Jamaica snelt naar goud, zilver én brons op de 100 meter bij de vrouwen

  De Jamaicanen hebben op de 2e dag van het olympische atletiektoernooi meteen een "clean sweep" neergezet op de 100 meter. Titelverdedigster Elaine Thompson bleef tweevoudig olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser Pryce voor. In het discuswerpen was er ook 1 land dat domineerde, namelijk Zweden. De 4x400 meter estafette gemengd ging naar Polen, België werd 5e.

  De avondsessie in Tokio had veel geweld op de 100 meter in actie. In de halve finales bij de vrouwen was er meteen een verrassing van formaat want de Britse Asher-Smith kon zich niet plaatsen voor de finale. Haar landgenote Daryll Neita raakte wel bij de beste 8.

   

  Maar zij zou in die finale later op de avond geen rol van betekenis spelen. Daar leek Ta Lou heel goed weg, maar Fraser-Pryce en Thompson-Herah haalde haar al snel bij. Thompson hield haar topsnelheid het langst aan en snelde zo in een nieuw olympisch record naar goud: 10"61. Fraser-Pryce pakte op haar 34e zilver (10"74) en Shericka Jackson snelde van achteruit nog naar het brons in 10"76.

   

  Zo kregen we een volledig Jamaicaans feestje op het koninginnennummer. De mannen werkten nog maar hun reeksen af op de 100 meter en daar was het even de adem inhouden voor de Amerikaan Bromell. Hij werd pas 4e in zijn reeks met 10"05 maar werd als lucky loser toch nog opgevist voor de halve finales. Andre de Grasse liet de snelste tijd optekenen: 9"91.

  Bekijk de finale van de 100 meter bij de vrouwen

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Zweden domineert in het discuswerpen

  Ook bij het discuswerpen was er gedeelde vreugde. Daar gingen goud en zilver naar Zweden. Het was Daniel Stahl die al met zijn tweede worp van 68,90 meter de leiding in handen nam en die zou hij niet meer afgeven. Het is voor de 28-jarige Zweed zijn eerste olympische titel.

   

  Na zijn laatste worp vloog hij zijn landgenoot Simon Pettersson in de armen. Die had met 67,39 meter ook net zilver gewonnen. 

   

  Ook het brons was voor Europa. De Oostenrijker Lukas Weisshaidinger gooide de discus 67,07 meter ver.

  Bekijk de gouden worp en de vreugde bij de Zweden

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Atletiek, dag 2

  1. 14 uur 55. Thompson verovert goud op de 100 meter met compleet Jamaïcaans podium.

   Thompson verovert goud op de 100 meter met compleet Jamaïcaans podium

  2. 14 uur 52. Er lopen in deze finale maar twee atletes boven de 11". Het niveau ligt ontzettend hoog en de vrouwen uit Jamaica domineren. .
  3. 14 uur 51. Thompson wint! Een olympisch record voor Elaine Thompson. Ze verlengt haar olympische titel. Ze staat met twee landgenotes op het podium: Fraser-Pryce en Shericka Jackson. .
  4. 14 uur 46. Finale 100 meter. We maken ons op voor de apotheose van deze atletiekavond: de 100m bij de vrouwen. .
  5. 14 uur 45. Belgische mixed relay-ploeg op de 4x400m wordt 5e in de finale.

   Belgische mixed relay-ploeg op de 4x400m wordt 5e in de finale

  6. 14 uur 41. De Belgen hebben een nationaal record gelopen. Het was een knappe race van onze landgenoten, maar de vijfde plaats is niet waar ze voor gekomen waren. .
  7. 14 uur 39. Polen wint! Polen pakt de gouden medaille. België komt als vijfde over de finish. .
  8. 14 uur 37. Imke Vervaet krijgt het heel lastig. Ze geeft door in vijfde positie, maar wordt voorbij gesneld. De medailles zijn weg. .
  9. 14 uur 35. Start! We zijn weg in baan 8. We zijn er goed aan begonnen met Dylan Borlée. Nu is het aan Imke Vervaet. .
  10. 14 uur 35. Nog eens zeggen: het is een finale met 9 ploegen. Dat komt door de gekke beslissing na de diskwalificatie van de VS.  .
  11. 14 uur 33. Discuswerper Stahl is dronken van vreugde: "I love my country, I'm a Swedish viking!".

   Discuswerper Stahl is dronken van vreugde: "I love my country, I'm a Swedish viking!"

  12. 14 uur 30. Geen Bolingo. Bolingo geeft tijdens de opwarming nog forfait. Ze heeft iets gevoeld aan haar hamstring. Imke Vervaet neemt over. .
  13. 14 uur 23. Goud en zilver voor Zweden. Daniel Stahl gaat naar huis met goud. Zijn tweede worp was de juiste: 68.90. Hij valt zijn landgenoot in de armen want Simon Pettersson heeft zilver. Het brons is voor de Oostenrijker. .
  14. 14 uur 23. Bekijk de gouden discusworp van Daniel Stahl.

   Bekijk de gouden discusworp van Daniel Stahl

  15. 14 uur 18. Derde halve finale van de 800m bij de vrouwen.

   Derde halve finale van de 800m bij de vrouwen

  16. 14 uur 17. De medailles liggen vast in het discuswerpen, maar wie gaat met welke kleur naar huis? .
  17. 14 uur 17. We krijgen beelden van de atleten die opwarmen voor de finale op de 100 meter bij de vrouwen. Dat is het afsluitende nummer vandaag. .
  18. 14 uur 08. Nog een halve finale op de 800 meter en dan is het aan het Belgische kwarter. .
  19. 14 uur 07. Na 4 worpen in de discusfinale blijft de stand ongewijzigd: goud en brons voor Zweden en het zilver zou voor de Oostenrijker Weishaidinger zijn. .