Dag 8 WK atletiek: Muhammad breekt WR 400m horden, geen finale voor Kimeli

  Dalilah Muhammad heeft voor een hoogtepunt gezorgd op het WK atletiek in Doha. De Amerikaanse verbeterde haar eigen wereldrecord op de 400 meter horden. Mutaz Essa Barshim liet de Qatarezen dan weer dansen met goud in het hoogspringen. Voor de Belgen kwam enkel Isaac Kimeli in actie, maar hij kon zich niet plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. 

  Muhammad triomfeert in Amerikaans onderonsje

  De 400 meter horden zorgde voor hét hoogtepunt van de avond. Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad stuwden elkaar naar een uitzonderlijk niveau. Muhammad bleek de beste van de twee Amerikanen en won in 52"16, een wereldrecord.

   

  Het is al de tweede keer dat Muhammad dit jaar het wereldrecord scherper stelt. Eind juli liep ze op de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moines naar 52"20 en daarmee veegde ze het 16 jaar oude wereldrecord van de Russin Joelia Petsjonkina van de tabellen. Na twee keer zilver op vorige WK's is ze nu eindelijk ook wereldkampioene.

   

  "Het is waanzinnig dat ik het wereldrecord 2 keer in 1 jaar verbeter. Ik wist dat ik een snelle tijd nodig had om te winnen, al had ik een wereldrecord niet verwacht. Ik denk dat ik ooit onder de 52 seconden moet kunnen duiken. We zijn er heel dichtbij. Misschien is het wel nodig om te winnen in Tokio. Ik ga de uitdaging graag aan!"

  Barshim laat de Qatarezen dansen van vreugde

  De lege plekken in het Khalifa Stadium waren dit WK al vaak een doorn in het oog van de atletiekliefhebbers, maar vanavond zat het stadion in Doha wel goed vol. De Qatarezen waren massaal afgezakt om hun held, hoogspringer Mutaz Essa Barshim, aan het werk te zien.

   

  En die ontgoochelde niet. Op 2,33 meter leek hij wel even te wankelen, maar onder druk haalde de titelverdediger zijn beste niveau boven en bij zijn derde poging klaarde hij de klus. De Qatarees kwam plots helemaal onder stoom en sprong foutloos over 2,35 meter én 2,37 meter. Niemand deed hem dat laatste na en dus mocht Barshim het goud vieren met het thuispubliek.

  Beklijvend duel op de 3.000 meter steeple

  Het wereldrecord viel op de 400 meter horden, maar het was de 3.000 meter steeple die voor het meest beklijvende duel van de avond zorgde. Het werd een strijd tussen Lamecha Girma en Conseslus Kipruto, ofwel Ethiopië tegen Kenia. 

   

  Girma leek op weg naar winst, maar in de laatste rechte lijn schudde Kipruto nog een indrukwekkende eindsprint uit zijn benen. Op de valreep ging hij nog voorbij Girma, al wist geen van beiden na de finish wie gewonnen had. Dat bleek wel degelijk Kipruto te zijn. Hij was in 8'01"35 amper één honderdste seconde sneller en verlengde zo zijn wereldtitel.

  Gardiner heerst op de 400 meter

  Het orgelpunt van de avond was de finale van de 400 meter bij de mannen. Die draaide uit op een demonstratie van Steven Gardiner. De Bahamaanse sprinter solliciteerde niet alleen naar de prijs voor mooiste loopstijl, hij knalde ook overtuigend naar de winst in 43"48.

  De Colombiaan Anthony José Zambrano was tweede in 44"15, goed voor een Zuid-Amerikaans record. De Amerikaan Fred Kerley moest in 44"17 vrede nemen met de bronzen medaille.

  Kimeli grijpt naast finale op de 1.500 meter

  Slechts één Belg in actie vanavond, maar een groot succes werd het niet. Na zijn voorlaatste plaats in de finale van de 5.000 meter afgelopen maandag hoopte Isaac Kimeli zijn WK nog wat op te blinken op de 1.500 meter.

   

  Een ticket voor de finale op zondag was het doel, maar Kimeli kwam nooit in de buurt. Hij werd in zijn halve finale pas 9e in 3'37"50. "Het was een heel moeilijke wedstrijd. Ik denk dat ik het traagste persoonlijke record van iedereen had. Ik kon toch goed meeschuiven, maar in de laatste 150 meter had ik geen energie meer over", zei Kimeli.

   

  "Maar ik kan mezelf niets verwijten. Ik ben blij dat ik tot in de halve finales ben geraakt, zeker na die 2 5.000 meters in de benen." Opmerkelijk, voor Groot-Brittannië wisten zich met Neil Gourley, Josh Kerr en Jake Wightman maar liefst drie atleten te plaatsen voor de finale.

  Fase per fase

  1. 23 uur 35. Nieuw WR voor Muhammad, stadion wél gevuld voor Qatarese hoogspringer Barshim.

   Nieuw WR voor Muhammad, stadion wél gevuld voor Qatarese hoogspringer Barshim

  2. 21 uur 36. Muhammad: "Ik denk dat ik ooit onder de 52 seconden kan".

   Muhammad: "Ik denk dat ik ooit onder de 52 seconden kan"

  3. 21 uur 35. Waanzinnig dat ik het wereldrecord 2 keer in 1 jaar verbeter. Ik wist dat ik een snelle tijd nodig had om te winnen, maar een record had ik niet verwacht. Ik denk dat ik ooit onder de 52 seconden moet kunnen duiken. Misschien wel in Tokio? Ik ben er klaar voor! Dalilah Muhammad (wint goud 400m horden in wereldrecord).
  4. 21 uur 30. Gardiner in toptijd naar goud op de 400 meter.

   Gardiner in toptijd naar goud op de 400 meter

  5. 21 uur 23. Gardiner snelt in toptijd naar goud! Steven Gardiner demonstreert in de finale van de 400 meter. In een prachtige stijl spurt de atleet van de Bahama's naar de winst in 43"48. Anthony José Zambrano is tweede in 44"15, een Zuid-Amerikaans record. Fred Kerley strandt op de derde plaats in 44"17.
  6. 21 uur 18. Uitkijken naar de 400 meter. Het is aftellen naar het orgelpunt van de avond: de finale van de 400 meter bij de mannen. Fred Kerley heeft met 43"64 dit seizoen de beste tijd gelopen, pakt de Amerikaan straks ook de wereldtitel?
  7. 21 uur 10. Perez pakt goud in discuswerpen. Intussen is ook de finale van het discuswerpen bij de vrouwen afgelopen. Yaimé Perez pakt het goud voor haar landgenote Denia Caballero. Sandra Perkovic moet vrede nemen met brons.
  8. 21 uur 10. Qatarees Barshim pakt goud in het hoogspringen, enorme vreugde bij publiek.

   Qatarees Barshim pakt goud in het hoogspringen, enorme vreugde bij publiek

  9. 21 uur 09. Barshim pakt de wereldtitel! Ivanjoek kan nog over Akimenko naar zilver springen, maar ook hij faalt bij zijn derde poging op 2,37 meter. Dat betekent meteen ook dat Barshim de wereldtitel pakt. De Qatarese supporters gaan uit hun dak.
  10. 21 uur 07. Akimenko doet geen gooi meer naar goud door de lat op 2,39 meter te leggen. Ook bij zijn derde poging raakt hij niet over 2,37 meter.
  11. 21 uur 06. Barshim op weg naar goud. Hij was lang in de running voor de medailles, maar het wordt niks voor Nedasekau. De Wit-Rus raakt niet over 2,37 meter en strandt op de vierde plaats. Het goud hangt intussen steeds steviger om de nek van Barshim, want ook Akimenko en Ivanjoek raken niet over 2,37 meter.
  12. 21 uur . Fotofinish! Kipruto is amper 1 honderdste sneller dan Girma op de 3.000 meter steeple.

   Fotofinish! Kipruto is amper 1 honderdste sneller dan Girma op de 3.000 meter steeple

  13. 20 uur 59. Barshim heeft de smaak nu helemaal te pakken. De Qatarees gaat bij zijn eerste poging over 2,37 meter. Akimenko slaagt daar niet in en begaat dus zijn eerste misser van de avond. Barshim pakt zo de leiding over. Ook Ivanjoek faalt op 2,37 meter en staat derde.
  14. 20 uur 55. Razend spannende ontknoping op de 3.000 meter steeple! De 3.000 meter steeple levert een prachtfinale op. Kipruto en Girma serveren een geweldige tweestrijd. Girma lijkt in de laatste rechte lijn op weg naar de winst, maar met een indrukwekkende eindsprint gaat Kipruto hem op de valreep nog voorbij. De Keniaan wint met amper één honderdste seconde en verlengt zo zijn wereldtitel.
  15. 20 uur 54. Barshim is er helemaal bovenop. Bij zijn eerste poging op 2,35 meter gaat hij probleemloos over de lat. Ook Akimenko en Ivanjoek gingen bij hun eerste poging over 2,35 meter.
  16. 20 uur 47. Prachtjaar voor Muhammad. Muhammad zorgde voor het tweede wereldrecord op dit WK, na het wereldrecord van het Amerikaanse aflossingsteam op de mixed relay. Voor Muhammad is 2019 een jaar om in te lijsten. De wereldkampioene liep vanavond in 52"16 naar haar tweede wereldrecord in amper drie maanden. Eind juli snelde ze in Des Moines in 52"20 ook al naar een wereldrecord.
  17. 20 uur 46. Barshim blijft in de running. Een zucht van opluchting bij de Qatarezen in het stadion, want bij zijn derde poging raakt Barshim wél over 2,33 meter. Onder druk komt duidelijk het beste in hem naar boven.
  18. 20 uur 43. Het is Cuba boven in het discuswerpen bij de vrouwen. Perez leidt daar nog steeds met 68,10 meter en haar landgenote Caballero staat tweede met een worp van 67,32 meter. Perkovic moet voorlopig vrede nemen met de derde plaats. .
  19. 20 uur 38. Barshim in de problemen. Ontgoocheling in het stadion, want Barshim raakt ook bij zijn tweede poging niet over 2,33 meter. Akimenko en Nedasekau zijn voorlopig de enige twee die daar wel in slaagden.