• home
 • video
 • pas verschenen

  Coronablog: voorrondewedstrijd Champions League uitgesteld na positieve gevallen

  Het coronavirus flakkert weer op in Europa en ook op andere plaatsen in de wereld houdt de pandemie nog lelijk huis. Wat zijn de gevolgen in de sportwereld? De laatste updates lees je hier.

  coronavirus in de sport

  1. 18 uur 27. CL-voorrondematch uitgesteld: team heeft geen 13 gezonde spelers. De voorrondewedstrijd voor de Champions League van vanavond tussen Drita (uit Kosovo) en Linfield (uit Noord-Ierland) is op het laatste moment uitgesteld na 2 positieve gevallen bij Drita, dat vervolgens in quarantaine is geplaatst. Vrijdag werd al een eerste positief geval vastgesteld bij de club. Na het tweede geval besliste de UEFA om de wedstrijd niet te laten doorgaan. Volgens de protocollen van de UEFA moet een team over 13 gezonde spelers beschikken op de "A-lijst". Als dat niet het geval is, dan kan de UEFA de wedstrijd naar een andere datum verplaatsen. Wanneer dit niet lukt, dan zal Drita verantwoordelijk worden gehouden voor het niet ter beschikking kunnen stellen van 13 spelers en de wedstrijd met 3-0 verliezen. .
  2. 18 uur 23. Valencia meldt 2 positieve gevallen. Bij Valencia zijn 2 nieuwe coronagevallen vastgesteld. "De PCR- en bloedtesten die gisteren werden afgelegd bij het eerste elftal, de technische staf en de directe entourage hebben aangetoond dat er twee positieve gevallen met Covid-19 zijn", meldt Valencia. "Zij die positief getest hebben zullen thuis in isolatie blijven volgens de protocollen van La Liga en de club. De gezondheidsautoriteiten zijn onmiddellijk ingelicht." Twee dagen geleden testten al 2 Atletico-spelers positief: de Argentijn Angel Correa en de Kroaat Sime Vrsjalko. Er zijn ook al coronabesmettingen vastgesteld bij Real Madrid-speler Mariano Diaz en Sevilla-speler Nemanja Gudelj.    .
  3. 11-08-2020.
  4. 19 uur 34. Terugkeer fans in Duitse stadions heeft geen prioriteit. De fans keren voorlopig nog niet terug in de Duitse voetbalstadions. Volgens de gezondheidsministers van de deelstaten in het land heeft dat in de coronacrisis geen prioriteit. De Bundesliga begint op 18 september. De politici waren in het overleg wel niet negatief over het concept dat de organiserende Duitse voetballiga DFL had ingediend. Dat ging onder meer over een beperkt aantal toeschouwers, geen alcoholverkoop en geen fans van de uitspelende club. Maar op dit moment vinden de ministers het een verkeerd signaal om de maatregelen rond het voetbal verder te versoepelen. De vrees is onder meer dat mensen voor en na wedstrijden massaal in cafés en restaurants gaan samenkomen. "In theorie zien de plannen van de Bundesliga er goed uit. Maar theorie is wat anders dan praktijk", zegt Jens Spahn, minister van Gezondheid van de landelijke regering. "Op dit moment achten wij de tijd er nog niet rijp voor. De situatie rond het virus is zo dat we risico's die we kunnen vermijden nog moeten vermijden. Iedereen in Duitsland moet nog heel waakzaam zijn. Voor duizenden mensen in een stadion is het gewoon nog te vroeg." .
  5. 14 uur 55. Geen toeschouwers welkom bij 24 Uur van Le Mans. De Franse legendarische uithoudingswedstrijd 24 Uur van Le Mans zal op 19 en 20 september vanwege de coronapandemie achter gesloten deuren gehouden worden. Dat maakte organisator ACO vandaag bekend. De 88e editie van de race werd eerder verplaatst van medio juni naar het voorlaatste weekend van september. Er was een scenario voorhanden waarin er toch een beperkt aantal toeschouwers zou worden toegelaten, maar "in samenspraak met de prefectuur van het departement Sarthe" werd er beslist de race achter gesloten deuren te houden.  Komende maand verschijnen er drie Belgische deelnemers aan de start: Maxime Martin (Aston Martin), Laurens Vanthoor (Porsche) en Christophe d'Ansembourg (Ligier-Gibson). .
  6. 14 uur 26. Geen Ronde van Guangxi in oktober. De Ronde van Guangxi is de volgende in de reeks van afgelaste wielerwedstrijden. Organisator Wanda Sports maakte vandaag bekend dat de Chinese rittenkoers (World Tour) dit jaar niet zal plaatsvinden.  Het nieuws komt niet uit de lucht vallen, want vorige maand maakte de Chinese overheid al bekend dat het gros van de internationale sportwedstrijden in China tot het einde van 2020 geschrapt zouden worden. De Ronde van Guangxi is normaal één van de afsluiters van het wielerseizoen, al zou het door het virus dit jaar anders geweest zijn. Vorig jaar was Enric Mas de beste in China. De eerste editie van de rittenkoers werd in 2017 gewonnen door Tim Wellens. .
  7. 11 uur 35. Geen EK BMX in België dit jaar. Het Europees kampioenschap BMX kan komende herfst niet doorgaan in Dessel. De datum van 2 tot 4 oktober blijft behouden, maar er wordt uitgekeken naar een nieuwe locatie, zo maakte de Europese Wielerunie UEC bekend. De reden is uiteraard de coronapandemie. Het EK in Dessel stond aanvankelijk van 10 tot 12 juli geprogrammeerd, maar door de coronacrisis werd het evenement eerder al verschoven naar begin oktober. Op het EK wordt er gestreden om zeven Europese titels (junioren, U23, elite mannen en vrouwen en ploegentijdrit).  .
  8. 10-08-2020.
  9. 23 uur 04. Rechtbank zorgt voor afgelasting terwijl spelers al opwarmen. Een wedstrijd uit de Braziliaanse voetbalcompetitie is op het laatste moment afgeblazen toen bleek dat liefst tien spelers uit hetzelfde team positief hadden getest op het coronavirus. Goias zou het zondag achter gesloten deuren opnemen tegen Sao Paulo op de eerste speeldag van de Braziliaanse competitie. Maar eerder op de dag kreeg het team het nieuws dat tien van de 23 spelers besmet zijn met het coronavirus.  De spelers stonden al op het veld om op te warmen toen na tussenkomst van een sportrechtbank de Braziliaanse voetbalbond besliste om het duel af te gelasten. Beide teams waren daar overigens voorstander van. Brazilië is heel zwaar getroffen door de pandemie. Zaterdag werd de kaap van 100.000 doden overschreden. Meer dan drie miljoen mensen zijn besmet. .
  10. 09-08-2020.
  11. 18 uur 46. Nieuwe afspraak voor triatleten valt in het water. De Europese triatlonbond (ETU) heeft het EK op de olympische afstand geannuleerd. De wedstrijd zou normaal van 28 tot 30 augustus in het Estse Tartu plaatsvinden, maar moet wijken door het coronavirus. "Gezien de situatie in Europa, veroorzaakt door het coronavirus, en de maatregelen rond reizen van en naar Estland, zijn we niet meer in staat om een wedstrijd te organiseren waarin alle atleten met gelijke wapens strijden", klinkt het in een mededeling van ETU. Verscheidene Belgen, onder wie Marten Van Riel, Jelle Geens, Claire Michel, Valérie Barthelemy en Hanne De Vet, hadden van het EK hun eerste grote doel van het seizoen gemaakt. Michel en Barthelemy zijn zelfs op stage vertrokken naar Estland. Het is de eerste keer in de 35 jaar sinds de opstart van het EK olympische afstand dat de wedstrijd geannuleerd moet worden. ETU liet wel al weten Estland te ondersteunen in een nieuwe kandidatuur voor 2021. .
  12. 17 uur 37. Madrid Open wordt afgeblazen door nieuwe stijging in coronagevallen. De Madrid Open stond op de nieuwe tenniskalender gepland tussen 12 en 20 september. Maar door een stijging in het aantal coronagevallen in de Spaanse hoofdstad en door nieuwe strengere maatregelen wordt het toernooi nu afgelast. "Als een daad van verantwoordelijkheid met het oog op de huidige situatie en na een grondige evaluatie van de omstandigheden is besloten dat de Madrid Open dit jaar niet zal plaatsvinden," aldus de organisatoren. Het graveltoernooi, dat normaal in mei plaatsvindt, werd gezien als een belangrijke test voor Roland Garros, dat op 27 september van start gaat. .