WK atletiek: Coleman pakt goud in kanontijd, Broeders en estafette naar finale

  Christian Coleman is de nieuwe "snelste man ter wereld". De Amerikaan liep bijna fluitend naar de wereldtitel, in een scherpe 9"76. Vanuit Belgische hoek was Ben Broeders de uitblinker op de 2e dag. Hij plaatste zich voor de finale in het polsstokspringen. Ook het team van de gemengde estafette kon zijn ticket voor de finale én de Spelen bemachtigen.

  De WK-deelname van Christian Coleman hing aan een zijden draadje wegens 3 gemiste dopingcontroles. Uiteindelijk mocht de Amerikaan toch naar Doha uitgestuurd worden. In de reeksen maakte hij al indruk door als enige onder de 10 seconden te duiken.

   

  De concurrentie had zich duidelijk gespaard voor de finale, maar ook daarin was Coleman een klasse apart. Hij snelde ver voor de concurrentie uit en liet de klok stoppen na 9"76, een persoonlijk record en de snelste 100 meter van het jaar. Titelverdediger Justin Gatlin, ook niet onbesproken, legde beslag op het zilver, de Canadees De Grasse won brons.

   

  Ook voor Nederland begon het WK uitstekend, met goud voor Sifan Hassan op de 10.000 meter. De voormalige Ethiopische vluchtelinge domineerde dit jaar op de 1.500 meter en 5.000 meter, maar bewees dat ze ook op de langste afstand op de piste onhoudbaar was, al deed de Ethiopische Gidey nog een verwoede poging met een aanval op enkele ronden van het einde. In het verspringen was er voor het eerst goud voor Jamaica. Tajay Gayle pakte uit met een monstersprong van 8,69 meter, de verste van het jaar.

  Christian Coleman is de koning van de sprint

  Gayle zweeft naar het goud met een reusachtige 8,69 meter

  Broeders en estafetteploeg 4x400m gemengd naar finale

  Zaterdag kwamen ook 2 Belgen en 1 Belgische ploeg in actie. Ben Broeders ging in het polsstokspringen bij zijn 1e poging over 5,70 meter. De gevraagde hoogte voor de finale (5,75 meter) haalde Broeders niet, maar omdat hij bij de beste 12 eindigde in de kwalificaties is de finale toch zijn deel.

   

  Dat kan niet gezegd worden van Renaud Lavillenie, die op zijn 33e misschien wel zijn laatste kans op een wereldtitel (een van de weinige lacunes op zijn palmares) in rook zag opgaan.

   

  Ook de gemengde estafetteploeg van de 4x400 meter snelde naar de finale, zij het bijzonder nipt. Slotloper Dylan Borlée ging als 2e de laatste rechte lijn in, maar eindigde uiteindelijk nog net 4e. Met de traagste tijd mag België alsnog naar de finale. Een ticket voor de Spelen in Tokio is een extra bonus.

   

  De ontgoocheling van de dag kwam er van Philip Milanov, voormalig vicewereldkampioen in het discuswerpen. Milanov is al 2 jaar op de sukkel en trok die lijn gewoon door in de kwalificaties. Met 60,24 meter bleef hij ver onder zijn persoonlijk record en de gevraagde afstand van 65 meter.

  Belgische estafetteploeg heeft weinig overschot in halve finale

  Broeders springt over 5,60 meter (en later nog over 5,70 meter)

  Fase per fase

  1. 21 uur 19. Coleman razendsnel naar goud. Christian Coleman blaast de concurrentie weg op de 100 meter. Hij finisht in 9"76, de snelste tijd van het jaar en uit zijn carrière. Titelverdediger en veteraan Justin Gatlin eiste met 9"89 nog het zilver op, het brons is voor Canada, voor Andre De Grasse (9"90).
  2. 21 uur 05. 100 meter. We sluiten de atletiekavond af met de finale van de 100 meter, de parel aan de atletiekkroon. De Amerikaan Coleman bewees in de halve finales dat hij de grote favoriet is. Maakt hij het ook waar?
  3. 21 uur 03. Eerste verspringgoud ooit voor Jamaica. Tajay Gayle is de ietwat verrassende wereldkampioen in het verspringen. De Cubaan Echevarria was immers de te kloppen man, maar het stelde teleur met "slechts" brons. Dat deed Gayle niet, want hij overtrof zichzelf met een monstersprong van 8,69 meter. Niemand deed dit seizoen beter.
  4. 21 uur 03. De monstersprong van Gayle.

   De monstersprong van Gayle

  5. 20 uur 45. Goud voor Nederland! Na 2 bronzen medailles, in 2015 en 2017, heeft Sifan Hassan dan toch goud veroverd op een WK. De 26-jarige Nederlandse begon als favoriete aan de 10.000 meter, maar ze kreeg stevig weerwerk van de Ethiopische Gidey, die ze pas in de laatste ronde kon afschudden. Het brons was voor de Keniaanse Tirop. Hassan gaat later op dit WK nog voor een 2e gouden medaille, maar moet nog beslissen of dat in de 1.500 of 5.000 meter wordt.
  6. 20 uur 31. Het belangrijkste was om dat ticket voor de Olympische Spelen te bemachten. Dat is gelukt, dus we zijn heel blij. Camille Laus.
  7. 20 uur 30. Gemengde estafette ploeg: "Het was nipt".

   Gemengde estafette ploeg: "Het was nipt"

  8. 20 uur 29. Dit is gewoon geniaal. Ik haal het dankzij de regelmaat die ik al een heel jaar heb. In de finale mag alles. Ik zit in de vorm van mijn leven. Ik denk dat ik er nog een mooie hoogte kan uitslepen. Ben Broeders.
  9. 20 uur 28. Broeders: "Dit is geniaal gewoon".

   Broeders: "Dit is geniaal gewoon"

  10. 19 uur 40. Eerste grote titel voor Amerikaanse Price. DeAnna Price heeft op haar 26e voor het eerst op het hoogste toneel geschitterd. Met een worp van 77,54 meter won ze het hamerslingeren, voor de Poolse Fiodorow en de Chinese Wang.
  11. 19 uur 16. België als laatste naar finale. Dylan Borlée leek het makkelijk thuis te kunnen brengen voor de Belgen, maar in de laatste rechte lijn werd hij nog voorbijgestormd door Brazilië en India, waardoor België pas 4e eindigde. Dankzij de verliezende tijden mogen de Belgen toch naar de finale én naar de Olympische Spelen. Een plaats in de top 8 is immers goed voor een ticket voor Tokio.
  12. 19 uur 16. België maakt het spannend in de gemengde estafette.

   België maakt het spannend in de gemengde estafette

  13. 19 uur 10. Daar zijn de Belgen! De landen voor de 2e reeks van de 4x400 meter gemengd worden voorgesteld. België krijgt concurrentie van Japan, Polen, Kenia, Italië, Duitsland, Brazilië en India.
  14. 19 uur 01. Gemengde estafette. We maken ons op voor de halve finales van de gemengde estafette 4x400 meter, met in de 2e reeks de Belgen. België brengt Robin Vanderbemden, Camille Laus, Imke Vervaet en Dylan Borlée in de strijd.
  15. 18 uur 57. Broeders nipt naar de finale. Ben Broeders mist zijn 3 pogingen op 5,75 meter, maar omdat hij bij zijn 1e poging over 5,70 meter is gegaan, schaart hij zich wel bij de top 12 voor de finale.
  16. 18 uur 32. Renaud Lavillenie uitgeschakeld. Toch een eerste moment van opschudding bij het polsstokspringen: Renaud Lavillenie faalt 3 keer op 5,70 meter. De Fransman won alles wat er te winnen valt... behalve het WK. Lavillenie kan hij nu misschien supporteren voor zijn broer Valentin, die wel over die hoogte ging en dus wellicht wel naar de finale mag.
  17. 18 uur 04. Coleman klasse apart in halve finale 100 meter. Christian Coleman is als enige (ruim) onder de 10 seconden gedoken in de halve finales van de 100 meter: 9"88. Ook De Grasse, Blake, Brown, Gatlin, Simbine, Hughes en Tortu plaatsten zich voor de finale, die vanavond nog wordt gelopen.
  18. 17 uur 58. Finale wenkt voor Broeders. Bij zijn eerste poging gaat Ben Broeders over 5,70 meter. De kans is groot dat dat voldoende is voor de finale, al is hij pas 100% zeker als hij straks ook nog over 5,75 meter wipt.