Bottas wint in Turkije, boze Hamilton verliest leidersplaats aan Verstappen

  Max Verstappen is weer leider in het WK Formule 1. De Nederlander eindigde in een natte race in Turkije als tweede achter Valtteri Bottas (Mercedes). Lewis Hamilton werd na een inhaalrace en een late bandenwissel vijfde en telt 6 punten achterstand.

  Na een nachtje regen kozen de rijders allemaal voor een setje intermediates bij de start. De koplopers reden daarop een rustige race. Lewis Hamilton had meer werk op te knappen. Na een straf begon hij als 11e en dus begon de Brit aan een inhaalrace. 

   

  Tsunoda hield hem het langste op, maar Hamilton stoomde toch al vrij snel door naar de top 5. Daar vocht hij een bitsig duel uit met de Red Bull van Perez, maar ook hier trok de Brit aan het langste eind.

   

  Daarna begon de twijfel over de bandenkeuze. Vooraan ging iedereen voor een nieuwe set intermediates. Verstappen dook eerst binnen, daarna Bottas. Alleen Leclerc en Hamilton voelde er iets voor om het met 1 setje te proberen. Mercedes riep Hamilton nochtans een paar keer binnen, maar die weigerde want hij zat op dat moment immers vlak achter Verstappen.

   

  Leclerc had zijn auto niet meer onder controle, dook binnen en zo werden Bottas en Verstappen weer 1 en 2. Pas op 8 rondes van het einde ging ook Hamilton overstag en koos hij voor nieuw rubber. Dat kostte hem twee plaatsen. En die kon hij op zo'n korte tijd niet meer goedmaken.

   

  Bottas reed met een snelste ronde naar zijn eerste zege van het jaar. Verstappen had aan plek 2 genoeg om de leiding in de WK-stand weer over te nemen. Hamilton bleef gefrustreerd achter.

  Verstappen is opnieuw WK-leider.

  GP F1 van Turkije

  1. 15 uur 35. Max Verstappen is een lachende tweede want hij wordt de nieuwe leider met 6 punten voorsprong op Hamilton. De Brit moet na een gekke tactiek vrede nemen met de 5e plek. .
  2. 15 uur 34. Bottas viert! Bottas heeft zijn polepositie weten te verzilveren. Hij wint eindelijk nog eens een GP.  .
  3. 15 uur 31. Laatste ronde. Bottas begint aan een ererondje. Verstappen zal hier tweede worden en is de nieuwe WK-leider. .
  4. 15 uur 31. Bottas zet de puntjes op de i door nog even de snelste ronde op zijn naam te zetten. .
  5. 15 uur 30. Hamilton krijgt het bijzonder lastig om zijn vijfde plaats vast te houden. Die bandenwissel kan de wereldkampioen hier zuur opbreken. .
  6. 15 uur 27. Hamilton maakt zich boos op de teamradio. Hij is niet blij met deze pitstopstrategie. .
  7. 15 uur 24. Perez raakt in de strijd om het podium nog voorbij Leclerc. Red Bull rijdt nu op 2 en 3. .
  8. 15 uur 22. Toch een stop! Lewis Hamilton komt dan toch nog binnen! Wat een keuze. Hij rijdt zo als 5e weer de baan op. Dat zijn heel wat WK-punten die hij hier verliest. .
  9. 15 uur 21. Hamilton blijft tot het einde van de race op deze banden. De vraag is dus of het rubber dit nog 8 ronden uitzingt. .
  10. 15 uur 19. Carlos Sainz rijdt een dijk van een race. Hij heeft de snelste ronde op zak en rijdt nu rond als 8e, dat zijn al 11 plaatsen winst voor hem. .
  11. Bottas opnieuw aan de leiding. 15 uur 18.
  12. 15 uur 17. Max Verstappen aast nu ook nog op Leclerc. De Ferrari komt binnen en valt zo ineens weg uit de top 3. .
  13. 15 uur 15. Bottas weer op 1. Bottas kan Leclerc nu wel voorbij en heeft de leidersplaats weer te pakken.  .
  14. 15 uur 11. Het wordt toch lastig voor Leclerc op zijn oud setje banden na 43 rondjes. Bottas komt hem weer op de hielen. .
  15. 15 uur 08. Komt Hamilton dan toch nog binnen voor banden? Zijn team staat klaar, maar hij weigert. .
  16. 15 uur 06. Leclerc rijdt vooraan de race en vraagt of hij met deze banden tot het einde mag rijden. Het team geeft toestemming. .
  17. 15 uur 03. Alle pitstops volgen elkaar nu snel op. Even chaos op de baan. Vettel kiest voor mediumbanden, maar dat pakt helemaal verkeerd uit. Hij krijgt geen controle meer over zijn auto.  .