• home
 • video
 • pas verschenen

  Coronablog: 43 NHL-spelers positief, helm met mondmasker voor NFL

  Het coronavirus houdt de wereld en ook de sportwereld nog altijd in zijn greep. Wat zijn de gevolgen van het virus voor de sport? Je leest het hier.

  coronavirus in de sport

  1. 11 uur 34. American footballers krijgen helm met ingebouwd mondmasker. De American footballers uit de NFL krijgen een helm met een ingebouwd mondmasker. Het plastic masker is voorzien van kleine gaten, waardoor de spelers normaal kunnen ademen. Het masker moet voorkomen dat er zweetdruppels en speeksel over en weer vliegen tussen de spelers. De kans op besmetting met het coronavirus moet daarmee verder verkleind worden. De NFL heeft het beschermingsmiddel ontwikkeld met brillenfabrikant Oakley, dat eerder al de helmen voorzag van een vizier voor de ogen. De 32 teams uit de Amerikaanse profcompetitie ontvangen de maskers volgende week, zodat ze ermee kunnen testen. American football is een sport met veel fysiek contact. De spelers pakken elkaar beet en staan vaak op korte afstand van elkaar. Heel wat American footballers maken zich zorgen om hun gezondheid. Ze zijn bang besmet te raken met het coronavirus. De organisatie van de NFL heeft in samenspraak met de spelersvakbond een protocol opgesteld met regels en voorschriften. Zo mogen de spelers na een wedstrijd ook niet meer van shirt ruilen. .
  2. 11 uur 31. Alle toernooien van lopende PGA Tour zonder publiek. Alle toernooien van het lopende seizoen in de PGA Tour zullen achter gesloten deuren doorgaan. Dat deelden de organisatoren gisteravond mee. De reden is het coronavirus dat in de Verenigde Staten maar blijft oprukken. De 5 PGA-toernooien in juni deden dat ook al zonder toeschouwers. Oorspronkelijk zouden fans en spelers elkaar terugzien op het Memorial Tournament komende week, maar het leek al langer duidelijk dat dat niet kon wegens het stijgende aantal besmettingen in de Verenigde Staten met meer dan 60.000 gevallen per dag. .
  3. 11 uur 16. 43 NHL-spelers testen positief in voorbereiding. Tegen 1 augustus wil de Amerikaanse profijshockeycompetitie NHL voortdoen met zijn seizoen. In de voorbije voorbereidingsweken zijn er wel 43 spelers tegen de coronalamp gelopen. Dat maakte de NHL bekend. Tijdens de 2e fase van voorbereiding, waarbij spelers fitnesstraining op de club konden doen, bemerkte de NHL 30 positieve tests. Daar kwamen nog eens 13 positieve tests bij van spelers die zich niet bij hun club voorbereidden. De NHL nam in totaal 4.934 tests af bij meer dan 600 spelers in een periode van 5 weken. Namen werden niet bekendgemaakt, de betrokken spelers bevinden zich in isolatie. Maandag begon "fase 3" van de voorbereiding, waarbij de spelers de groepstrainingen mochten hervatten. De 24 NHL-teams reizen op 26 juli af naar de 2 Canadese steden die werden aangeduid als locatie voor de nog te spelen wedstrijden: Toronto voor de Eastern Conference en Edmonton, dat in oktober ook de Stanley Cup ontvangt, voor de Western Conference. Elk team heeft het recht 52 personen, onder wie maximum 31 spelers, toe te laten in zijn "veiligheidszone". Elk van hen ondergaat elke dag een coronatest. .
  4. 14-07-2020.
  5. 17 uur 24. Match tussen Toronto en DC United uitgesteld. In de MLS werd een duel tussen Toronto en DC United zondag kort voor de aftrap uitgesteld. Bij beide teams werd een mogelijke coronabesmetting vastgesteld.  Testen van zaterdag leverden een positief resultaat op bij United en een onduidelijk resultaat bij Toronto. De spelers van beide clubs worden nu hertest. Laurent Ciman is een speler van Toronto. De MLS kreeg bij zijn herstart in Disney World Orlando al flink wat klappen. Dallas en Nashville moeten zich eerder al terugtrekken. Bij Dallas werden er elf besmettingen vastgesteld, bij Nashville negen. .
  6. 09 uur 15. 14 coronagevallen bij Chapecoense. De nationale voetbalcompetitie in Brazilië gaat pas op 9 augustus opnieuw van start, maar er zijn wel al regionale wedstrijden. En daar strooit corona regelmatig roet in het eten. Zo werd de derby tussen Avai en Chapcoense afgelast omdat bij Chapecoense maar liefst 14 mensen besmet bleken met het coronavirus.  Intussen werd beslist om ook de andere 3 kwartfinales van de competitie in de zuidelijke staat Santa Catarina te annuleren.Brazilië wordt erg zwaar getroffen door het coronavirus. Het land telt nu 71.469 doden. .
  7. 12-07-2020.
  8. 16 uur 06. Coronageval bij Parma: geen speler, wel een staflid. Het Italiaanse voetbal heeft zijn eerste positief geval sinds de hervatting van de Serie A een maandje geleden. Parma meldt dat een staflid besmet is met het coronavirus. Het gaat dus niet om een speler en de medewerker vertoonde geen symptomen. "De club wijst erop dat alle andere leden van het team negatief hebben getest", luidt de mededeling.  De ploeg, 12e in de Serie A, zal in quarantaine op het oefencentrum in Collecchio blijven terwijl ze zich voorbereiden op de wedstrijd van zondag (19u30) tegen Bologna. Volgens het protocol van de Serie A mag die wedstrijd gewoon gespeeld worden. .
  9. 11 uur 35. 6 spelers van Rode Ster testen positief. Bij Servisch kampioen Rode Ster Belgrado hebben 6 spelers positief getest op het coronavirus. De spelers in kwestie gaan de komende twee weken in zelfisolatie. Op 22 juni meldde de club al dat 5 spelers positief hadden getest op het coronavirus, 2 dagen na het vieren van de titel voor 18.000 toeschouwers. De rest van de spelers en de trainers werden nadien ook aan een controle onderworpen maar dat leverde geen bijkomende gevallen op. Servië was een van de eerste landen in Europa waar de maatregelen tegen COVID-19 werden versoepeld, en was zelfs het eerste land op het oude continent waar fans opnieuw massa-evenementen mochten bijwonen. Recent lijkt de pandemie er echter weer op te leven. Servië telt tot nu toe ongeveer 18.000 coronabesmettingen, en zeker 370 doden door het virus. .
  10. 08 uur 55. NHL hervat competitie in augustus. Op 1 augustus zullen de beste ijshockey-clubs uit Canada en de VS weer tegenover elkaar staan in de NHL. Dat hebben de spelers en eigenaars van de teams gisteren beslist. De 24 NHL-teams reizen op 26 juli af naar de twee Canadese steden die werden aangeduid als locatie voor de nog te spelen wedstrijden: Toronto voor de Eastern Conference en Edmonton, dat in oktober ook de Stanley Cup ontvangt, voor de Western Conference.  Elk team heeft het recht 52 personen, onder wie maximum 31 spelers, toe te laten in zijn "veiligheidszone". Elk van hen ondergaat elke dag een coronatest. Op 3.000 tests kwamen tot dusver 35 positieve gevallen onder de NHL-spelers aan het licht. .
  11. 08 uur 51. Copa Libertadores herbegint in september. Vanaf 15 september zal opnieuw voetbal te zien zijn in de Copa Libertadores. De Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League werd in maart stilgelegd door de coronacrisis. De Copa Sudamericana, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League, wordt vanaf 27 oktober hernomen, eveneens met strikte gezondheidsmaatregelen. De twee competities worden voortgezet volgens het traditionele format, met de oorspronkelijk voorziene wedstrijden op het programma. Voor de Copa Libertadores staan de 1/8e finales op 25 november en 2 december gepland, de kwartfinales op 9 en 16 december en de halve finales op 6 en 13 januari 2021. De finale zal plaatsvinden in de 2e helft van januari 2021, maar de exacte datum is nog niet bekend. .
  12. 08 uur 49. Speler van MLS-team Kansas City is besmet. Opnieuw corona-alarm in de MLS. Een speler van Sporting Kansas City heeft positief getest op het virus en is in quarantaine geplaatst.  De speler in kwestie legde 2 positieve tests af sinds hij in Orlando (Florida) aankwam voor het het minitoernooi MLS is Back. Dat toernooi ging woensdag van start in Disney World. In maart werd de competitie al na twee speeldagen stopgezet. Twee teams, Nashville en Dallas, moesten zich al terugtrekken uit het toernooi na meerdere coronagevallen in hun rangen. .
  13. 11-07-2020.