Fraser-Pryce kroont zich sprintkoningin, Belgen 6e op Mixed Relay

  Op de derde dag van het WK atletiek in Doha waren de vrouwenfinales op de 100 meter en het polsstokspringen de hoogtepunten. De Belgische ploeg op de 4x400m Mixed Relay werd 6e in een Belgisch record. 

  België loop Belgisch record, VS oppermachtig op Mixed Relay

  De Verenigde Staten kwamen als torenhoog favoriet de piste op voor de 4x400m meter Mixed Relay. Die rol maakten de twee Amerikaanse vrouwen en twee mannen helemaal waar. Met onder meer Allyson Felix als tweede loopster liep het Amerikaanse team naar 3’09”34, een verbetering van hun eigen wereldrecord met meer dan 3 seconden.

   

  België kon de toplanden niet verrassen. Dylan Borlée begon in de ondankbare binnenbaan en wisselde als laatste de stok een eerste keer. Hanne Claes kon twee plaatsen goedmaken en dat hield Camille Laus goed vast, maar opschuiven lukte niet.

   

  Laus gaf als zesde de stok door aan haar vriend Kevin Borlée, die te veel achterstand had op de concurrentie om er nog meer uit te halen. Het goede nieuws was wel een verbetering van het Belgische record. Dat staat nu op 3’14”22.

  Vrouwen zorgen voor spanning in polsstokspringen en op 100m

  Juist voor en na de Mixed Relay werd het weinige publiek in Doha getrakteerd op spannende finales. De finale van het polsstokspringen bij de vrouwen draaide uit op een driestrijd. Wie als eerste over 4,95m zou gaan, won. Uiteindelijk ging alleen Anzhelika Sidorova, een Russische die onder neutrale vlag mocht meedoen, bij haar derde en laatste poging over die hoogte. Zij is de nieuwe wereldkampioene.


  In de finale van de 100 meter bij de vrouwen was het uitkijken naar Shelly-Ann Fraser-Pryce. Op het WK 2017 in Londen liet de Jamaicaanse verstek gaan om te bevallen. In Doha was ze de snelste in de reeksen van zaterdag en ook in de halve finales liep niemand beter.

   

  In de finale bevestigde Fraser-Pryce haar favorietenstatus met een kanonstart en sterke eindtijd: 10"71. Het is haar vierde wereldtitel op de 100 meter. Houd haar goed in de gaten voor de Olympische Spelen volgende zomer!

   

  Dafne Schippers haalde ook de finale van de 100 meter, maar zegde af. De Nederlandse had last van haar adductoren en kon daardoor niet voluit sprinten. Met het oog op de 200 meter bleef haar baan leeg.

   

  De 29-jarige Christian Taylor pakt de wereldtitel in het hink-stap-springen. Een vertrouwd beeld, want dat deed de Amerikaan al voor de vierde keer. Hij gaf zijn concurrenten het nakijken met een sprong van 17,92 meter. Ook het zilver was voor Amerika met Will Claye.

  Fase per fase

  1. 22 uur 26. Asher-Smith wordt tweede, Ta Lou derde. Een straatlengte achter de ongenaakbare Fraser-Pryce wordt Dina Asher-Smith uit het Verenigd-Koninkrijk tweede (10"83. Marie-Josée ta Lou uit Ivoorkust is derde (10"90). Elaine Thompson startte traag en moet tevreden zijn met de vierde plaats.
  2. 22 uur 25. Fraser-Pryce heerst op de 100 meter en is opnieuw wereldkampioene.

   Fraser-Pryce heerst op de 100 meter en is opnieuw wereldkampioene

  3. 22 uur 20. Fraser-Pryce is sprintkoningin op 100m met topchrono. Wie nog twijfelde, heeft nu een antwoord. Shelly-Ann Fraser Pryce is helemaal terug na haar zwangerschap. Ze wordt voor de vierde keer in haar carrière wereldkampioene op de 100 meter met een sterke tijd: 10"71. Ze is meteen snel weg en aan de eindstreep is ze een klasse sterker dan de rest. Ze lijkt helemaal klaar om volgende zomer voor een derde gouden medaille op de Olympische Spelen te gaan. .
  4. 22 uur 17. Ik hou een goed gevoel over aan onze race. De tijd is goed en beter dan gisteren. Het is leuk om met de jongens te lopen. Camille Laus.
  5. 22 uur 16. Laus: "We kunnen nog beter op de Spelen".

   Laus: "We kunnen nog beter op de Spelen"

  6. 22 uur 15. Kevin Borlée: "Ik heb overal pijn".

   Kevin Borlée: "Ik heb overal pijn"

  7. 22 uur 10. Vierde wereldtitel voor Taylor op het hink-stap-springen. De 29-jarige Christian Taylor pakt de wereldtitel in het hink-stap-springen. Een vertrouwd beeld, want het is al zijn vierde wereldtitel. Hij geeft zijn concurrenten het nakijken met een sprong van 17,92 meter. Ook het zilver is voor Amerika. Will Claye, de eeuwige tweede in dit nummer, springt 17,74m ver. Hugues Fabrice Zango bezorgt Burkina Faso een eerste medaille als derde. Hij lukt 17,66 meter.
  8. 22 uur 10. Claes: "Top 3 was nog iets te hoog gegrepen".

   Claes: "Top 3 was nog iets te hoog gegrepen"

  9. 21 uur 58. België wordt 6e in de finale van de 4x400 meter Mixed Relay.

   België wordt 6e in de finale van de 4x400 meter Mixed Relay

  10. 21 uur 54. Slecht nieuws voor Oranje: Schippers past voor 100m door blessure. We zien een beeld van een teleurgestelde Dafne Schippers. Ze zal straks niet lopen in de finale van de 100 meter bij de vrouwen. De Nederlandse heeft een liesblessure. Die zou niet heel ernstig zijn, maar met het oog op de 200 meter neemt Schippers geen risico vanavond. Haar kansen op en medaille waren op de 100m sowieso zeer klein.
  11. 21 uur 47.
  12. 21 uur 46. Belgen eindigen 6e op Mixed Relay, mét Belgisch record. Het is de vier Belgen niet gelukt om de toplanden te verrassen. Een vierde of vijfde plaats zoals Jacques Borlée had gehoopt, is niet gelukt. 3'14"22 is wel een Belgisch record. Dylan Borlée begon in de binnenbaan en wisselde als laatste. Hanne Claes kon twee plaatsen goedmaken. Dat hield Camille Laus goed vast, maar opschuiven lukte niet. Ze gaf als zesde de stok door aan haar vriend Kevin Borlée, die te veel achterstand had op de concurrentie. .
  13. 21 uur 46.
  14. 21 uur 43. VS maakt favorietenrol waar met verpulvering wereldrecord. De twee mannen en twee vrouwen van Amerika winnen met overmacht de 4 x 400m mixed. Met 3'09"34 verbeteren ze het wereldrecord met meer dan 3 seconden. Een zoveelste gouden medaille voor Allyson Felix.
  15. 21 uur 42.