• home
 • video
 • pas verschenen

  Derwael is Sportvrouw, Hazard Sportman en Red Lions uiteindelijk Ploeg van het Jaar

  Op het sportgala zijn de beste Belgische atleten van 2018 in de bloemetjes gezet. Sportjournalisten kozen Eden Hazard tot Sportman en Nina Derwael tot Sportvrouw. Bekijk alle uitslagen.

  Nina Derwael wint met voorsprong de titanenstrijd

  Bij de vrouwen was de strijd razend spannend. Nina Derwael won goud op het EK en WK. Concurrente Nafi Thiam was al drie keer Sportvrouw van het Jaar en was dankzij haar Europese titel en drie persoonlijke records opnieuw een topfavoriete. Emma Meesseman schitterde met de Belgian Cats op het WK en won de Euroleague met Ekaterinburg.

  Derwael kreeg van de sportjournalisten uiteindelijk 1.212 punten, 262 meer dan nummer twee, Nafi Thiam (950 ptn). 196 journalisten zette de turnster op de eerste plaats. "Het was een ongelooflijk jaar en ik heb hier niet echt woorden voor", zei Derwael.

  Eden Hazard blijft nipt Koen Naert voor

  De verkiezing van Sportman van het Jaar was een stuk spannender.  Eden Hazard haalde het met 736 punten voor marathonloper Koen Naert (717 ptn). Een verschil van slechts 19 punten. Bart Swings werd derde met 325 punten. "De trofee is wat zwaar", grapte Hazard. "Maar dat went wel. Ik ben heel tevreden."

   

  Hazard was uitblinker bij de Rode Duivels op het beste WK ooit voor België. Hij leidde België naar een derde plaats. Koen Naert werd Europees kampioen op de marathon. Bart Swings bezorgde ons land op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in het schaatsen zilver op de massastart.

  Red Lions toch nog Ploeg van het Jaar

  De stemming voor Ploeg van het Jaar werd normaal op 5 december afgesloten, maar dat was zonder de Red Lions gerekend. Na hun wereldtitel in het hockey op 16 december werd de stemming opnieuw geopend.

   

  Dat bleef niet zonder gevolg. De Lions kregen 561 stemmen, 232 stemmen meer dan de Rode Duivels (329). De Belgische basketbalvrouwen, vierde op hun allereerste WK, eindigden op de derde plaats (188 ptn). De Europese estafettekampioenen op de 4x400 meter viel net naast het podium (76 ptn).

  Martinez is eerste buitenlandse Coach van het Jaar

  Voor het eerst in de geschiedenis maakte een buitenlandse trainer kans om in de prijzen te vallen. En zo geschiedde ook. Roberto Martinez leidde de Rode Duivels naar een derde plaats op het WK. Het leverde hem 344 punten op. Philip Mestdagh, coach van de Belgian Cats, was met 275 punten tweede. Vital Heynen (246 punten) was derde. "Hoelang we veilig zitten met deze generatie? Niet langer dan de volgde match", zei Martinez.

  Peter Genyn volgt zichzelf op als Paralympiër

  De 42-jarige Peter Genyn heeft zichzelf opgevolgd als Paralympiër van het Jaar. De rolstoelatleet (274 punten) haalde het met 24 punten voor tafeltennisser Laurens Devos (250 punten). Wielrenner Kris Bosmans werd derde (200 punten).

  De 42-jarige Genyn pakte in augustus in Berlijn twee Europese titels, op de 100 en op de 200 meter in de klasse T51. In mei stelde hij in Notwill ook het wereldrecord scherper op de 100 meter (20"07).  "Als je ziet wie mijn concurrenten waren dit jaar, dan had ik deze prijs niet zien aankomen", zei Genyn.

  Evenepoel grijpt de macht als Belofte van het Jaar

  Remco Evenepoel won in de categorie Belofte van het Jaar. Evenepoel was het afgelopen wielerseizoen ongenaakbaar in de juniorencategorie. Op het EK in Tsjechië won hij goud op de wegrit en de tijdrit en dat kunstje deed hij gewoon over op het WK in Innsbruck.

   

  Evenepoel kreeg 677 stemmen, 220 meer dan Jonathan Sacoor, de revelatie van de Belgische atletiek dit jaar. Derde was Eli Iserbyt (57 punten).

  Video: Boonen, Nys en co steken Everts hart onder de riem

  Tijdens het Sportgala werd ook bekendgemaakt dat Stefan Everts voorzichtig aan de betere hand is. Everts werd begin december opgenomen in een ziekenhuis met malaria. Om de ex-motorcrosser een hart onder de riem te steken hadden vrienden en ex-sporters een filmpje opgenomen.

  Fase per fase

  1. 21 uur 25. "Het is ongelooflijk leuk om hier te staan". Nina Derwael.
  2. 21 uur 16.

  3. 21 uur 16.

  4. 21 uur 15. "Ik denk dat we met de ploeg iets ongelooflijks gedaan hebben op het WK. Dit is een individuele prijs, maar eigenlijk is hij voor een stukje ook voor mijn Belgische ploegmaats.". Eden Hazard.
  5. 21 uur 06.

  6. 21 uur 05. "Stefan Everts is gelukkig aan de betere hand". Karl Vannieuwkerke.
  7. 21 uur 04. "Wij zien elkaar soms meer dan onze eigen ouders.". Alexander Hendrickx.
  8. 21 uur 01.