Gretige gemengde 4x400m-ploeg naar finale en Kimeli (18e) kraakt in het slot op eerste atletiekdag

  Nu het zwemtoernooi op zijn laatste (zwem)vliezen loopt, weet je dat atletiek stilaan de scepter op de Olympische Spelen overneemt. In de eerste avondsessie kwamen vijf Belgen in actie (in twee disciplines): het mixed relay-team plaatste zich knap voor de finale en Isaac Kimeli moest in een entertainende 10.000 meter-finale de rol lossen wanneer de toppers hun splijtende versnelling inzetten.

  De gemengde 4x400m-aflossingsploeg heeft de toon gezet in het atletiektoernooi. Met een verrassende opstelling, met de heroptredende Jonathan Borlée als sublieme slotloper, snelden ze rechtstreeks naar de finale in een Belgisch record (3'12"75). De Verenigde Staten (en ook de Dominicaanse Republiek) deden wat ze zo vaak doen in relays: knoeien!

  Lees hier het volledige relaas (en bekijk de stomme stokwissel van de VS):

  Jonge Ethiopiër haalt te snel gestarte 'haas' terug en wint 10.000m

  Een halfuurtje na het aflossingsgeweld werd met de 10.000 meter de eerste finale gelopen in het olympisch stadion. Isaac Kimeli mikte vooraf op een top 12-plaats.

   

  De Oegandees Stephen Kessi had zich klaarblijkelijk van afstand vergist, want hij ging (veel te) snel van start. Toen de Ethiopiërs en Kenianen (onder leiding van de 21-jarige Selemon Barega) halverwege de race een achtervolgende entente opzetten, verdween Kissa heel snel van het toneel.

   

  Isaac Kimeli liep tot op dat moment soepel mee in het pak, maar toen diezelfde tenoren het kaf van het koren scheidden in het laatste kwart van de race, moest hij de rol lossen. Kimeli zou uiteindelijk als 18e finishen (in 28'31"91).

   

  In de voorlaatste ronde gooide de Oegandese wereldrecordhouder Joshua Cheptegei de knuppel staalhard in het hoenderhok. Zeven atleten vertikten het om te plooien. Meer zelfs, Barega (die eerder al een truitje uitgedaan had in de achtervolging op Kissa), had nog heel wat in zijn Ethiopische reservetank zitten. 

   

  Dankzij een verschroeiende slotronde mocht hij als eerste atleet op deze Spelen zijn handen (en een gouden medaille) in de lucht steken. De winnende tijd: 27'43"22. De Oegandezen Cheptegei en Kiplimo flankeren hem op het podium.

  Bekijk de eindfase van de 10km

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Kimeli: "Na zes kilometer begon mijn lichaam te zeggen: "Waarom?""

  "Tot op zes kilometer van het einde ging het gemakkelijk, maar vanaf dat moment begon mijn lichaam te zeggen: "Waarom?". Ik kon mijn tempo niet meer controleren, het was te lastig."

   

  "Door de warmte kreeg ik ook meteen verzuring over mijn hele lichaam, van boven tot beneden. Nadat ik moest lossen, heb ik nog geprobeerd mezelf te pushen. Maar op het laatste heb ik rustig uitgelopen., met het oog op de 5.000 meter van komende dinsdag."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  programma Isaac Kimeli
  vrijdag 30 juli finale 10.000 meter 18e  
  dinsdag 3 augustus reeksen 5.000 meter 17e in reeks, uitgeschakeld