World Relays: Gemengde ploeg grijpt naast medaille, Cheetahs en Tornados komen er niet aan te pas

  De Belgische ploegen hebben geen eremetaal kunnen veroveren op de World Relays in Polen. In de gemengde 4x400 meter kwamen de Belgen er nog dichtbij, maar de Cheetahs en de Tornados kwamen er niet aan te pas.

  Gemengde estafette strandt op een zucht van podium

  De Belgische Mixed Relay is zondag als vierde gefinisht in de finale van de 4x400 meter op de World Relays in het Poolse Chorzow. Dylan Borlée, Cynthia Bolingo, Camille Laus en Kevin Borlée kwamen in 3'17"92 nipt te kort voor het podium.


  Startloper Dylan Borlée liep een eerder bescheiden wedstrijd en gaf het stokje als zesde aan Cynthia Bolingo. Die deed het net als in de reeksen zaterdag uitstekend en rukte op naar de vierde plaats. 

   

  Camille Laus hield die vierde plaats goed vast, haar partner Kevin Borlée ging als slotloper nog op zoek naar het brons, maar slaagde net niet in zijn opzet. De zege was voor Italië, dat Brazilië en de Dominicaanse Republiek achter zich hield.


  "Ik laat me verrassen door de Braziliaan in de beginfase. Het was heel moeilijk door de koude en het was ook al mijn derde wedstrijd", zei Kevin Borlée. 

   

  De Belgische Mixed Relay verzekerde zich zaterdag al van deelname aan het WK atletiek in Eugene in 2022. Van een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio waren ze al langer verzekerd.

  Cheetahs komen er niet aan te pas in de finale

  De Belgian Cheetahs zijn als zevende gefinisht in de finale van de 4x400 meter voor vrouwen. Paulien Couckuyt, Hanne Maudens, Margo Van Puyvelde en Camille klokten af na 3'37"66.

   

  Paulien Couckuyt deed het als startloopster meer dan behoorlijk en loste als vierde af. Hanne Maudens, die in de laatste instantie de geblesseerde Imke Vervaet verving, kende een moeizame wedstrijd en gaf het stokje als zevende aan Margo Van Puyvelde. 

   

  De Belgen verzeilden in de achtergrond en Van Puyvelde noch slotloopster Camille Laus kon iets verhelpen aan de zevende plaats. Voor Laus was het al de vierde wedstrijd in Polen.

   

  "Ons weekend is zeker geslaagd", zei Couckuyt. "Ons doel was een ticket voor het WK en dat is gelukt." Hetzelfde geluid was te horen bij Camille Laus: "Het bilan is zeker positief. De chrono van ons gisteren in die koude geeft ons vertrouwen voor Tokio." 

   

  De Cheetahs waren al zeker van hun ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

  Belgian Tornados laatste: "Koude en onderbezetting"

  Bij de Belgian Tornados werd het snel duidelijk dat de vele wedstrijden er te veel aan waren. De Belgen verzeilden al snel op de laatste plaats en aandringen had uiteindelijk geen zin.

   

  Dylan en Kevin Borlée hadden een goed uur eerder ook al de finale van de gemengde estafette gelopen en de vermoeidheid zat nog in de benen.

   

  "De koude en onze onderbezetting heeft ons de das omgedaan", zei Dylan Borlée. "Mijn benen waren op. We hoeven niet ongerust te zijn, we zijn op de goeie weg. Het zijn de Olympische Spelen die tellen."

   

  Kevin Borlée liep net als Camille Laus 4 wedstrijden. "Het was een mooie training", lachte hij. "Maar misschien moet de selectiecommissie daar de volgende keer rekening mee houden."

  programma Belgen op zondag 2 mei
  19.20 u finale 4x400 meter gemengd 4e in 3'17"92
  20.26 u finale 4x400 meter vrouwen 7e in 3'37"66
  20.42 u finale 4x400 meter mannen 8e in 3'10"74

  World Relays

  1. 20 uur 44. Belgian Tornados laatste. De finale is een ontgoocheling geworden voor de Belgian Tornados. Kevin Borlée dringt niet meer aan en komt als 8e en laatste over de finish. De zege was voor het Nederlandse kwartet. .
  2. 20 uur 44.
  3. 20 uur 42. Jonathan Sacoor start voor de Belgian Tornados, maar geeft als laatste de stok door aan Robin Vanderbemden. .
  4. 20 uur 29. 7e plaats voor Cheetahs. België speelt geen rol van betekenis in de finale. Camille Laus komt als slotloopster op de zevende plaats over de finish. Cuba wint de race, voor Polen en Groot-Brittannië. .
  5. 20 uur 28. Na een veelbelovende start geeft Hanne Maudens als zevende de stok door aan Margo Van Puyvelde. .
  6. 20 uur 24. De Belgian Cheetahs starten de finale van de 4x400 meter in baan 7. Paulien Couckuyt is de startloopster en zal de stok dus doorgeven aan Hanne Maudens, die Imke Vervaet vervangt. .
  7. 20 uur 13. Bij de Cheetahs is er nog een wissel doorgevoerd: Hanne Maudens neemt de plaats in van Imke Vervaet .
  8. 19 uur 56. Geen medaille voor Belgen op de gemengde 4x400 meter.

   Geen medaille voor Belgen op de gemengde 4x400 meter

  9. 19 uur 55. Kevin Borlée: "Ik laat me verrassen door de Braziliaan".

   Kevin Borlée: "Ik laat me verrassen door de Braziliaan"

  10. 19 uur 53. Ik laat me verrassen door de Braziliaan in de beginfase. Het was heel moeilijk door de koude en het was ook al mijn derde wedstrijd. Kevin Borlée.
  11. 19 uur 30. uitslag 4x400 meter gemengd 1. Italië 3'16"60 2. Brazilië 3'17"54 3. Dominicaanse Republiek 3'17"58 4. België 3'17"92 5. Groot-Brittannië 3'18"87 .
  12. 19 uur 22. België op 4. Geen medaille voor de Belgen op de gemengde 4x400 meter. Kevin Borlée kwam als vierde over de finish in 3'17"92, de zege was voor Italië. Brazilië (zilver) en Dominicaanse Republiek (brons) mogen mee op het podium. .
  13. 19 uur 22. Cynthia Bolingo heeft veel werk te doen, maar geeft als derde/vierde het stokje door aan Camille Laus. .
  14. 19 uur 19. Dylan Borlée zet zich schrap in zijn startblok. Gisteren was Jonathan Sacoor de startloper. .
  15. 19 uur 09. Dylan Borlée, vertrekt over een tiental minuten in baan 9 in de 4x400 meter gemengde estafette. Cynthia Borlée, Camille Laus en Kevin Borlée moeten het stokje daarna thuis brengen. .
  16. 12 uur 17. Bij de mannen krijgen we hetzelfde kwartet als gisteren. Logisch want er zijn geen vervangingen mogelijk voor Jacques Borlée. Twee mannen moeten ook al aan de bak in de finale voor gemengde ploegen. Net als gisteren doet Kevin Borlée de dubbel en ook Dylan loopt vanavond mee in de gemengde ploeg. Hij vervangt daar Jonathan Sacoor. Ook een dubbele opdracht voor Camille Laus want zij loopt ook de finale bij de Cheetahs. Daar doen net als gisteren ook Couckuyt en Vervaet mee, maar Bolingo wordt vervangen door Van Puyvelde. .
  17. 12 uur 10. De opstellingen zijn binnen! - Tornados : Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan Borlée, Kevin Borlée - Cheetahs : Paulien Couckuyt, Imke Vervaet, Margo Van Puyvelde, Camille Laus - Mixed : Dylan Borlée, Cynthia Bolingo, Camille Laus, Kevin Borlée .
  18. 12 uur 10.