Coronablog: Grand Prix Cerami en ZLM Tour sneuvelen ook dit jaar

  Ondanks de komst van de verschillende vaccins laat de coronapandemie het gewone leven - ook in de sport - nog helemaal niet toe. Niet alleen bij ons, maar ook in Europa en elders in de wereld staan de lichten nog op rood tot donkerrood. Wij geven je hier de belangrijkste updates van de impact op de sportwereld.

  coronavirus in de sport

  1. 21 uur 58. Belgische en Nederlandse koers geschrapt op kalender. De Grand Prix Pino Cerami (1.1) gaat voor het 2e jaar op een rij niet door. De wedstrijd stond gepland op zondag 25 juli, maar corona gooit opnieuw roet in het eten. "Onze beslissing lijkt misschien paradoxaal, want de laatste versoepelingen van het Overlegcomité bieden op papier wel enig perspectief", geeft de organisatie toe. "In een ideaal scenario kunnen er in de openlucht evenementen plaatsvinden tot 2.500 deelnemers. Maar het protocol van de UCI is strenger en verbiedt de aanwezigheid van publiek bij start en aankomst. Daarom mikken we nu op de editie van 2022." Ook in Nederland wordt een koers geschrapt: de ZLM Tour (2.pro), een vijfdaagse rittenkoers die van start zou gaan op 9 juni.  "Binnen de huidige maatregelen mag er nergens langs het parcours publiek aanwezig zijn. Bij de start- en finishlocaties kon dat lukken, maar niet langs het parcours", laat de organisatie weten. .
  2. 17-05-2021.
  3. 11 uur 58. Beginnen met 1.000, vanaf kwartfinales 5.000 fans per baan welkom op Roland Garros. Bij de eerste wedstrijden van Roland Garros zijn maximaal 1.000 toeschouwers per baan welkom. Die capaciteit wordt vanaf de kwartfinales opgeschroefd naar maximaal 5.000 fans per terrein. Dat heeft de Franse minister van Sport Jean-Michel Blanquer laten weten. Het belangrijkste graveltoernooi van het jaar is met een week uitgesteld en wordt nu gehouden van 30 mei tot en met 13 juni. Met de verschuiving wilde de organisatie van Roland Garros profiteren van versoepelingen van de coronamaatregelen half mei in Frankrijk. De kwalificaties van het toernooi beginnen op 24 mei. De Franse minister van Sport verklaarde dat tot de kwartfinale maximaal een derde van de capaciteit van de tribunes langs de banen mag worden benut. Vanaf de kwartfinales mag maximaal 65 procent van het aantal zitplaatsen bezet zijn. .
  4. 03-05-2021.
  5. 11 uur 36. Décastar in Talence ook dit jaar geschrapt. De Décastar in Talence, het prestigieuze meerkampevent in Frankrijk, vindt voor het 2e jaar op een rij niet plaats. Het was gepland op 18 en 19 september. Zonder toeschouwers is een rendabele Décastar niet mogelijk, klinkt het bij de organisatoren. De noodzakelijke werken aan het stadion van Talence worden wel vervroegd naar juni, waardoor de editie van komend jaar in een volledig vernieuwd stadion kan en doorgaan. Bij de vrouwen won in 2019 onze landgenote Nafi Thiam de zevenkamp, bij de mannen was de Canadees Pierce Lepage de beste. Thomas Van der Plaetsen werd derde. Hans Van Alphen won in 2011 en 2012 in Talence. .
  6. 23-04-2021.
  7. 11 uur 24. Ook in 2021 geen Vierdaagse van Duinkerke. Er komt ook dit jaar geen Vierdaagse van Duinkerke. Deze Franse rittenkoers stond gepland van 4 tot en met 9 mei, maar kreeg geen groen licht van de autoriteiten in volle coronapandemie. Reeds eerder gaf het Prefectuur van het Noorden een negatief advies, net zoals het dat deed voor de helleklassieker Parijs-Roubaix. De organisatoren probeerden daarom hun gram nog te halen bij het Interministrieel Crisiskabinet van Frankrijk, maar vingen vandaag ook daar bot. Mike Teunissen blijft zo de laatste laureaat van de Vierdaagse van de Duinkerke. De Nederlander ging in 2019 huiswaarts met de roze leiderstrui en hield respectievelijk de Noor Amund Gröndahl Jansen en Jens Keukeleire af. De laatste Belgische eindzege dateert van 2018, toen Dimitri Claeys er boven iedereen uit torende. .
  8. 20-04-2021.
  9. 12 uur 38. Geen EK kano en kajak sprint. Begin juni stonden de Europese kampioenschappen kano en kajak sprint normaal gezien op het programma in Duisburg (Duitsland). Maar de lokale autoriteiten hebben hun veto gesteld tegen het plaatsvinden van het EK. "De huidige gezondheidssituatie en beperkingen die daarmee gepaard gaan staan ons niet toe een vergunning af te leveren voor een evenement van een dergelijke omvang", laat de stad Duisburg noteren. .
  10. 18-04-2021.
  11. 07 uur 59. Australië doet niet mee aan WK aflossingen, wat met Spelen? De Australische atletiekbond heeft beslist om volgende maand geen atleten uit te sturen naar de World Athletics Relay Championships (WK aflossingen) in Polen. Dit door de coronasituatie in Polen en bij uitbreiding Europa, de veiligheid van de Australische deelnemers staan voorop, luidt het. Er worden nu wel vraagtekens gesteld over de kwalificatie voor de Olympische Spelen van de aflossingsploegen. Samen met de Oceanische Federatie wil Australië proberen aflossingswedstrijden op poten te zetten waarbij de Australische teams zich zouden kunnen plaatsen voor Tokio 2020. Australië hoopt zowel bij de mannen als bij de vrouwen 4x100- en 4x400-teams te hebben in Tokio, maar die zijn nog niet geplaatst. De top 8 van het WK aflossingen begin mei in Polen krijgt een OS-ticket, als het land zich al niet gekwalificeerd heeft op het WK 2019 in Doha. Overige tickets worden verdeeld op basis van de wereldranking op 29 juni. .
  12. 12-04-2021.
  13. 20 uur 06. De Rossi sukkelt na coronabesmetting. Daniele De Rossi was jarenlang aanvoerder van AS Roma. Sinds enkele weken maakt hij deel uit van de staf van de Italiaanse nationale ploeg. Eind maart werd de selectie geteisterd door een rist coronabesmettingen. De Rossi en 3 andere assistenten testten positief op het virus. Ook 7 spelers raakten besmet, onder wie Leonardo Bonucci (Juventus) en PSG-spelers Marco Verratti en Alessandro Florenzi. De 37-jarige De Rossi is nog niet de oude en werd vandaag opgenomen in een ziekenhuis in Rome. Volgens Italiaanse agentschap ANSA heeft De Rossi een longontsteking opgelopen. .
  14. 09-04-2021.
  15. 17 uur 48. Alweer corona bij Franse eersteklasser Lens. Racing Club de Lens, dat in Frankrijk onverwacht meestrijdt voor de Europese tickets, is opnieuw getroffen door het coronavirus. De nummer vijf uit de Ligue 1 bevestigt dat vier spelers positief hebben getest. De club maakte geen namen bekend maar het zou gaan om verdediger Loïc Badé, middenvelder Seko Fofana, twee onbetwiste basisspelers, en aanvallers Tony Mauricio en Igniatus Ganago. In de winter werd Lens al zwaar getroffen door het virus toen niet minder dan elf spelers besmet bleken. De club moest toen de duels tegen Nantes en Marseille laten uitstellen. Zondag wacht een treffen met staartploeg Lorient. .
  16. 15 uur 44. Diamond League-meeting in Oslo uitgesteld. De Diamond League-atletiekmeeting in de Noorse hoofdstad Oslo van 10 juni is uitgesteld. De Noorse regering heeft inmiddels een plan op tafel liggen om de coronamaatregelen te versoepelen, maar een evenement zoals de Bislett Games zou volgens de organisatoren "pas ten vroegste vanaf eind juni" kunnen plaatsvinden. Een nieuwe datum is er vooralsnog niet. Dat zou begin juli kunnen zijn, in aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio, of na afloop ervan in augustus. Het Diamond League-seizoen zou op 23 mei in het Marokkaanse Rabat van start moeten gaan. .
  17. 08-04-2021.
  18. 07 uur 25. Match van Washington op MLB-openingsdag uitgesteld na positieve test. Donderdag/gisteren was de eerste van 162 speeldagen van de Major League Baseball (MLB), maar al meteen zorgt corona voor hinder. De thuismatch van de Washington Nationals tegen de New York Mets is uitgesteld, nadat een speler van de Nationals positief getest had. Vier andere spelers en 1 staflid moesten in quaraintaine. Ondertussen zijn nog 2 extra besmettingen ontdekt. Wellicht wordt de match zaterdag of zondag ingehaald. In de nieuwe MLB-jaargang mag er ook weer zoetjesaan meer publiek aanwezig zijn. Bij de Nationals zou 5.000 m/v binnen mogen, 12 procent van de capaciteit. Vorig seizoen mochten geen fans binnen, tot laat in de play-offs.   .
  19. 02-04-2021.
  20. 17 uur 12. Marathon van Hamburg week uitgesteld en op andere locatie. Door een nieuwe lockdown in Hamburg kan de NN Mission Marathon er niet plaatsvinden op 11 april. De wedstrijd zal een week later (18 april) georganiseerd worden op een andere locatie. Op de deelnemerslijst staan enkele ronkende namen zoals wereldrecordhouder Eliud Kipchoge en meervoudig olympisch kampioene Tirunesh Dibaba. Met Thomas De Bock, Mieke Gorissen (Belgisch kampioene in het veldlopen), Dieter Kersten en Nina Lauwaert lopen er ook enkele Belgen mee. "Natuurlijk waren we in eerste instantie teleurgesteld, maar we kunnen de beslissing begrijpen gezien de huidige situatie", zegt wedstrijddirecteur Frank Thaleiser.  "We doen er nu alles aan om het evenement op een andere plaats te laten plaatsvinden. "We zijn optimistisch dat we een oplossing zullen vinden. We zijn dit verschuldigd aan de meer dan 70 atleten die de voorbije weken hard getraind hebben en hopen op een olympisch ticket." .
  21. 31-03-2021.
  22. 18 uur . Wales zet 3 overtreders uit de selectie. De Welshe voetbalbond (FAW) heeft bekendgemaakt dat Hal Robson-Kanu, Rabbi Matondo en Tyler Roberts de nationale selectie hebben verlaten omdat ze het coronaprotocol van de nationale ploeg niet nageleefd hebben. Het trio zal terugkeren naar hun clubs. Meer info wil de Welshe voetbalbond niet kwijt over het voorval. Vorige week woensdag verloor Wales nog met 3-1 tegen de Rode Duivels in een WK-kwalificatieduel. Van de drie betreffende spelers maakte enkel Roberts speelminuten. Hij viel in minuut 66 in, terwijl Robson-Kanu aan de bank gekluisterd bleef. Matondo stond zelfs niet op het wedstrijdblad.  In de oefenwedstrijd van zaterdag tegen Mexico (1-0-zege) kwamen de 3 spelers wel allemaal in actie. Morgen neemt Wales het in z'n 2e kwalificatiewedstrijd thuis op tegen Tsjechië. .
  23. 17 uur 57. FA Cup test met beperkt publiek in halve finales. Volgende maand zal een beperkt aantal toeschouwers de halve finales van de FA Cup bijwonen. Op 17 april is er Chelsea-Manchester City. Een dag later, op 18 april, treffen Leicester City en Southampton elkaar. Op dit moment zijn fans in het Engelse voetbal nog niet welkom door de coronapandemie. De halve finales van de FA Cup worden een deel van een testprogramma, dat de voorbije weken in verschillende landen werd uitgerold. .
  24. 29-03-2021.
  25. 15 uur 23. Griekenland vervangt Chili in WK rally. De 10e WK-rally dit jaar gaat niet in Chili door maar in Griekenland. Chili haakt af door de aanhoudende reis- en andere beperkingen inzake de wereldwijde gezondheidscrisis. Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat de Rally van Chili geschrapt wordt. De Rally van Griekenland, die in 2013 voor de laatste keer werd opgenomen in het WK rally, wordt georganiseerd van 9 tot 12 september. De Griekse rally, ook de Akropolis-rally genoemd, is een klassieker en maakte van 1973 tot en met 2013 deel uit van het WK. De wedstrijd staat bekend voor een veeleisend onverhard parcours. De laatste editie in 2013 werd gewonnen door Jari-Matti Latvala (VW Polo WRC), huidig teambaas van Toyota Gazoo. Thierry Neuville (Ford Fiesta RS WRC) eindigde toen als derde. .
  26. 26-03-2021.
  27. 17 uur 35. Geen GP Criquielion. De GP Criquielion (1.2), die op 16 mei zou plaatsvinden, is het slachtoffer geworden van de huidige coronamaatregelen. Dat hebben de organisatoren vandaag bekendgemaakt. In 2020 kon de wielerwedstrijd evenmin doorgaan. "Gezien de cijfers opnieuw stijgen in België heeft Belgian Cycling de beslissing genomen de wedstrijden die geen professioneel statuut hebben te annuleren tot en met 30 april 2021", zo melden de organisatoren. "Die duidelijke aankondiging van onze nationale federatie biedt niet veel hoop wat betreft een normale herneming van deze wedstrijden in mei." "Bij een mogelijke heropening van het seizoen begin mei zouden we de Grand Prix niet in optimale omstandigheden kunnen organiseren. Niet alleen rekening houdend met het UCI-reglement maar ook met de veiligheid van iedereen hebben we beslist de GP Criquielion eenvoudigweg te annuleren, en dat voor het tweede jaar op rij. Het is evident dat we die beslissing betreuren." .
  28. 17 uur 31. Ook in 2021 nog geen na-Tourcriterium in Aalst. Vorig jaar trok corona al een streep door het na-Tourcriterium in Aalst en ook deze zomer zullen de Belgische wielerfans de gele trui niet in actie zien op de wielerwedstrijd. Het criterium wordt opnieuw uitgesteld. "We hebben na overleg met vooral de sponsors besloten om te verschuiven naar 2022", vertelde organisator Renno Roelandt aan TV Oost. "Ze beloven iedereen een prik te geven tegen 11 juli, maar het criterium staat een week later gepland. Dan zullen de poorten nog niet openstaan voor de grote massa." En er is ook nog een sportief probleem. "De toppers Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Remco Evenepoel die kunnen niet aanwezig zijn." .
  29. 24-03-2021.
  30. 21 uur 39. Geen Rund um Köln in 2021. Duitslands oudste wielerwedstrijd Rund um Köln (cat. 1.1) gaat ook dit jaar niet door. Dat deelde de organisatie dinsdag mee. De 104e editie stond voor zondag 6 juni op de kalender. Er wordt niet naar een nieuwe datum gezocht "omdat de kalender voor de tweede helft van het jaar al bomvol zit". "De huidige coronamaatregelen, het toenemend aantal besmettingen, de verschillende virusmutaties en een gebrekkige vaccinatiecampagnelaten ons geen andere keuze", zegt organisator Markus Frisch. "Het is heel jammer, maar pas in 2022 zullen we eindelijk weer een topwedstrijd zien in Keulen." Baptiste Planckaert, winnaar in 2019, blijft zo nog een tijdje de laatste naam op de erelijst van de wedstrijd die in 1908 voor het eerst plaatsvond. .
  31. 23-03-2021.
  32. 17 uur 29. Geen BK op 1 mei. Het BK tijdrijden voor de jeugd zal na overleg met de organisatie verschoven worden naar een latere datum. OP 1 mei zal er dus geen driekleur uitgedeeld worden. Alle niet-professionele wielerwedstrijden zijn tot en met 30 april geschrapt. Tot die dag heeft het Overlegcomité vorige week immers de toepassing van de huidige maatregelen verlengd. "We blijven in overleg met de bevoegde instanties over de mogelijkheden voor de heropstart van alle wielerwedstrijden en we zorgen voor een eventuele update van de basisregels van zodra deze info beschikbaar is", aldus de wielerbond. .
  33. 22-03-2021.
  34. 16 uur 42. Volledig gevaccineerde NBA-spelers krijgen veel meer vrijheid. In de NBA komt er licht aan het einde van de coronatunnel. Spelers en stafleden die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 zullen vrijgesteld worden van quarantaine, mogen vrienden en familie ontvangen en kunnen ook buitenshuis eten in restaurants. De NBA maakte vandaag enkele wijzigingen bekend hun "health and safety"-procotol voor de coronapandemie. De nieuwe regels gaan in 2 weken nadat de betrokken persoon zijn laatste dosis van het vaccin gekregen heeft. Wat er onder meer verandert: geen mondmaskerverplichting meer op training, geen quarantaine na blootstelling aan Covid-19, bezoek is welkom thuis of onderweg zonder tests en persoonlijke sponsor- en marketingevents zijn ook toegelaten. Spelers en stafleden die de vereiste dosis hebben gekregen, mogen ook werken met een trainer of therapeut, die ook volledig gevaccineerd moet zijn, en zijn niet langer onderworpen aan de dagelijkse tests. De NBA komt met deze veranderingen naar buiten op een moment dat steeds meer teams weer publiek naar de stadions willen halen. .
  35. 18-03-2021.
  36. 19 uur 59. Ook 7 Duitse delegatieleden van EK indoor positief. Er blijven positieve coronagevallen gesignaleerd worden na het EK indooratletiek in Torun (Polen) van 2 weken geleden. De Duitse atletiekbond (DLV) bevestigde dat 7 leden van de delegatie (48 atleten en 19 omkadering) bij terugkeer positief testten. De DLV benadrukt dat alle nodige maatregelen getroffen zijn en de gezondheidsautoriteiten ingelicht zijn. De bond maakte geen namen van de besmette personen bekend. Maandag kwam het nieuws van de  Nederlandse Atletiekunie , ook zonder namen, dat 8 Nederlandse EK-atleten bij terugkeer positief waren.  Volgens de krant The Times raakten ook 9 leden van de Britse atletiekploeg besmet met het coronavirus. The Times schrijft dat de hele EK-ploeg na terugkeer in Groot-Brittannië in isolatie is gegaan. Dat gebeurde nadat een staflid positief was bevonden. Ook de  Belgische ploeg raakte geconfronteerd met corona op het EK: Eline Berings legde een valspositieve test af, maar miste daardoor wel haar halve finale 60m horden. .
  37. 17-03-2021.