Coronablog: Rally van Turkije week vervroegd, Ieper wacht af

  Het coronavirus houdt de wereld en ook de sportwereld nog altijd in zijn greep. Wat zijn de gevolgen van het virus voor de sport? Je leest het hier.

  coronavirus in de sport

  1. 13 uur 10.
  2. 11 uur 42. Rally van Turkije week vervroegd, Ieper wacht af. De WK-rally van Turkije - de vijfde van het seizoen - wordt een week vervroegd naar het weekend van 18-20 september. Het volgt twee weken na die in Estland (4-6 september). Dat kan goed nieuws betekenen voor een eventuele Belgische manche in Ieper, die twee weken later zou plaatsvinden.  "De vervroeging van de rally van Turkije was een eerste voorwaarde om een eventuele WK-organisatie in Ieper mogelijk te maken", laat de organisatie in Ieper weten. "Nu aan die voorwaarde voldaan is, wordt werk gemaakt van de tweede stap, de rally van Ieper op de WK-kalender krijgen." .
  3. 11 uur 29. Toeschouwers zijn niet welkom tijdens Ronde van Wallonië . De 41e editie van de Ronde van Wallonië (2.Pro) zal achter gesloten deuren verlopen. Dat bevestigt het kabinet van Waals minister-president Elio di Rupo (PS). De rittenkoers start op 16 augustus in Soignies en eindigt 3 dagen (19 augustus) later in Erezée. Alleen de organisatie, renners en hun begeleiders zullen worden toegelaten aan de start- en aankomstplaatsen. Langs het parcours is publiek evenmin welkom. Er mag enkel worden gesupporterd ter hoogte van de eigen woning wanneer de renners er passeren. Wie op de openbare weg staat, moet vanaf de leeftijd van 12 jaar een mondmasker dragen. .
  4. 31-07-2020.
  5. 14 uur 33. Geen Sterke Peer triatlon in Wuustwezel. Door de strengere coronamaatregelen in de provincie Antwerpen, schrapt de organisatie de triatlon in Wuustwezel. "Volksgezondheid komt altijd op de eerste plaats, daarom kan onze triatlon dit jaar niet doorgaan", bevestigt organisator Marc Herremans. Ook het clubkampioenschap van KTT, een testwedstrijd voor het triatlonweekend in Viersel, kreeg geen toestemming van de provincie Antwerpen. .
  6. 10 uur 52. EK mountainbike vindt plaats in oktober in Zwitserland. De Europese kampioenschappen mountainbike worden van 15 tot 18 oktober georganiseerd in het Zwitserse Monte Tamaro. Dat maakte de Europese wielerbond UEC donderdag bekend. Het EK stond aanvankelijk in mei in het Oostenrijkse Graz geprogrammeerd, maar werd door de coronacrisis uitgesteld. Vorig jaar kroonde Mathieu van der Poel zich in het Tsjechische Brno voor het eerst tot Europees kampioen. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij zijn titel niet komen verdedigen, want op 18/10 staat de Ronde van Vlaanderen op het programma. Bij de vrouwen verlengde de Zwitser Jolanda Neff haar titel. .
  7. 09 uur 43. Internationale atletiekbond legt nieuwe data vast voor rist kampioenschappen. De internationale atletiekbond World Athletics heeft voor drie uitgestelde wereldkampioenschappen een nieuwe datum vastgelegd. Het WK snelwandelen voor teams in het Wit-Russische Minsk is verplaatst naar 23-24 april 2022. Een maand eerder wordt het WK halve marathon in het Chinese Yangzhou gehouden (27 maart 2022).  Ook het WK voor min 20-jarigen in het Keniaanse Nairobi heeft een nieuwe datum. Dat toernooi vindt plaats van 17 tot 22 augustus 2021, een week na de Olympische Spelen in Tokio. "De wijzigingen veroorzaakt door de wereldwijde pandemie maakten het moeilijker om voor de komende twee jaar internationale evenementen in te plannen", zegt World Athletics-voorzitter Sebastian Coe. "We hebben geprobeerd data vast te leggen die realiseerbaar zijn en de atleten en organisatoren de beste kans bieden te schitteren op het internationale toneel." .
  8. 30-07-2020.
  9. 21 uur 33. Geen publiek welkom in Monza, nog zeker 5 GP's achter gesloten deuren. De komende vijf F1-races worden zeker nog achter gesloten deuren afgewerkt. Ook het circuit van Monza besliste vandaag om geen toeschouwers toe te laten op het circuit voor de GP van Italië van 4 tot en met 6 september. F1-fans die al een kaartje kochten, krijgen hun geld terug. Ook de GP van België op 30 augustus op het circuit van Spa-Francorchamps gaat zonder supporters door. Mogelijk is bij de negende race, de Grote Prijs van Toscane op Mugello, weer wat publiek welkom, maar dat hangt af van wat de regionale autoriteiten beslissen. Voor de tiende race, de Grote Prijs van Rusland in Sotsji op 27 september, is de kaartverkoop al begonnen.  De Formule 1 rekent er ook op dat fans weer aanwezig kunnen zijn bij de Grote Prijs van de Eifel op de Nürburgring (11 oktober) en de Grote Prijs van Portugal in Portimão (25 oktober). .
  10. 20 uur 49. US Open Golf tweede Grand Slam achter gesloten deuren. De US Open Golf wordt dit jaar zeker nog gespeeld, zij het zonder fans. Dat heeft de Amerikaanse golfbond vandaag laten weten. De tweede Grand Slam van het jaar wordt van 17 tot 20 september gespeeld in New York, één van de zwaarst getroffen regio's in de VS. Het coronavirus heeft de kalender van de Grand Slams in het golf grondig herschikt. De British Open, die midden juli op het menu stond, is afgelast. Het PGA Championship verhuisde van mei naar augustus, de US Open dus van juni naar september en de Masters van april naar november. .
  11. 20 uur 25. Nederland nog een jaar langer wereldkampioen: geen Motorcross der Naties in 2020. Er is definitief een streep gezet door de Motorcross der Naties voor dit jaar. Het WK motorcross voor landenteams was vanwege de coronapandemie aanvankelijk verhuisd van Frankrijk naar Engeland, maar de organisatie heeft besloten dat de wedstrijd ook niet mogelijk is in Matterley Basin op 27 september.  De annulering betekent dat Nederland nog een jaartje wereldkampioen blijft. België werd vorig jaar vicewereldkampioen. .
  12. 18 uur 16. NBA: 0 positieve gevallen op 344 tests. Een dag voor de NBA-herstart hebben alle 344 spelers negatief getest op het coronavirus. Het seizoen kan dus zonder problemen herbeginnen morgen. Er staan meteen twee toppers op het programma: de New Orleans Pelicans nemen het op tegen de Utah Jazz, waarna de twee ploegen uit Los Angeles elkaar in de ogen kijken. .
  13. 16 uur 49. Ook coronagevallen bij Spaanse tweedeklassers Almeria en Zaragoza. Spaanse tweedeklassers Almeria en Zaragoza hebben elk een coronabesmetting bevestigd. In beide gevallen gaat het om een speler, maar er wordt niet vermeld over wie het precies het gaat. In een verklaring op de hun site vertellen de twee clubs dat de spelers in kwestie in quarantaine zijn geplaatst. De twee teams gaan ook spelers en staf testen om te zien of er meer besmettingen zijn. In het Spaanse voetbal zijn er vandaag al drie positieve coronagevallen gemeld.  Eerder vanmiddag raakte al bekend dat er een Sevilla-speler positief had getest. .
  14. 14 uur 44. Geen base- en softball tot eind augustus. De Koninklijke Belgische Baseball en Softball Federatie (KBBSF) gelast alle seniorenwedstrijden tot eind augustus af. "Onze clubs hebben de afgelopen maanden een groot aanpassingsvermogen en weerbaarheid getoond. Velen zullen nu ook teleurgesteld zijn maar gezien de huidige heropleving van het virus, strengere lokale en provinciale maatregelen kan het niet anders dan de competitie tijdelijk stilleggen", lezen we in een persbericht van de federatie. "Voor ons staat de gezondheid van al onze sporters, coaches, trainers, umpires, scorers, vrijwilligers en supporters voorop. We willen ook een duidelijke communicatie geven voor iedereen gelijk", klinkt het nog. "De volledige competitiestop geldt voor vier weken, hopelijk kunnen we eind augustus opnieuw van start gaan." .
  15. 29-07-2020.
  16. 19 uur 31. Geen Zolder Superprix. De Zolder Superprix, die in het weekend van 8 en 9 augustus het Belgische autosportseizoen had moeten openen, is geannuleerd vanwege de stijging in het aantal coronavirusbesmettingen in de regio. Dat betekent dat de eerste manche van de Belcar, de Ford Fiesta Cups, de Supercar Challenge en de Mazda MX-5 Cup niet doorgaan. "Op dit moment zijn alle competities verboden in de regio en is de toestemming voor het evenement opgeheven. Uiteraard vinden we dit enorm jammer en weten we beter dan wie dan ook hoe iedereen er naar uitkeek om te kunnen deelnemen aan de races op het circuit. Op dit moment zoeken we naar een alternatief, maar dat is niet vanzelfsprekend", verklaarde het V-Max Racing Management, de organisator van de Superprix, op de website Autosport.be .