Coronablog: Eerste Wereldbekermanche turnen valt in het water

  De coronacrisis is verre van over, integendeel. Het virus kleurt Europa rood tot donkerrood en ook elders in de wereld slaat het genadeloos toe. Dat heeft een enorme impact op de sportwereld. Wij geven je hier de laatste updates mee.

  Coronablog

  1. 13 uur 26. Geen Wereldbeker turnen in Cottbus. De eerste Wereldbekermanche gymnastiek gaat niet door. Die vond normaal gezien plaats tussen 25 en 28 februari in de Duitse stad Cottbus. De afgelasting is een tegenvaller voor turners en turnsters die zich voorbereiden op het EK eind april en de Olympische Spelen komende zomer in Tokio. Voorlopig is nu de wedstrijd in Bakoe in Azerbeidzjan (4-7 maart) het eerste wereldbekerevenement van dit jaar. Enkele dagen later is de Qatarese stad Doha aan de beurt. .
  2. 12-01-2021.
  3. 20 uur 41. 36 besmettingen in Premier League afgelopen week. 2 weken geleden telde de Premier League 40 besmettingen met het coronavirus, afgelopen week waren dat er 36.  Spelers en staf van alle 20 clubs ondergingen de afgelopen week 2 testen. Tot nu toe zijn 5 wedstrijden afgelast. Op dit moment wordt Aston Villa het hardst geraakt, de club speelde vorige week zelfs met een jeugdelftal in de FA Cup tegen kampioen Liverpool. Hoewel heel Engeland in een zware lockdown zit, zijn er nog geen plannen de Premier League enkele weken stil te leggen. .
  4. 20 uur 39. NBA stelt 2 duels uit. Het coronavirus slaat ook weer toe in de NBA. De duels New Orleans-Dallas (vanavond) en Boston-Chicago (dinsdag) zijn uitgesteld door de te veel besmettingen bij de teams. De NBA verwijst voor de beslissingen naar het gezondheids- en veiligheidsprotocol. Volgens Amerikaanse media hebben Dallas en Boston geen 8 beschikbare spelers, het vereiste minimum. Dallas moest gisteren zijn faciliteiten sluiten, nadat drie spelers, Josh Richardson, Dorian Finney-Smith en Jalen Brunson, positief getest hadden op het coronavirus. De spelers die contact met hen hadden, moeten een quarantaineperiode respecteren. Dat is ook het geval bij Boston, waar Jayson Tatum en Jaylen Brown een positieve coronatest aflegden. .
  5. 11-01-2021.
  6. 11 uur 38. Bevolking is geen voorstander van Spelen. Ongeveer tachtig procent van de Japanners is van oordeel dat de Olympische en Paralympische Spelen van komende zomer in Tokio geannuleerd of uitgesteld zouden moeten worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling uitgevoerd door het persagentschap Kyodo. Volgens de peiling wil 35,3 procent van de ondervraagde Japanners dat de Spelen geannuleerd worden, terwijl 44,8 procent voorstander is van een tweede uitstel. De Olympische Spelen van Tokio werden al eens met een jaar uitgesteld, de Spelen zijn nu voorzien van 23 juli tot 8 augustus 2021. De organisatoren van Tokio 2020 benadrukten vrijdag dat de uitgestelde Spelen wel degelijk komende zomer zullen plaatsvinden, daags nadat de Japanse regering de noodtoestand had uitgeroepen in en rond de Japanse hoofdstad. Die beslissing kwam er als gevolg van een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in de regio. .
  7. 10 uur 19. Wijzigingen aan F1-kalender? Na de Grote Prijs van Australië verschuift mogelijk ook de GP van China op de kalender voor het komende Formule 1-seizoen. De organisatie van de race, die normaal op 11 april gereden moet worden, heeft bij de Formule 1 een verzoek ingediend om naar de tweede helft van het jaar te verhuizen. Het seizoen moet op 21 maart beginnen in Australië, maar vanwege de strikte coronamaatregelen in dat land is het hoogst onzeker of de F1-coureurs daar dan heen gaan. De lokale organisatie praat met de autoriteiten en de Formule 1 over een mogelijke verplaatsing van de race. Datzelfde geldt nu voor de GP van China. .
  8. 10-01-2021.
  9. 17 uur 45. Judd Trump (WS-1) en Jack Lisowski (WS-14) missen Masters door corona. Judd Trump en Jack Lisowski, respectievelijk de nummer 1 en 14 van de wereld, kunnen niet deelnemen aan het Masters, dat morgen in Milton Keynes van start gaat. Beide Engelsen legden een positieve coronatest af en gaan in zelfisolatie. De 31-jarige Trump won dit seizoen al het English Open, het Northern Ireland Open en de World Grand Prix en was ook de topfavoriet voor het Masters. In 2019 won hij het toernooi met de top 16 van de wereld een eerste keer, vorig jaar liet hij zich in de 1e ronde verrassen door Shaun Murphy (WS-7). Op de tabel wordt Trump vervangen door Joe Perry (WS-19) en Lisowski door Gary Wilson (WS-20). De Masters is geen rankingtoernooi, maar vormt met het wereldkampioenschap en het UK Championship wel de Triple Crown. Stuart Bingham (WS-12) is de titelverdediger, Ronnie O'Sullivan (WS-3) kan zijn record met een achtste titel aandikken. .
  10. 09-01-2021.
  11. 16 uur 09. Nieuwe domper voor de veldlopers: CrossCup in Hannuit gaat niet door. De start van het Belgische veldloopseizoen wordt al voor de 3e keer uitgesteld. De CrossCup van Hannuit, voorzien op 24 januari en tevens het kampioenschap van de Franstalige atletiekliga (LBFA), gaat niet door. Dat maakten de organisatoren vrijdag bekend. In oktober werd al de manche in Berlare geschrapt. In november werden de manches in Mol en Roeselare uitgesteld naar maart, de manche in Hannuit wordt nu volledig geschrapt.  Organisator Jos Van Roy had een aangepaste versie voorgesteld waarbij alleen kinderen en topatleten in actie zouden komen, maar zijn idee is op een njet gestuit bij de overheid.  "De belangstelling was enorm, aangezien ik de afgelopen dagen heel veel berichten en e-mails heb ontvangen van atleten, zowel jong en oud", aldus Van Roy in een mededeling. "Het doet pijn onze start opnieuw uit te stellen." Het veldloopseizoen start nu - uiteraard onder voorbehoud - met het Vlaams kampioenschap in Diest op 7 februari. Op 28 februari volgt het BK veldlopen in Brussel, op 7 en 21 maart staan de CrossCup-manches in Mol en Roeselare op het menu. .
  12. 16 uur 08.
  13. 06 uur 52. Ook in de Premier League mag niet meer geknuffeld worden. De voetballers in de Premier League hebben het advies gekregen om afstand te houden en niet meer te knuffelen als ze een doelpunt vieren tijdens de coronacrisis. "We hebben onze leden een boodschap gestuurd dat ze zich aan het protocol moeten houden", zegt Gordon Taylor, het hoofd van de spelersvakbond PFA. Groot-Brittannië zit in een zware lockdown en de afgelopen week kwam het nieuws dat heel wat voetballers zich niet aan de regels hadden gehouden tijdens de feestdagen. .
  14. 08-01-2021.
  15. 21 uur 15. Arsenal vraagt lening van 132 miljoen euro bij Bank of England. In navolging van stadsgenoot Tottenham Hotspur vorige zomer heeft ook Arsenal bij de Bank of England een forse lening aangevraagd. De Londense club kan de komende maanden over een bedrag van 120 miljoen pond (circa 132 miljoen euro) beschikken. Met de kortetermijnlening wil Arsenal de grote financiële problemen vanwege de coronacrisis enigszins opvangen. Op 1 mei dient de lening al terugbetaald.  Het geld is afkomstig uit een speciaal fonds en bestemd voor grote bedrijven en industrieën die door de coronacrisis een groot deel van hun inkomsten zijn kwijtgeraakt. Tottenham leende vorige zomer een bedrag van 175 miljoen pond (193,5 miljoen euro). .
  16. 16 uur 19. Aston Villa sluit trainingscentrum na "significante uitbraak". Aston Villa is in de greep van het coronavirus. De club uit de Premier League, waar Björn Engels niet van de bank geraakt, bevestigt vandaag dat het trainingscentrum wordt gesloten na een "significante uitbraak" van het virus. Volgens de nummer 8 uit Engeland hebben heel wat spelers en leden uit de technische staf van de 1e ploeg maandag positief getest. Vandaag werden nieuwe controles afgenomen en kwamen er nog meer besmettingen bij. De training richting het FA Cup-duel van morgen tegen Liverpool werd alvast afgelast. De club uit Birmingham is momenteel in overleg met de Engelse voetbalbond (FA) en de Premier League. .
  17. 07-01-2021.
  18. 19 uur 24. Uitzonderingsmaatregel voor nationale korfbalploeg. De nationale korfbalploeg mag - hoewel het om amateursporters gaat - opnieuw indoor trainen. Die uitzonderingsmaatregel komt er zodat de Belgen zich kunnen voorbereiden op het EK korfbal in eigen land, eind oktober. Bondscoaches Detlef Elewaut en Johannis Schot riepen de volgende vrouwen op: Julie Caluwé, Shiara Driesen, Saar Seys, Lauren Denis, Liesbeth Bollaerts, Tess Mathis, Maite Dewinter en Lisa Pauwels. Werden opgeroepen bij de mannen: Jari Hardies, Jordan de Vogelaere, Lars Courtens, Brent Struyf, Jonas Lemmens, Jarre De Ley en Arne Beeck. .
  19. 16 uur 44. Dubbel zoveel coronagevallen in Premier League. De Premier League blijft worstelen met het coronavirus. Tussen 28 december en 3 januari hebben liefst 40 spelers of stafleden positief getest op Covid-19. Dat is meer dan dubbel zoveel gevallen als bij het vorige record van 18 besmettingen. Vooral in de dagen voor oudejaarsavond was er een grote corona-uitbraak: tussen 28 december en 31 december werden 28 besmettingen vastgesteld (op een totaal van 1.311 tests). Tussen 1 en 3 januari waren er 12 nieuwe coronagevallen (op 984 tests). Tijdens de testperiode werden 3 competitiewedstrijden uitgesteld, Everton-Manchester City, Tottenham-Fulham en Fulham-Burnley. Bij Manchester City en Fulham was er sprake van een corona-uitbraak. De competitie blijft tot nader order wel gewoon doorgaan. Brits premier Boris Johnson kondigde gisterenavond aan dat Groot-Brittannië voor een 3e keer in nationale lockdown gaat. De regering maakte een uitzondering voor de zogenoemde elite-sporten om te blijven trainen en - achter gesloten deuren - wedstrijden te spelen. .
  20. 16 uur 42. Geen extra besmettingen bij Barcelona. Opluchting in Camp Nou: alle spelers en overgebleven stafleden van FC Barcelona hebben vanochtend negatief getest bij een extra testronde op het coronavirus. Die kwam er nadat gisteren 2 leden van de technische staf besmet bleken te zijn. De training van dinsdag werd in eerste instantie uitgesteld. Nu iedereen negatief blijkt te zijn, kan er om 18 uur gewoon getraind worden. Ook het inhaalduel tegen Athletic Bilbao van morgen komt niet in gevaar.  .
  21. 15 uur 45. Norris loopt coronabesmetting tijdens vakantie op. De Britse Formule 1-rijder Lando Norris is besmet met het coronavirus. De 21-jarige Norris legde maandag een positieve controle af in Dubai, waar hij op vakantie is in afwachting van een gepland trainingskamp, zo legt McLaren uit. De Brit liet zich testen nadat hij last kreeg van smaak- en geurverlies. Conform de regels zal de jonge F1-rijder zich nu twee weken isoleren in zijn hotel. Volgens McLaren voelt hij zich goed en vertoont hij geen andere symptomen. Norris beëindigde het afgelopen F1-seizoen op de negende plaats. De Brit is de vierde F1-rijder met een coronabesmetting na zijn landgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) en de Racing Point-piloten Sergio Perez en Lance Stroll. .
  22. 06 uur 41. Japans beste sumoworstelaar test positief. De Japanse sumofederatie heeft bevestigd dat haar grootste kampioen, Hakuho (35), is besmet met het coronavirus. De traditionele sport kent een toename van het aantal besmettingen enkele dagen voor het begin van een competitie. Hakuho draagt de hoogste rang van yokozuna en heeft het record aller tijden van 44 toernooi-overwinningen. Hij was volop in voorbereiding op het toernooi van januari, dat zondag moest beginnen. De andere worstelaars van zijn "heya" (stal, red), die onlangs met hem contact hadden, worden nu ook getest. De voorbije maanden zijn er heel wat coronagevallen genoteerd in de erg gesloten sumowereld. Vorige week testten nog 11 leden van een andere "heya" positief. Hoewel sumo geen olympische discipline is, zijn de besmettingen van de sporters geen goed signaal op enkele maanden van de Olympische Spelen van 2021 in Tokio.  Zondag testte de nummer 1 van de wereld in het badminton, de Japanner Kento Momota, ook al positief. De teller van coronagevallen in Japan staat vandaag op 249.246, met 3.693 doden. Tokio en omgeving denken er volop over na om eventueel de noodtoestand uit te roepen.   .
  23. 05-01-2021.