Memorial Van Damme: Sacoor klopt Kevin Borlée in zinderend duel, Coleman loopt toptijd op 100 meter

  Christian Coleman mag zich na de 42e Memorial Van Damme de snelste man ter wereld noemen. De Amerikaan liep op de 100 meter naar een toptijd van 9'79", niemand deed dit jaar beter. Ook de Belgen toonden zich. Nafi Thiam won het hoogspringen, maar dé prestatie kwam van de nieuwe chouchou van het Belgische publiek: Jonathan Sacoor. Hij klopte Kevin Borlée op de 400 meter.

  Verslag van de 42e Memorial Van Damme in Het Journaal:

  Indrukwekkende Coleman, Sacoor brengt publiek in extase

  Iets voor 21u ging het Koning Boudewijnstadion een 1e keer collectief uit z’n dak voor het koningsnummer van de avond: de 100 meter bij de mannen. Topfavoriet Ronnie Baker miste z’n start, z’n Amerikaanse landgenoot Christian Coleman deed dat niet en snelde naar de winst in 9”79. Goed voor een beste
  wereldjaarprestatie en een stevige sollicitatie voor de nieuwe sterke man op de
  100 meter.

   

  Maar de decibelmeter ging pas echt de hoogte in bij de start van de 400 meter een uurtje later. Voor Dylan Borlée werd het een afknapper, hij moest al vroeg de strijd staken. Bleven over: Jonathan Sacoor en Kevin Borlée en die trakteerden het  publiek op een zinderend duel. Zij aan zij gingen ze de laatste meters in en met een ultieme jump gaf Sacoor z’n trainingsmakker het nakijken. “Nooit gedacht dat ik  hem hier zou kloppen. De sfeer was geweldig, ik ben blij dat ik het seizoen zo mooi heb kunnen afsluiten”, zegt Sacoor.

   

  Ook Nafi Thiam ontgoochelde niet, al verscheen de Europese kampioene na een korte vakantie niet in topvorm op de Memorial. Wel goed genoeg om de winst te pakken in het hoogspringen met een sprong over 1,89 meter. "Ik was hier vooral om te vieren met de supporters. Het was een lang en vermoeiend, maar ook heel mooi seizoen. Er is geen mooiere manier om het seizoen te beëindigen. Nu wil ik even genieten, weg van de piste." 

   

  Ook de andere Belgen trokken de lijn van de sterke Belgische sportzomer gewoon door. Eline Berings dook met 12”94 op de 100 meter horden voor de negende keer dit seizoen onder de 13 seconden, goed voor de 7e plaats. De winst was voor Brianna McNeal in 12”61.

  Sacoor kreeg de handen op elkaar in het Koning Boudewijnstadion.

  Polsstokspringen geen hoogvlieger, Ibarguen scoort wel

  Bashir Abdi  werd in zijn 1e en normaal ook laatste optreden op de Memorial Van Damme 11e op de 5.000 meter en dat in een persoonlijk record van 13'04"91. De zilveren medaillewinnaar op de 10.000 meter op het voorbije EK wil zich vanaf nu focussen op de marathon, of toch niet? “Dit is fantastisch, misschien moet ik toch terugkomen op mijn beslissing om te stoppen op de piste en hier terugkeren voor een nog snellere tijd.”

   

  De winst op de 5.000 meter ging na een indrukwekkend nummer naar de 18-jarige Ethiopiër Selemon Barega. Hij finishte in 12'43"02" en zette daarmee niet alleen een beste wereldjaarprestatie, maar ook een Diamond League-record neer.

   

  Hanne Claes bevestigde na haar vierde plek op de 400 meter horden op het EK. Vanavond werd ze knap tweede na de Oekraïense Anna Ryzhykova. Renée Eykens spoelde haar onfortuinlijke EK, waar ze ten val kwam, dan weer door met een vierde plaats op de 800 meter.

   

  Vooraf werd veel verwacht van het polsstokspringen met maar liefst 5 atleten die al over zes meter waren gegaan, maar het werd geen hoogvlieger. Europees kampioen Armand Duplantis en wereldrecordhouder Renaud Lavillenie ontgoochelden. Timoer Morgoenov was wél op de afspraak en had genoeg aan 5,93 meter om de winst te pakken.

   

  Caterine Ibarguen hoorde de kassa rinkelen in Brussel. Donderdagavond pakte de Colombiaanse in Zürich al de eindwinst in het hink-stap-springen, vanavond deed ze even goed in het verspringen. Het levert haar 2 Diamond Trophies, maar vooral ook 100.000 dollar op. Minder goed verging het Sandra Perkovic. Geen 7e Diamond Trophy op rij voor de Kroatische in het discuswerpen. Ze werd dit keer pas 3e na De Cubaanse Yaime Perez en Braziliaanse Andressa de Morais.

   

  Ibarguen heeft er een lucratieve tweedaagse opzitten.

  Fase per fase

  1. 22 uur 30. Einde. De 42e editie van de Ivo Van Damme-Memorial zit erop. Dé topprestatie van de avond kwam niet zoals verwacht uit het polsstokspringen, maar wél op de 100 meter bij de mannen. Christian Coleman gaf favoriet Ronnie Baker daar het nakijken met een beste wereldjaarprestatie van 9"79. Ook de Belgen lieten zich zien met een persoonlijk record voor Bashir Abdi en overwinningen van Nafi Thiam en Jonathan Sacoor.
  2. 22 uur 26. Miller-Uibo wint de 200 meter met prachtige wapperende haren.

   Miller-Uibo wint de 200 meter met prachtige wapperende haren

  3. 22 uur 25. Nafi Thiam wint het hoogspringen met een sprong van 1,89 meter.

   Nafi Thiam wint het hoogspringen met een sprong van 1,89 meter

  4. 22 uur 23. Abdi: "Moet terugkomen op mijn beslissing om te stoppen op de piste".

   Abdi: "Moet terugkomen op mijn beslissing om te stoppen op de piste"

  5. 22 uur 22. Thiam: "Ik kwam vooral om met de Belgische fans te vieren".

   Thiam: "Ik kwam vooral om met de Belgische fans te vieren"

  6. 22 uur 20. Jonathan Sacoor: "Ik dacht dat ik helemaal ging opbranden".

   Jonathan Sacoor: "Ik dacht dat ik helemaal ging opbranden"

  7. 22 uur 19. Morgoenov pakt de winst in het polsstokspringen. Een echte hoogvlieger werd het polsstokspringen uiteindelijk niet. Timoer Morgoenov was vanavond uiteindelijk de beste met een sprong over 5,93 meter. Sam Kendricks raakte niet hoger dan 5,88 meter en werd tweede. De Amerikaan probeerde het nog op 5,98 meter, maar faalde. Shawnacy Barber is derde met een sprong over 5,83 meter.
  8. 22 uur 12. "Ik heb een heel mooie wedstrijd gelopen. 13'04", echt fantastisch. Ik ben echt blij. Misschien moet ik toch terugkomen op mijn beslissing om te stoppen op de piste. Het was de eerste en normaal laatste keer dat ik hier liep, misschien moet ik hier toch terugkomen voor een nog snellere tijd.". Bashir Abdi.
  9. 22 uur 11. "Ik was hier vooral om te vieren met de supporters. Er is geen mooiere manier om het seizoen te beëindigen. Het was een lang en vermoeiend, maar ook heel mooi seizoen. Nu wil ik even genieten, weg van de piste.". Nafi Thiam.
  10. 22 uur 07. Pichardo springt het verst. Niet Europees kampioen Nelson Evora, wel zijn landgenoot Pedro Pablo Pichardo pakt de volle buit in het hink-stap-springen. De Portugees wint met een sprong van 17,49 meter. Christian Taylor is tweede met 17,31 meter, Donald Scott derde met 17,25 meter.
  11. 22 uur 03. Einde verhaal voor Barber. In het polsstokspringen is de strijd nog niet gestreden. Voor Shawnacy Barber zit het er wel op, de Canadees raakt ook bij zijn derde poging niet over 5,88 meter. Het gaat nu tussen Sam Kendricks en Timoer Morgoenov voor de Diamond Trophy.
  12. 22 uur 01. "Het polsstokspringen blijft toch een beetje onder de verwachtingen, met al die 6 meter-springers.". Kris Meertens.
  13. 22 uur . Schippers gediskwalificeerd? Dafne Schippers ging bij het indraaien van de laatste rechte lijn duidelijk uit haar baan. De kans lijkt dus bijzonder groot dat de Nederlandse nog gediskwalificeerd zal worden.
  14. 21 uur 58. Schippers niet opgewassen tegen Miller. Getooid in roze lokken snelt Shaunae Miller-Uibo naar de winst op de 200 meter, het slotnummer van deze Memorial Van Damme. Ze klokt af in 22'12", Dafne Schippers is tweede in 22"53. Haar landgenote Jamile Samuel pakt de derde plaats in 22'64".
  15. 21 uur 54. Geen 1,92 meter voor Thiam. Ook bij haar derde poging raakte Thiam niet over 1,92 meter. Geen verrassing, na enkele weken vakantie na haar Europese titel in Berlijn. Ze pakt wel de winst met een sprong over 1,89 meter.
  16. 21 uur 54. Straffe kost: Jonathan Sacoor klopt Kevin Borlée op de 400 meter.

   Straffe kost: Jonathan Sacoor klopt Kevin Borlée op de 400 meter

  17. 21 uur 52. Wedstrijd te veel voor Evora. De Memorial Van Damme wordt geen gedenkwaardige meeting voor Nelson Evora. De Europese kampioen eindigt als 8e en laatste in het hink-stap-springen. Voor winst wordt het een strijd tussen z'n landgenoot Pedro Pablo Pichardo, Christian Taylor en Donald Scott.
  18. 21 uur 47. Sacoor troeft Kevin Borlée af. Het publiek gaat uit z'n dak voor de 400 meter bij de mannen met Jonathan Sacoor, Kevin Borlée en Dylan Borlée. Dylan valt geblesseerd uit, Sacoor en Kevin knokken in een prachtige eindsprint voor de winst. Sacoor wint met een ultieme jump in 45"59, Kevin Borlée finisht in 45"62. De Nederlander Liemarvin Bonevacia is derde in 46"08.