Memorial Van Damme: Geen extra WK-tickets voor de Belgen, Kimeli loopt olympische limiet

  De Memorial Van Damme heeft geen extra WK-tickets opgeleverd voor de Belgen. Isaac Kimeli zorgde wel voor een hoogtepunt nog voor de meeting goed begonnen was. Hij plaatste zich op de 5000 meter voor de Olympische Spelen in Tokio. Nafi Thiam werd 3e in het hoogspringen en Paulien Couckuyt verraste met een tweede plaats op de 400 meter horden.

  Bekijk het verslag van de Memorial Van Damme

  Belgen: geen WK-tickets, wél olympisch ticket voor Kimeli

  De Belgische atletiekfans mochten al vroeg op de avond een feestje bouwen dankzij Isaac Kimeli. Die snelde op de 5000 meter naar de winst in 13'13"02 en plaatste zich zo voor de Olympische Spelen in Tokio. 

   

  Kimeli had ook al z'n WK-ticket op zak, maar voor een aantal Belgen was het vanavond de laatste kans om zich nog te kwalificeren voor het WK in Doha. Kevin Borlée ontgoochelde met de 3e plaats op de nationale 400 meter in 45"89, ruim boven de limiettijd van 45"30. Kevin zal er in Doha dus niet bij zijn op de individuele 400 meter en moet zich focussen op de aflossing met de Belgian Tornados. Net als Julien Watrin (6e in 46"60) en Dylan Borlée (7e in 46"69), want ook zij kwamen vanavond niet in de buurt van de WK-limiet.

   

  Jonathan Sacoor miste vorige week op het BK op een haar na de WK-limiet met zijn 45"31. Vanavond zat hij er als 7e met een tijd van 45"72 een stuk boven in de Diamond League-reeks van de 400 meter. Sacoor moet dus hopen op een deliberatie.

  Dat geldt ook voor discuswerper Philip Milanov, die vanavond laatste werd met een worp van 60,84 meter. Een eind onder de Belgische WK-limiet van 65 meter. Milanov wierp vorige maand wel al 64,73 meter, van de internationale federatie mag hij daarmee naar het WK.

   

  Camille Laus is met de Belgian Cheetahs al zeker van haar plek op het WK. Individueel zal ze in Doha niet deelnemen. Op de 400 meter werd ze derde in 53"23, niet goed genoeg voor een WK-ticket.

   

  Ook 800 meter-loopster Renée Eykens had haar zinnen op de Memorial gezet om op de valreep een WK-ticket te bemachtigen. Tot 100 meter van de finish lag ze op schema, maar die laatste rechte lijn bleek er te veel aan. Ook polsstokspringster Fanny Smets, die niet over de aanvangshoogte van 4,41 meter raakte en laatste werd, en 200 meter-loper Robin Vanderbemden (6e in 20"51) mogen het WK vergeten.

   

  Nafi Thiam was wel op de afspraak in het hoogspringen. Met een sprong over 1,95 meter werd ze knap derde na wereldtoppers Maria Lasitskene, die alweer ongenaakbaar was, en Joelija Levtsjenko.

   

  Ook Paulien Couckuyt en Hanne Claes lieten met oog op het WK fraaie dingen zien. Couckuyt moest op de 400 meter horden enkel de Canadese Sage Watson voor zich dulden, Claes werd ondanks een experiment met haar passen toch 4e.

  Sterke Isaac Kimeli loopt olympische limiet op de 5.000 meter op de Memorial

  Kimeli: "Dit had ik niet verwacht"

  "Ik wou het publiek vandaag een beetje verwennen", klonk het bij Isaac Kimeli na zijn straffe race op de 5000 meter. Met 13'13"02 liep hij niet alleen een PR maar ook de olympische limiet. "Ik had goed getraind op stage en wist dat ik goed in vorm was. Maar deze tijd had ik vandaag niet verwacht."

  "Mijn trainer had me gezegd dat ik niet mocht wachten en niet naar de tijd moest kijken. Ik moest zoveel mogelijk doen om te winnen en ik heb gewoon gedaan wat de trainer zei."

  Lyles lost de verwachtingen in

  Bij de internationale toppers was het vooral uitkijken naar Noah Lyles. De Amerikaanse sprintbom zijn ster fonkelt steeds harder en ook in Brussel ontgoochelde hij niet. Met een toptijd van 19"74 pakte hij overtuigend de winst op de 200 meter. Hij is ook de eerste atleet die zowel op de 100 als de 200 meter eindwinnaar is in de Diamond League. 

   

  Nog een snelle Amerikaan die hoge ogen gooide in het Koning Boudewijnstadion was Michael Norman. Hij zette met 44"26 een dijk van een tijd neer op de 400 meter.

   

  Op de 100 meter bij de vrouwen werd het een prangend duel tussen Dina Asher-Smith en Shelly-Ann Fraser Pryce. Beide vrouwen doken onder de elf seconden, maar Asher-Smith was de snelste in 10"88.

   

  De Duitse Malaika Mihambo sprong zich in de geschiedenisboeken van de Memorial. 7,03 meter was ver genoeg voor de winst, maar vooral ook de eerste keer sinds 1994 dat een atlete nog eens voorbij de 7 meter sprong op de Memorial.

  Ook Christian Taylor deed zijn duit in het zakje in het hink-stap-springen. Zijn sprong van 17,85 meter was goed voor een meetingrecord. Taylor pakt ook zijn zevende Diamond Trophy en evenaart daarmee het record van polstoksspringer Renaud Lavillenie. 

  Op de 5000 meter toonde Sifan Hassan haar WK-vorm. De Diamond Trophy op de 1500 meter had de Nederlandse al op zak, vanavond pakte ze met een overtuigende zege ook de  eindwinst op de 5000 meter. 

  Noah Lyles imponeert op de 200 meter

  Lyles: "In het midden van de race moest ik eigenlijk naar het toilet"

  Fase per fase

  1. 22 uur 11. Einde. De 43e editie van de Memorial Van Damme zit erop. Isaac Kimeli zorgde al vroeg op de avond voor een hoogtepunt door op de 5000 meter naar de olympische limiet te lopen. Ook Nafi Thiam was op de afspraak met een fraaie derde plaats in het hoogspringen, na wereldtoppers Lasitskene en Levtsjenko. Voor de Belgen die nog op een WK-ticket aasden, werd het een ontgoochelende avond. Onder meer Kevin Borlée en Philip Milanov grepen naast de laatste kans om zich te plaatsen voor het WK in Doha.
  2. 22 uur 08. Eykens: "Spijtig van die laatste 80 meter".

   Eykens: "Spijtig van die laatste 80 meter"

  3. 22 uur 07. Stefanidi klaart de klus. Katerina Stefanidi heeft het nog vergeefs geprobeerd op 4,88 meter, maar haar sprong over 4,83 meter was genoeg om de winst te pakken in het polsstokspringen. Sidorova eindigt als tweede, Newman is derde.
  4. 22 uur 06. Ik heb echt geprobeerd om vanaf het begin mee te lopen. Tot 700 meter ging het echt goed, spijtig van die laatste 80 meter. Ik heb tot de laatste meter geknokt. Renée Eykens.
  5. 22 uur 06. Couckuyt: "Heel hard genoten".

   Couckuyt: "Heel hard genoten"

  6. 22 uur 04. Ik heb er heel hard van genoten. Ik ben goed gestart en daarna was het wat rustiger. Maar het was heel leuk. Vroeger kwam ik hier als klein meisje handtekeningen vragen en nu mag ik ze zelf uitdelen. Paulien Couckuyt.
  7. 22 uur 04. Claes: "Heb een risico genomen vandaag door een stap minder te zetten".

   Claes: "Heb een risico genomen vandaag door een stap minder te zetten"

  8. 22 uur 03. Sterke Couckuyt wordt tweede op de 400 meter horden, Claes vierde.

   Sterke Couckuyt wordt tweede op de 400 meter horden, Claes vierde

  9. 22 uur . Ik ben niet helemaal tevreden. Ik wou iets nieuws uitproberen door een stap minder te nemen tussen de horden. Ik ben sterker geworden en daarom kom ik altijd te dicht op de horden. Maar het is nog een beetje zoeken. Hanne Claes .
  10. 21 uur 57. Knappe prestaties van Couckuyt en Claes. Paulien Couckuyt en Hanne Claes laten een week na het BK nog maar eens hun topvorm zien op de 400 meter horden. De Canadese Sage Watson is te sterk en wint in 55'58", maar Couckuyt wordt knap tweede in 56"68. Claes pakt de 4e plaats in 57"08, na de Italiaanse Ayomide Folorunso.
  11. 21 uur 52. Ook Renée Eykens kan zich niet plaatsen voor het WK op de 800 meter.

   Ook Renée Eykens kan zich niet plaatsen voor het WK op de 800 meter

  12. 21 uur 50. Meetingrecord voor Taylor. Het hink-stap-springen kleurt helemaal Amerikaans vanavond. Met een sprong van 17,85 meter, goed voor een meetingrecord, pakt Christian Taylor de overwinning. Z'n landgenoot Will Claye is tweede. Omar Craddock en Donald Scott maken het USA-kwartet compleet.
  13. 21 uur 48. Stahl alweer de beste in het discuswerpen. In het discuswerpen ging de winst naar de Zweed Daniel Stahl met een worp van 68,68 meter. Voor Philip Milanov werd het dus een ontgoochelende avond. Hij mocht maar drie keer gooien en werd met 60,84 meter 9e en laatste.
  14. 21 uur 45. Ook Eykens plaatst zich niet voor het WK. De Belgische WK-selectie wordt vanavond niet aangedikt, zoveel is intussen wel duidelijk. Ook Renée Eykens slaagt er niet in om op de 800 meter de limiet te halen. Ze wordt 8e in 2'03"28. De winst was voor Ajee Wilson in 2'00"25, de Amerikaanse pakt zo ook de Diamond Trophy. .
  15. 21 uur 43. Lasitskene toont opnieuw dominantie. Wie houdt Maria Lasitskene straks van de wereldtitel in Doha? Ook in Brussel toont de Russische haar suprematie. Ze wint uiteindelijk met haar sprong over 1,99 meter. Ze waagde nog haar kans op 2,04 meter, maar dat bleek vandaag net iets te hoog gegrepen.
  16. 21 uur 43. Williams heerst op de 100 meter horden, na (langdurige) valse start.

   Williams heerst op de 100 meter horden, na (langdurige) valse start

  17. 21 uur 41. Thiam: "Geen al te beste omstandigheden, maar toch goeie prestatie".

   Thiam: "Geen al te beste omstandigheden, maar toch goeie prestatie"

  18. 21 uur 39. Het was een mooie competitie en ik heb een mooie prestatie neergezet. De omstandigheden waar hier wel niet ideaal met de wind en de regen. Het was ook vrij koud. Normaal ben ik hier vooral om het publiek te groeten, nu was het echt een voorbereiding op het WK. Nafi Thiam, 3e in het hoogspringen.
  19. 21 uur 37. Topfavoriete Williams doet haar job. Danielle Williams bewijst nog maar eens dat zij momenteel de te kloppen vrouw is op de 100 meter horden. De Jamaicaanse wint in 12"46. Kendra Harrison is tweede, haar landgenote Nia Ali maakt het podium compleet. Voor Anne Zagré wordt het een avond om snel te vergeten. Zij werd gediskwalificeerd. Zagré is wel al zeker van haar WK-deelname.