Dag 9 WK atletiek: Belgische aflossingsteams snellen naar finale (en Tokio)

  De voorlaatste dag van het WK atletiek is uitgedraaid op een groot succes voor de Belgen. Anne Zagré gaf al vroeg het voorbeeld door zich op de 100 meter horden te plaatsen voor de halve finales. De Belgian Cheetahs liepen op de 4x400 meter naar de finale, zelfs met een Belgisch record. De Tornados maakten het succes compleet, ook zij zitten morgen in de finale. Beide teams hebben nu ook hun olympisch ticket op zak.

  Cheetahs en Tornados lopen naar finale én Spelen

  Zonder Cynthia Bolingo en Margo Van Puyvelde de finale bereiken op de 4x400 meter, het leek een zware opdracht voor de Belgian Cheetahs. Maar die stegen boven zichzelf uit in hun halve finale. Hanne Claes en Imke Vervaet hingen hun wagonnetje aan het pak en Paulien Couckuyt gaf als derde het stokje door aan slotloopster Camille Laus.

   

  De derde plaats betekende rechtstreekse kwalificatie voor de finale en Laus leek lang op weg die klus te klaren. Maar in de laatste rechte lijn kwam de Oekraïense Anna Rhizjikova plots opzetten. Op de finish ging ze nog net voorbij Laus. Maar niet getreurd, want de Belgen zetten met 3’26”58 een Belgisch record neer en werden met de beste verliezende tijden opgevist voor de finale.

   

  Bij de Tornados lagen de verwachtingen hoger. Zij wilden zich voor de zesde keer plaatsen voor de finale op een WK outdoor. Dylan Borlée en Julien Watrin hielden de Belgen goed in derde à vierde positie en Jonathan Sacoor gaf als derde de stok door aan Kevin Borlée. Die moest enkel standhouden, maar deed zelfs nog beter. Met een indrukwekkende eindsprint loodste hij de Tornados naar de tweede plaats, in het zog van Jamaica.

  Cheetahs: “In de finale kan alles”

  “Dit is fantastisch. We hebben gehaald waarvoor we gekomen waren. Met een Belgisch record erbovenop, dat wil zeggen dat we allemaal alles gegeven hebben en een perfecte koers gelopen hebben”, maakt Paulien Couckuyt de analyse. “Na de finish was het afwachten, dat was zeer zenuwslopend. Toen we het zagen verschijnen was het een ontlading. Bij de top acht van de wereld horen is geweldig." 

   

  “In maart 2018 zijn we met ons project begonnen”, zegt Camille Laus. “De bedoeling was om naar de Spelen te gaan en nu zijn we in Tokio. We zijn superblij. Ik voelde het Oekraïense meisje niet aankomen. Het is jammer dat zij mij op einde nog met één honderdste seconde klopt. Maar het belangrijkste is dat we in de finale staan en morgen neem ik mijn revanche.”

   

  Hoever reiken de ambities van de Cheetahs in de finale? “Ons motto is: in de finale kan alles”, zegt Hanne Claes. “Het niveau is hoog, maar iedereen begint van nul. We gaan genieten en alles geven en dan zien we waar we uitkomen.”

   

  Ook de Tornados lopen morgen de finale van de 4x400 meter, voor de zesde keer al. “Iedereen heeft perfect gedaan wat hij moest doen”, zegt Jonathan Sacoor. “Als Kevin een ontspannen wedstrijd kan lopen tot de laatste rechte lijn, dan weten we dat het binnen is.”

   

  Wat kan er morgen in de finale? “Ik weet dat ik nog sneller kan, want de Zuid-Afrikaan
  heeft op mijn hiel getrapt en daardoor verloor ik wat tijd. Dylan twijfelde voor de start omdat hij wat last had en heeft nu ook heel veel zelfvertrouwen erbij. En Kevin blijft Kevin, dus die 43 hoog komt er morgen misschien wel uit.” 

  Zagré snelt naar halve finales op de 100m horden

  De 9e dag op het WK atletiek begon met opschudding tijdens de reeksen van de 100 meter horden. In de reeks van Anne Zagré schoot Brianna McNeal iets te snel uit het startblok. De olympische kampioene werd prompt gediskwalificeerd en droop in tranen af.

   

  Hoe jammer ook voor McNeal, Zagré zag haar kwalificatiekansen zo wel stijgen. Ze snelde naar de derde plaats in 12”91, haar beste chrono dit seizoen, en plaatste zich zo voor de halve finales. “Het is een mooie tijd, ik ben zeer tevreden. Die valse start was wat storend, maar het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Ik ben gefocust gebleven”, zei Zagré.

   

  “Ik kon op het einde nog versnellen, mijn benen zijn goed en ik voel dat het nog wat beter kan. Ik hoop in de halve finales nog sneller te lopen. De olympische limiet? Ik denk dat het haalbaar is.” Opmerkelijk, de 12”91 van Zagré is haar snelste tijd sinds de Memorial Van Damme in 2016. Toen zette ze 12”82 neer.

  Bijltjesdag voor olympische kampioenen: geen finale voor Reese en Röhler

  Hordeloopster Brianna McNeal was niet de enige olympische kampioene die vandaag ontgoochelde. Ook in de kwalificaties van het verspringen was er een Amerikaanse verrassing. Brittney Reese, huidig wereldkampioen en olympisch kampioen in 2012, sprong niet verder dan 6,52 meter en greep zo als 13e net naast een finaleticket. Hoofdschuddend verliet ze het stadion.

   

  Het speerwerpen bij de mannen zorgde ook al voor opschudding. Olympisch kampioen Thomas Röhler kwam met 79,23 meter een flink stuk te kort voor een plaats in de finale.

  Beste WK-finale ooit in het kogelstoten

  De finale in het kogelstoten was vooraf als hoogstaand aangekondigd en daar bleek geen woord van gelogen. Maar liefst vier atleten deden beter dan het kampioenschapsrecord van 22,23 meter. De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh leek met zijn eerste worp van 22,90 meter lang op weg naar het goud, maar het venijn zat in de staart.

   

  De Amerikaan Joe Kovacs pakte bij zijn laatste poging uit met een worp van 22,91 meter. Enkel zijn landgenoot Ryan Crouser kon hem nog van het goud houden. Dat deed de olympische kampioen bijna ook, maar hij strandde net als Walsh op 1 luttele centimeter en moest vrede nemen met het zilver. Het brons was dus voor Walsh.

  Hassan zorgt alweer voor Nederlands succes

  Op de 1.500 meter zorgde Sifan Hassan voor een ware demonstratie. De Nederlandse ging meteen naar de leiding en gaf die niet meer uit handen. Hassan bleek ongenaakbaar en finishte met een straat voorsprong in een fabelachtige 3’51”95. Daarmee verpulverde ze het kampioenschapsrecord.

   

  Voor Hassan is het een WK om in te kaderen. Vorige week zaterdag veroverde ze ook de wereldtitel op de 10.000 meter. Ze is de eerste die erin slaagt om op een WK die dubbel neer te zetten.

  Klosterhalfen houdt stand tussen Keniaans geweld

  Op de 5.000 meter werd het een Afrikaanse feestje, met één vreemde eend in de bijt: de Duitse Konstanze Klosterhalfen. Hellen Obiri legde meteen een stevig tempo op en kreeg met Kipkemboi en Rengeruk twee Keniaanse landgenotes mee. Ook Ethiopië zat mee in de kopgroep met Gemechu en Worku. Net als Klosterhalfen dus.

   

  Aan titelverdedigster Obiri viel niks te doen. Zij kon op het einde nog uitpakken met een stevige versnelling en liep onbedreigd naar de wereldtitel. Kipkemboi maakte het Keniaanse succes compleet met het zilver. Klosterhalfen maakte indruk en pakte het brons.

  Na 12 jaar weer goud voor Amerikaans aflossingsteam

  Het was van het WK 2007 in Osaka geleden dat de Amerikanen nog eens goud wonnen op de 4x100 meter. Hoog tijd dus om nog eens uit te pakken en vooral geen fouten te maken bij de wissels. Christian Coleman bracht de VS meteen aan de leiding en ook zijn teamgenoten lieten geen steken vallen. Noah Lyles mocht als slotloper de Amerikaanse demonstratie afronden. Groot-Brittannië was tweede in een Europees record, Japan veroverde het brons.

   

  Bij de vrouwen maakte Jamaica zijn favorietenrol met verve waar. De Jamaicaanse vrouwen hadden met Shelly-Ann Fraser Pryce de wereldkampioene op de 100 meter in hun team en  bleken een klasse te sterk voor de concurrentie. Ook hier werd Groot-Brittannië tweede, de Amerikaanse vrouwen moesten vrede nemen met brons.

  Desisa zet Ethiopië weer op de marathonkaart, De Bock 42e

  Fase per fase

  1. 21 uur 25. Met de estafette-finales zit de actie in het Khalifa Stadium er voorlopig op. Om 23u staat wel nog de marathon bij de mannen op het programma, met onze landgenoot Thomas de Bock.
  2. 21 uur 21. Europees record voor Groot-Brittannië. De Britten mogen trots zijn op hun prestatie. Gemili, Hughes, Kilty en Mitchell-Blake liepen niet alleen naar het zilver, ze zetten met 37"36 ook een Europees record neer.
  3. 21 uur 19. Het was 12 jaar geleden, van het WK in Osaka, dat de Amerikanen nog eens de titel pakten op de aflossing. . Kris Meertens.
  4. 21 uur 19. Amerikanen zijn te sterk voor de rest bij de mannen op de 4x100 meter.

   Amerikanen zijn te sterk voor de rest bij de mannen op de 4x100 meter

  5. 21 uur 18. Niks te doen aan de VS! De Amerikanen zijn te sterk voor de rest. Noah Lyles rondt het prima af en schenkt de VS het goud. Het zilver is ook hier voor Groot-Brittannië. Japan pakt het brons.
  6. 21 uur 17. Coleman brengt de Amerikanen meteen aan de leiding.
  7. 21 uur 17. En weg zijn ze! Wie pakt het goud?
  8. 21 uur 12. Na de vrouwen is het nu aan de mannen op de 4x100 meter. Wordt het straks een feestje voor Noah Lyles en zijn Amerikaanse teamgenoten?
  9. 21 uur 09. Drama bij China. Voor de Chinese vrouwen liep het helemaal mis bij de laatste wissel. De slotloopster moest zelfs op haar stappen terugkeren. Uiteindelijk liepen de Chinezen de wedstrijd toch uit, maar ze werden gediskwalificeerd.
  10. 21 uur 07. Jamaica wint finale van de 4x100 meter bij de vrouwen na een ware demonstratie.

   Jamaica wint finale van de 4x100 meter bij de vrouwen na een ware demonstratie

  11. 21 uur 06. Jamaica triomfeert! Shericka Jackson haalt het goud binnen voor Jamaica na een ware demonstratie in 41'44". Het zilver is voor Groot-Brittannië, de Amerikanen moeten vrede nemen met brons. Zwitserland is vierde, maar zet wel een nationaal record neer.
  12. 21 uur 05. Jamaica ligt op kop in de bocht. Pakken ze het goud?
  13. 21 uur 02. De spanning stijgt voor de finale van de 4x100 meter bij de vrouwen. Jamaica en de VS starten als grote favorieten. Maar wat mogen we verwachten van Duitsland, Italië, Trinidad en Tobago, Groot-Brittannië, China en Zwitserland?
  14. 21 uur . Belgian Cheetahs: "Alles is mogelijk in de finale".

   Belgian Cheetahs: "Alles is mogelijk in de finale"

  15. 20 uur 58. Spektakel in de 4x100 meter! De 9e WK-dag gaat stilaan naar zijn apotheose toe met de finales op de 4x100 meter. De vrouwen zijn zometeen aan de beurt. De mannen lopen om 21.15u.
  16. 20 uur 54. Goud voor Rojas! De laatste sprong van Rojas is ongeldig, maar dat maakt de vreugde bij de Venezolaanse er niet minder om. Ze pakt het goud en bezorgt Venezuela zo zijn eerste medaille op dit WK.
  17. 20 uur 53. WR voor Rojas? Het zilver in het hink-stap-springen is voor Shanieka Ricketts. De Jamaicaanse sprong 14,92 meter ver. Het goud is dus voor de Venezolaanse Yulimar Rojas. Zij doet nog één poging. Komt ze in de buurt van het wereldrecord?
  18. 20 uur 52. Caterine Ibarguen moet vrede nemen met brons in het hink-stap-springen. De Colombiaanse komt niet verder dan 14,73 meter. .
  19. 20 uur 45. Belgian Tornados: "Het is alleen maar positief".

   Belgian Tornados: "Het is alleen maar positief"

  20. 20 uur 43. Zo vaak gebeurt het niet dat een blanke Europese stand kan houden en mee kan doen voor het podium tussen de Afrikaanse lopers. Kris Meertens.