Coronablog: Valentino Rossi en Federica Pellegrini hebben positief getest

  Het coronavirus zet Europa weer flink in brand en ook op andere plaatsen in de wereld houdt de pandemie nog lelijk huis. Wat zijn de gevolgen in de sportwereld? De laatste updates lees je hier.

  coronavirus in de sport

  1. 21 uur 48. Personeelslid Zulte Waregem legt positieve test af. Een personeelslid van Zulte Waregem heeft een positieve test afgelegd op Covid-19. "Voorlopig zijn er geen positieve gevallen bij de spelers en sportieve omkadering. Er was geen contact tussen het personeel uit het stadion en de A-kern", zo maakte Essevee bekend op de clubwebsite. "De betrokken collega ging meteen in quarantaine en de clubleiding nam meteen de nodige maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan", klinkt het. "De kantoren gaan tot nader order dicht, ook de Essevee Shop blijft gesloten. De wedstrijdorganisatie voor de ontmoeting van zondag tegen Antwerp komt niet in het gedrang. De nodige personen worden getest en alle voorzorgsmaatregelen worden aangescherpt." .
  2. 20 uur 46. Ook zwemster Pellegrini heeft corona. Zwemster Federica Pellegrini heeft op Instagram bekendgemaakt dat ze positief getest heeft op het coronavirus. "Gisteren had ik veel pijn", zei Pellegrini in een emotionele video. "Uit een test blijkt dat ik besmet ben met het coronavirus." Pellegrini telt een olympische titel, Europese titels en wereldtitels in het zwemmen. Normaal gezien was ze klaar om af te reizen naar de International Swimming League in Boedapest, waar ook de afscheidnemende Pieter Timmers van de partij is. Maar de Italiaanse zwemster moet in de plaats daarvan in quarantaine uitzieken. .
  3. 20 uur 02. Geen publiek in Superprestige Merksplas. De Superprestige veldrijden in Merksplas moet het op 21 november zonder publiek en vips stellen. Aanvankelijk was het de bedoeling een beperkt aantal bezoekers en vips uit te nodigen. Na overleg met de gemeente Merksplas en de provincie Antwerpen wordt echter van dat plan afgezien.  "De dramatisch stijgende coronacijfers zorgen voor te veel onzekerheid", klinkt het in een persbericht. "Eén ding staat vast: wij willen voor alle renners een veilige wedstrijd kunnen organiseren. Wij bereiden ons nu volop voor om op 21 november alle wedstrijden zonder publiek - zowel de jeugdcrossen als de professionele wedstrijden - te kunnen laten doorgaan." .
  4. 19 uur 08. Valentino Rossi test positief op Covid-19. Valentino Rossi, 7-voudig wereldkampioen MotoGP, is besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt op zijn sociale media. De 41-jarige Italiaan zal dit weekend daardoor niet kunnen starten in de GP van Aragon.  Jammer genoeg voelde ik me vanochtend niet goed", aldus Rossi. "Ik had pijn in mijn botten en had wat koorts. Ik belde dan ook meteen de dokter, die me twee keer testte. De snelle PCR-test bleek negatief, net als de test die ik dinsdag aflegde. Maar de tweede test was helaas wel positief." De 41-jarige Valentino Rossi werd tijdens zijn carrière 7 keer wereldkampioen in de koninginnenklasse van de motorsport. Daarnaast heeft hij ook nog wereldtitels in de 125cc (1997) en de 250cc (1999) op zijn palmares.  .
  5. 17 uur 22. Voorlopig geen schaatsmarathons voor Swings. Tegenvaller voor Barts Swings, want de Nederlandse schaatsbond heeft de eerste drie wedstrijden van de marathoncompetitie geschrapt. Dat is een gevolg van de aangescherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Bart Swings gebruikt de marathons in het begin van het seizoen meestal om in het juiste ritme te komen. Traditioneel wordt de eerste wedstrijd in Amsterdam gehouden. Swings werd al eens als winnaar gehuldigd. .
  6. 17 uur 19. KVM-verdediger Bushiri is besmet. KV Mechelen heeft bekendgemaakt dat Rocky Bushiri positief getest heeft op het coronavirus. De verdediger is meteen in quarantaine gegaan en wordt volgende week opnieuw getest.   "Rocky heeft op dit moment geen ziektesymptomen, maar zoals het protocol het voorschrijft wordt de rest van de A-kern na 5 dagen, maandag dus, opnieuw getest", meldt KV Mechelen .
  7. 15-10-2020.
  8. 21 uur 54. 4 Parma-spelers besmet. In de Serie A is Parma het volgende team dat in de greep is van het coronavirus. De club heeft bekendgemaakt dat 4 spelers een positieve test hebben afgelegd. 1 van hen heeft lichte symptomen, de andere 3 zijn asymptomatisch.  Het kwartet is in quarantaine geplaatst. Alle andere spelers hebben negatief getest, maar gaan ook in zelfisolatie. Ze mogen wel blijven trainen en wedstrijden spelen zolang ze negatief testen. Contact met mensen van buiten het team is niet toegestaan. .
  9. 17 uur 41. Juventus-aanwinst test positief. Het coronavirus laat Juventus niet met rust. De Amerikaanse zomeraanwinst Weston McKennie heeft positief getest. Zijn teamgenoten mogen wel blijven trainen en wedstrijden spelen zolang ze negatief testen. Het is de bedoeling dat de andere spelers van Juventus in een "teambubbel" blijven. Ze mogen geen contact hebben met mensen van buiten de groep. Dat was 2 weken geleden ook al het geval toen twee medewerkers van de club besmet bleken te zijn. Ook de beloften van Juventus zitten voorlopig afgezonderd van de buitenwereld, omdat 2 spelers positief hebben getest. Cristiano Ronaldo, de sterspeler van de Italiaanse topclub, keerde vandaag terug naar Turijn nadat hij bij de nationale ploeg van Portugal positief had getest. De aanvaller ontbreekt daardoor in het duel met Zweden in de Nations League.  .
  10. 14 uur 47. Geen volleybal dit weekend in hoogste volleybalklasse voor mannen. De wedstrijden van dit weekend in de hoogste volleybalklasse voor mannen worden met twee weken uitgesteld. Dat maakte de Belgische Volleyballiga woensdag bekend. "Na overleg met het ministerie van Sport is er beslist dat de clubs uit eerste klasse een uitzondering kunnen bekomen op het verbod op indoor sporten, mits er voldaan wordt aan extra voorwaarden zoals het strikt naleven van protocollen", meldt de federatie. "Om de ligaclubs de kans te geven op een correcte manier te voldoen aan deze extra maatregelen werd er beslist om de wedstrijden van het komende weekend (17/10) uit te stellen tot 31/10. De clubtrainingen zullen doorgaan overeenkomstig de richtlijnen die door de Overheid zijn bepaald." Zaterdag stond onder meer de topper Roeselare-Maaseik op het programma. .
  11. 12 uur 45. Basketcompetitie vrouwen ligt 2 weken stil. Er worden de komende twee weken geen wedstrijden afgewerkt in de hoogste klasse van het vrouwenbasket. Dat bevestigt Basketbal Vlaanderen. "In Top Division Women wordt de competitie twee weken uitgesteld. Daarna zal getracht worden om alles veilig op te starten, in lijn met de protocollen van de Pro Basketball League", klinkt het in een reactie op code oranje die de Vlaamse overheid maandag oplegde voor contactsporten en indoorsportactiviteiten. .
  12. 14-10-2020.
  13. 21 uur 38. Rugbybond schort kampioenschappen in alle categorieën op tot 8 november. De Raad van Bestuur van Belgium Rugby heeft dinsdag, in overleg met Rugby Vlaanderen en LBFR, beslist alle kampioenschappen en toernooien in alle leeftijdscategorieën op te schorten tot 8 november. De beslissing komt er na de maatregelen door Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) en zijn Franstalige tegenhanger van de Federatie Wallonië-Brussel. In de week van 2 november zal de situatie opnieuw geëvalueerd worden. .
  14. 12 uur 31. Belgische zwembond schort watersportcompetities op, ook geen bekerfinales. De Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) schort alle nationale waterpolocompetities op tot en met 8 november, met uitzondering van de U11 en U13, net als de collectieve trainingen van de nationale ploegen. De bekerfinales (seizoen 2019-2020) van 11 november in La Louvière worden geannuleerd. De Raad van Bestuur van de federatie kwam vandaag in spoed samen, nadat de Vlaamse overheid eerder op de dag code oranje opgelegd had voor contactsporten en indoorsportactiviteiten. In het artistieke zwemmen wordt het BK (senioren, masters, combo) van 11 november in Zwevegem geannuleerd. Er wordt dit jaar evenmin een BK schoonspringen georganiseerd. In het zwemmen is het BK lange afstanden, geprogrammeerd op 6 december in Charleroi, geannuleerd. Voor het BK zwemmen kortebaan in Gent (14-15 november) wordt gewerkt aan een "gelimiteerde editie". "Het alternatieve programma en de bijzondere inschrijvingsmodaliteiten worden binnenkort gepubliceerd en verspreid aan de clubs, steeds onder voorbehoud uiteraard van elke mogelijke wijziging of update, naargelang de evolutie van de COVID19-toestand", aldus de federatie. .
  15. 06 uur 44. 5 nieuwe coronabesmettingen in de Premier League. Bij de zesde testronde van vorige week in de Premier League zijn 5 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen, maakte de Premier League gisteravond bekend. Tussen 5 en 11 oktober werden in totaal 1.128 spelers en stafleden van de 20 Premier League-clubs getest. De besmette personen werden voor 10 dagen in quarantaine geplaatst. Bij de vorige testronde (28 september-4 oktober) waren er 9 besmettingen, een week daarvoor was er het recordaantal van 10. Sinds het begin van de testen eind augustus werden er 34 coronabesmettingen opgespoord. .
  16. 13-10-2020.
  17. 09 uur 41. Corona blijft Genoa teisteren: 14 van 17 spelers blijven besmet. De Italiaanse eersteklasser CFC Genoa blijft in de ban van het coronavirus. Tijdens een nieuwe controleronde testten 14 van de 17 besmette spelers andermaal positief. Alleen Federico Marchetti, Mattia Perin en Ivan Radovanovic bleken negatief en mogen de trainingen hervatten, zo bevestigde de club. Na de uitbraak van het virus bij Genoa werd de voor 2 oktober geplande competitiematch tegen Torino uitgesteld naar 4 november. De match tegen Napoli werd eind september wel nog gespeeld. Maar uit voorzorg moesten de spelers van Napoli daarna in quarantaine. Dries Mertens miste daardoor de interlands tegen Ivoorkust en Engeland. Ook tegen IJsland (woensdag) zal de Leuvenaar er mogelijk niet bij zijn. .
  18. 12-10-2020.
  19. 11-10-2020.
  20. 16 uur . Coronavirus slaat toe in schaatsdorp Inzell. De Nederlandse schaatser Kjeld Nuis is donderdag in Inzell positief getest op het coronavirus. Nuis is met zijn ploeg Reggeborgh op trainingskamp in de Zuid-Duitse plaats. Kort voor afreizen was de hele ploeg en begeleiding getest, met alleen maar negatieve resultaten. Nuis had dinsdag lichte klachten en werd daarom in Inzell opnieuw getest. De tweevoudig olympisch kampioen verbleef sindsdien in afzondering op zijn hotelkamer. Donderdag volgde het resultaat. "Ik had lichte griepverschijnselen, maar was niet echt ziek. Ik ben best verbaasd over de uitslag. Ik ben vrijdag voordat we vertrokken nog getest op corona en was negatief, zoals het hele team", vertelt Nuis. Ook de rest van het team zit nu in quarantaine op hotel in Inzell, zoals de protocollen voorschrijven. Inzell is een populair trainingsoord voor schaatsers. Ook Bart Swings is er met zijn team IKO momenteel op stage. Eerder deze week testten al twee Duitse schaatsers positief in Inzell. Van woensdag tot zaterdag mag er na de positieve tests echter niet meer geschaatst worden in de Max Aicher Arena. Dat heeft de plaatselijke burgemeester besloten. .
  21. 16 uur .
  22. 15 uur 15. Shaqiri heeft dan toch geen corona. Liverpool-spelerr Xherdan Shaqiri heeft uiteindelijk toch negatief getest op het coronavirus. Nochtans had de Zwitser eerder deze week nog een positieve test afgelegd, maar uit de resultaten van donderdag blijkt de flankaanvaller toch negatief te zijn. Shaqiri zat in de wedstrijdselectie van Zwitserland voor de Nations League-match van zaterdag tegen Spanje. Toch is het niet zeker of Shaqiri nu ook in actie mag komen tegen de Spanjaarden. "De gezondheidscommissie van de UEFA moet nu beslissen of hij zaterdag mag spelen. Op dit moment weten we niet wanneer die beslissing zal genomen worden", klinkt het bij de Zwitserse voetbalbond. De Zwitsers spelen volgende week ook nog tegen Duitsland. .
  23. 08-10-2020.