de vierde plaats in de daguitslag eindigde nog een Audi met Carlos Sainz, op 3'11". De Zuid-Afrikaan Henk Lategan bleef als 5e ook in de buurt op 3'20". .
  19. 12 uur 49. Sam Sunderland herovert leiding bij motoren. Gisteren was maar een accident de parcours, zo blijkt, voor Sam Sunderland (KTM). De Britse motard won de 8e rit in de Dakar en heeft de leiding die hij gisteren verloor weer te pakken.  Sunderland was 2'53" sneller dan Pablo Quintanilla (Honda). Matthias Walkner (KTM) eindigde als derde op 4'11". De Fransman Adrien Van Beveren (Yamaha), die aan de leiding stond, werd tiende op 10'21" en zakt in de stand naar de derde plaats. Alles bij elkaar genomen is het Sunderlands zesde dag als leider in deze Dakar. Met Walkner op 3'45", Van Beveren op 4'43" en Quintanilla op 5'30" blijft de top vier erg aan elkaar gewaagd. Jerome Martiny (Husqvarna) was als 36e andermaal de beste Belg bij de motoren. In de stand is Martiny na afloop van rit 8 35e. .