• home
 • video
 • pas verschenen

  Coronablog: "Tour Down Under of niet? Eventueel, maar ook andere scenario's"

  De coronacrisis is verre van over, integendeel. Het virus kleurt Europa rood tot donkerrood en ook elders in de wereld slaat het genadeloos toe. Dat heeft een enorme impact op de sportwereld. Wij geven je hier de laatste updates mee.

  Fase per fase

  1. 13 uur 01. Nieuwe coronagevallen bij Milan: doelman Donnarumma en winger Hauge. De Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma en de Noorse winger Jens Petter Hauge hebben allebei positief getest op het coronavirus. Dat maakte Milan bekend. De 2 zijn meteen in quarantaine gegaan, net als 3 leden van de technische staf die eveneens positief testten. Alle betrokkenen vertonen geen symptomen. De andere spelers, onder wie Alexis Saelemaekers, testten negatief. Milan is met 12 op 12 leider in de Serie A. Vanavond ontvangt het AS Roma op speeldag 5. .
  2. 13 uur . Noorse WB-winnaar Aamodt Kilde test positief. De Noorse skivedette Aleksander Aamodt Kilde heeft corona. De winnaar van de laatste algemene wereldbeker heeft lichte symptomen, maar voelt zich goed. "Ik heb er goede hoop in dat ik snel hersteld zal zijn en nu volg ik de gezondheidsregels nauw op", zegt de 28-jarige Noor. Aamodt Kilde testte vorige week positief na zijn terugkeer van de openingsmanche van de wereldbeker alpijnse ski in Sölden (Oos), waar een reuzenslalom werd afgewerkt. De Noor haalde de aankomst niet. .
  3. 11 uur 51. Belgische waterpolocompetities opgeschort tot 31 december, geen BK klein bad. De Koninklijke Belgische Zwembond schort alle nationale waterpolocompetities op tot en met 31 december, met inbegrip van de leeftijdscategorieën U11 en U13. Dat maakte de federatie maandag bekend. De competities lagen door de coronacrisis al stil tot 8 november (met uitzondering van de U11 en U13). "De Raad van Bestuur zal aan de Nationale Sportcommissie Waterpolo vragen om alternatieve scenario's en formules uit te werken met het oog op een mogelijke veilige hervatting in januari 2021", meldt de bond. Voor het BK zwemmen kortebaan in Gent (14-15 november) werd gewerkt aan een "gelimiteerde editie", maar die zal niet doorgaan "onder andere gelet op de recente deelnamebeperkingen en gelet op ongelijke sportieve voorbereidingskansen (wegens de verplichte sluiting van zwembaden in Brussel en Wallonië)", klinkt het. De federatie onderzoekt wel of de mogelijkheid bestaat om eventueel nog een (nationale) zwemcompetitie te houden tijdens het weekend van 28-29 november, hetzij in Rozebroeken Gent, hetzij ergens anders, "teneinde een perspectief en een doel te geven aan de betrokken zwemmers om hen in staat te stellen een effectieve gezwommen tijd te realiseren in het jaar 2020".  Er wordt daarbij benadrukt dat "er in elk geval geen sprake kan zijn van een officieel Belgisch Kampioenschap Zwemmen, indien niet elke zwemmer - ongeacht niveau of leeftijd - in staat is om zich op gelijke voet voor te bereiden, in te schrijven of deel te nemen". .
  4. 26-10-2020.
  5. 22 uur 03. Eupen meldt positieve test voor Jens Cools. Jens Cools, verdedigende middenvelder bij KAS Eupen, is besmet met het coronavirus. Cools gaat meteen in quarantaine. Alle andere testen die deze week bij Eupen zijn afgenomen, leverden een negatief resultaat op. Eupen kan zaterdagnamiddag in de thuismatch tegen KV Mechelen (die achter gesloten deuren plaatsvindt) dus geen beroep doen op de 30-jarige Cools, in principe een vaste waarde. Dit seizoen speelde hij al acht matchen en scoorde daarin een keer. .
  6. 12 uur 36. Geen korfbal komend weekend. De korfbalbond heeft beslist om alle competitiematchen van volgend weekend uit te stellen. De KBKB wil de mogelijke verstrenging die morgen aangekondigd wordt niet afwachten en hakt nu al de knoop door om even niet meer te spelen. "De Raad van Bestuur volgt de communicatie van de overheid van dichtbij op en komt opnieuw samen als de maatregelen van de regering bekend zijn. Sport heeft een belangrijke functie in het mentale en fysieke welbevinden van de mens. Clubs kunnen in tussentijd dus wel aan de slag blijven binnen hun eigen sportbubbels op de vereniging", zegt de korfbalbond. .
  7. 22-10-2020.
  8. 18 uur 49. Geen mannenvolleybal dit weekend op hoogste niveau. Er worden dit weekend geen wedstrijden gespeeld in de Volleybal Liga Heren. In een persbericht zegt de Belgian Volleyball League dat er te weinig tijd is om te kunnen voldoen aan de protocollen die zijn opgesteld in de strijd tegen het coronavirus. "Het ministerie van Sport onderzoekt op dit moment of de professionele heren volleybalclubs (hoogste niveau) een uitzondering kunnen krijgen op het verbod op indoor sporten. De goedgekeurde protocollen zullen echter strikt moeten gevolgd worden. Zo moeten bijvoorbeeld  tweemaal per week alle spelers en begeleiders gecontroleerd worden met erkende antigen testen. Omdat er te weinig tijd rest om dit voor het weekend te realiseren en ook omdat de testen niet meer zo makkelijk te verkrijgen zijn op de markt, heeft de Liga beslist om dit weekend geen competitiematchen te spelen. De Liga hoopt de week erna de competitie weer te hervatten." De wedstrijden van vorig weekend, met onder meer de topper Roeselare-Maaseik, werden ook al uitgesteld. .
  9. 11 uur 34. Lance Stroll was positief na GP van de Eifel, nu negatief. De Canadese F1-rijder Lance Stroll (Racing Point) heeft na de Grote Prijs van de Eifel in het weekend van 11 oktober positief getest op corona. Hij voelde zich die zaterdagochtend niet lekker en besloot niet te racen. Zondag vloog hij naar huis en liet hij zich testen. Positief. "Ik zette mezelf daarop in quarantaine voor 10 dagen, gelukkig had ik maar milde symptomen." "Eergisteren liet ik me opnieuw testen en was de uitkomst negatief. Ik voel me in goeie doen en kan niet wachten om mijn team terug te zien en te race in Portugal." Daar staat komend weekend in Portimao de 12e WK-manche op het programma. .
  10. 11 uur 30. Organisatie Tokio 2021 denkt aan coronakliniek in olympisch dorp. De organisatoren van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, die door de wereldwijde coronacrisis met een jaar werden uitgesteld tot volgende zomer (23 juli-8 augustus 2021), overwegen in het olympisch dorp een polikliniek te installeren waarbij coronabesmettingen kunnen worden behandeld. Dat schrijven de Japanse media. Door besmette atleten, met enkel milde symptomen, snel te behandelen in de polikliniek denken de organisatoren een mogelijke verspreiding van het virus in het atletendorp snel te kunnen indijken. Er zou ook een testcentrum komen in het dorp. Ernstig zieke atleten zouden nog steeds overgebracht worden naar de reguliere medische diensten. Het atletencomplex in Tokio Bay telt 21 gebouwen waarin de atleten tijdens de Spelen gehuisvest kunnen worden. Er worden op het hoogtepunt van de Spelen zo'n 30.000 mensen verwacht. .
  11. 21-10-2020.
  12. 21 uur 44. AZ-VVV kan gespeeld worden ondanks 6 coronabesmettingen. Bij AZ zijn vrijdag negen besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Dat heeft de Nederlandse club gemeld. Het gaat om drie werknemers en zes spelers. De personen in kwestie zijn vrijdagmiddag in isolatie gegaan. Bij de zes besmette voetballers gaat het om twee spelers van Jong AZ en vier spelers van de A-selectie. De namen werden niet bekend gemaakt. De wedstrijd van zaterdag tegen VVV gaat wel gewoon door. Als een club over 13 fitte spelers beschikt, kan een duel gespeeld worden. Dat zijn de richtlijnen van UEFA. .