Ga naar de inhoud
Thompson wint goud op de 100 meter.

Jamaica snelt naar goud, zilver én brons op de 100 meter bij de vrouwen

 za 31 juli 2021 14:54

De Jamaicanen hebben op de 2e dag van het olympische atletiektoernooi meteen een "clean sweep" neergezet op de 100 meter. Titelverdedigster Elaine Thompson bleef tweevoudig olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser Pryce voor. In het discuswerpen was er ook 1 land dat domineerde, namelijk Zweden. De 4x400 meter estafette gemengd ging naar Polen, België werd 5e.

De avondsessie in Tokio had veel geweld op de 100 meter in actie. In de halve finales bij de vrouwen was er meteen een verrassing van formaat want de Britse Asher-Smith kon zich niet plaatsen voor de finale. Haar landgenote Daryll Neita raakte wel bij de beste 8.

 

Maar zij zou in die finale later op de avond geen rol van betekenis spelen. Daar leek Ta Lou heel goed weg, maar Fraser-Pryce en Thompson-Herah haalde haar al snel bij. Thompson hield haar topsnelheid het langst aan en snelde zo in een nieuw olympisch record naar goud: 10"61. Fraser-Pryce pakte op haar 34e zilver (10"74) en Shericka Jackson snelde van achteruit nog naar het brons in 10"76.

 

Zo kregen we een volledig Jamaicaans feestje op het koninginnennummer. De mannen werkten nog maar hun reeksen af op de 100 meter en daar was het even de adem inhouden voor de Amerikaan Bromell. Hij werd pas 4e in zijn reeks met 10"05 maar werd als lucky loser toch nog opgevist voor de halve finales. Andre de Grasse liet de snelste tijd optekenen: 9"91.

Bekijk de finale van de 100 meter bij de vrouwen

Zweden domineert in het discuswerpen

Ook bij het discuswerpen was er gedeelde vreugde. Daar gingen goud en zilver naar Zweden. Het was Daniel Stahl die al met zijn tweede worp van 68,90 meter de leiding in handen nam en die zou hij niet meer afgeven. Het is voor de 28-jarige Zweed zijn eerste olympische titel.

 

Na zijn laatste worp vloog hij zijn landgenoot Simon Pettersson in de armen. Die had met 67,39 meter ook net zilver gewonnen. 

 

Ook het brons was voor Europa. De Oostenrijker Lukas Weisshaidinger gooide de discus 67,07 meter ver.

Bekijk de gouden worp en de vreugde bij de Zweden

Lees ook:

Atletiek, dag 2

14:55

Thompson verovert goud op de 100 meter met compleet Jamaïcaans podium

14:52

Er lopen in deze finale maar twee atletes boven de 11". Het niveau ligt ontzettend hoog en de vrouwen uit Jamaica domineren.

14:51

Thompson wint!

Een olympisch record voor Elaine Thompson. Ze verlengt haar olympische titel. Ze staat met twee landgenotes op het podium: Fraser-Pryce en Shericka Jackson.

14:46

Finale 100 meter

We maken ons op voor de apotheose van deze atletiekavond: de 100m bij de vrouwen.

14:45

Belgische mixed relay-ploeg op de 4x400m wordt 5e in de finale

14:43

Dit is de uitslag als de diskwalificaties uit de reeksen waren blijven staan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:41

De Belgen hebben een nationaal record gelopen. Het was een knappe race van onze landgenoten, maar de vijfde plaats is niet waar ze voor gekomen waren.

14:39

Polen wint!

Polen pakt de gouden medaille. België komt als vijfde over de finish.

14:37

Imke Vervaet krijgt het heel lastig. Ze geeft door in vijfde positie, maar wordt voorbij gesneld. De medailles zijn weg.

14:35

Start!

We zijn weg in baan 8. We zijn er goed aan begonnen met Dylan Borlée. Nu is het aan Imke Vervaet.

14:35

Nog eens zeggen: het is een finale met 9 ploegen. Dat komt door de gekke beslissing na de diskwalificatie van de VS. 

14:33

Discuswerper Stahl is dronken van vreugde: "I love my country, I'm a Swedish viking!"

14:30

Geen Bolingo

Bolingo geeft tijdens de opwarming nog forfait. Ze heeft iets gevoeld aan haar hamstring. Imke Vervaet neemt over.

14:23

Goud en zilver voor Zweden

Daniel Stahl gaat naar huis met goud. Zijn tweede worp was de juiste: 68.90. Hij valt zijn landgenoot in de armen want Simon Pettersson heeft zilver. Het brons is voor de Oostenrijker.

14:23

Bekijk de gouden discusworp van Daniel Stahl

14:18

Derde halve finale van de 800m bij de vrouwen

14:17

De medailles liggen vast in het discuswerpen, maar wie gaat met welke kleur naar huis?

14:17

We krijgen beelden van de atleten die opwarmen voor de finale op de 100 meter bij de vrouwen. Dat is het afsluitende nummer vandaag.