3 op 3 voor België op World Relays: alle teams plaatsen zich voor finale

  De eerste avond van de World Relays in Polen is goed verlopen voor België. De Belgian Cheetahs, de Belgian Tornados én de gemengde ploeg pakten een ticket voor de finale en ook voor het WK in 2022. De finales zijn zondag.

  De Belgian Cheetahs leverden een knappe prestatie. Cynthia Bolingo bracht de Belgen als startloopster in tweede positie en Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus kwamen nooit meer in de problemen. 

   

  Als tweede was een ticket voor de finale én het WK 2022 binnen. "Het was een mooie race van ons, we hebben ons doel behaald. Alles kan morgen in de finale, alles wat er nog bijkomt is bonus", zegt Camille Laus.

   

  "Het was sowieso wat zoeken bij de wissels", bekent Couckuyt. "Maar het is toch een van onze betere tijden in deze koude. We zijn in vorm en dat geeft vertrouwen voor Tokio."

   

  "Het was heel gecontroleerd en dat was een goed gevoel", beaamt Vervaet. "Het is leuk om het seizoen zo te starten. In de finale moeten we zo veel mogelijk genieten."

  Tijd brengt Belgian Tornados in de finale

  De Belgian Tornados hadden het niet zo makkelijk. Ze liepen bijna de hele race in derde positie, al kwam slotloper Kevin Borlée nog dicht bij de tweede plaats. Door hun derde plaats was het even wachten, maar 3'04"01 was genoeg voor de finale.

   

  "Het was heel koud, maar we hebben alles gegeven", zegt Kevin Borlée. "Het is een opluchting om de finale te halen, daarin is alles mogelijk. Er is niet veel nodig om een paar landen bij te halen."

   

  "We moeten inderdaad nog wat aanpassingen doen vooral op het vlak van de stokwisselingen en onze techniek", beseft Jonathan Sacoor. "Ik heb bijvoorbeeld heel verkrampt gelopen in de laatste rechte lijn."

  Gemengde estafette zet de kers op de taart

  Jonathan Sacoor, Cynthia Bolingo, Camille Laus en Kevin Borlée moesten laat op de avond nog een keer vol aan de bak in de gemengde estafette op de 4x400 meter. En dat deden ze met verve.

   

  Bolingo snelde als tweede Belgische knap naar de tweede plaats achter Italië en Laus en Borlée gaven de finaleplaats niet meer uit handen. Zo mogen de 3 Belgische ploegen zondag de finale lopen in Polen.

  programma Belgen op zaterdag 1 mei
  19 u reeksen 4x400 meter vrouwen 2e in 3'28"27 (door naar finale)
  19.35 u  reeksen 4x400 meter mannen 3e in 3'04"01 (door naar finale)
  21.20 u reeksen 4x400 meter gemengd 2e in 3'17"22 (door naar finale)

  World Relays

  spinner
  1. 22 uur . Laus, Bolingo, Sacoor en Borlée: "Het was een mooie training voor ons".

   Laus, Bolingo, Sacoor en Borlée: "Het was een mooie training voor ons"

  2. 21 uur 36.
  3. 21 uur 35.
  4. 21 uur 34. Belgen doen het. Wat een race van de Belgen! Sacoor, Bolingo, Laus en Kevin Borlée snellen achter Italië naar de tweede plaats in hun reeks. Dat is voldoende voor een ticket voor de finale én het WK volgend jaar. .
  5. 21 uur 29. Jonathan Sacoor, Camille Laus, Cynthia Bolingo en Kevin Borlée moeten een tweede keer aan de bak vanavond in Polen. Ze staan klaar voor de 4x400 meter gemengde estafette.  .
  6. 20 uur 08. Belgian Tornados: "Alles is nog mogelijk in de finale".

   Belgian Tornados: "Alles is nog mogelijk in de finale"

  7. 19 uur 52. Belgian Tornados gaan naar de finale op World Relays.

   Belgian Tornados gaan naar de finale op World Relays

  8. 19 uur 51. Botswana wint de laatste halve finale in 3'04"03 en dus zijn de Belgian Tornados er morgen bij de finale van de 4x400 meter. .
  9. 19 uur 50. De 3'04"01 van de Belgische mannen is op dit moment de beste verliezende tijd. Als de 3e en 4e uit de derde halve finale niet sneller lopen is het ticket voor de finale binnen. .
  10. 19 uur 48.
  11. 19 uur 47. Tornados strandden op plaats 3. Met een onwaarschijnlijke eindspurt strandt Kevin Borlée op een zucht van de Zuid-Afrikaan voor zich. De derde plaats is niet goed genoeg voor rechtstreekse kwalificatie, afwachten of de tijd van 3'04"01 volstaat. .
  12. 19 uur 44. Dylan Borlée en Robin Vanderbemden blijven hangen in derde positie. .
  13. 19 uur 43. Dylan Borlée staat als eerste loper voor de Belgian Tornados klaar. Kunnen de Belgische mannen het voorbeeld van de Cheetahs volgen? .
  14. 19 uur 36. Cheetahs: "We zijn echt wel in vorm".

   Cheetahs: "We zijn echt wel in vorm"

  15. 19 uur 05. Belgian Cheetahs vlot naar de finale .

   Belgian Cheetahs vlot naar de finale

  16. 19 uur 03.
  17. 19 uur 02. Cheetahs stoten door naar finale. Paulien Couckuyt en Camille Laus lopen een verstandige race en consolideren de tweede plaats. België haalt de finale en heeft ook meteen zijn ticket voor het WK atletiek in 2022 beet. .
  18. 19 uur 01. Imke Vervaet kan de tweede positie vasthouden en zo loopt het perfect voor de Cheetahs. De top 2 stoot door naar de finale. .
  19. 18 uur 59. Cynthia Bolingo heeft na een goeie race als tweede het stokje door aan Imke Vervaet. .
  20. 14 uur 51. Laus, Bolingo, Kevin Borlée en Sacoor lopen vandaag 2 keer. Coaches Jacques Borlée en Carole Bam hebben de knoop doorgehakt over welke lopers en loopsters 2 keer in actie zullen komen in de reeksen vandaag: met andere woorden wie er nog de gemengde ploeg bijneemt. Camille Laus, Cynthia Bolingo, Kevin Borlée en Jonathan Sacoor staan voor de zware taak om 2 keer een 400 meter af te werken in iets meer dan 2 uur tijd. De Belgian Cheetahs zijn als eerste aan zet om 19 u . Cynthia Bolingo is startloopster, gevolgd door Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus. Om 19.35 u is het de beurt aan de Belgian Tornados . Dylan Borlée is startloper, gevolgd door Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée. Om 21.20 u is het ten slotte aan de Mixed Relay. Jonathan Sacoor is startloper, gevolgd door Cynthia Bolingo, Camille Laus en Kevin Borlée. Opvallend is dat Carole Bam bij de vrouwen met Margo Van Puyvelde en Hanne Maudens over twee reserveloopsters beschikt, maar ervoor opteert om hen zaterdag niet de weide in te sturen. Jacques Borlée beschikt bij de mannen niet over reservelopers. De eerste twee in elke reeks plaatsen zich voor de finale, aangevuld met de twee snelste verliezers. De acht finalisten zijn zeker van het WK in Eugene in 2022, maar een finaleplaats is geen vereiste voor dat WK. Bij de mannen en de vrouwen krijgt de top tien een WK-ticket , in de Mixed Relay de top twaalf . .
  21. 01-05-2021.