Coronablog: EK-tickets niet meer gewenst? UEFA regelt terugbetaling

  Het coronavirus houdt de wereld en dus ook de sportwereld in zijn ban. Wat zijn de gevolgen van het virus voor de sport? Je leest het op deze pagina.

  coronavirus in de sport

  1. 15 uur 12. Supporters die dat wensen krijgen EK-tickets terugbetaald. Supporters met tickets voor het EK voetbal kunnen deze in ruil voor hun aankoopprijs teruggeven. Dat heeft de UEFA donderdag laten weten in een mail naar alle tickethouders. De fans kunnen hun kaartje teruggeven en worden dan volledig gecompenseerd. Ze kunnen hun tickets natuurlijk ook behouden. De toegangsbewijzen blijven immers ook geldig voor het EK volgend jaar. Het EK werd vorige maand door de wereldwijde coronacrisis verplaatst naar de zomer van 2021. De openingswedstrijd staat voor 11 juni uitgeschreven, de finale is op 11 juli. De UEFA onderzoekt of het EK in dezelfde twaalf speelsteden kan worden gehouden, met hetzelfde speelschema. De voorbije weken waren er twijfels rond speelsteden München en Bilbao. Indien een speelstad wegvalt, zal de UEFA een nieuwe locatie zoeken of de betreffende wedstrijden verdelen onder andere speelsteden.
  2. 08 uur 50. Burgemeester LA: "Waarschijnlijk geen grote evenementen meer in 2020". De burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, heeft in een interview met CNN gezegd dat hij niet verwacht dat er dit jaar nog grote evenementen in zijn stad zullen kunnen plaatsvinden. "We hebben nog nooit gehoopt dat de wetenschap zo snel zou werken, maar tot er een vaccin, een farmaceutische tussenkomst of groepsimmuniteit is, moeten we op de wetenschap vertrouwen. Zijn reactie komt er nadat een mail uitlekte aan de brandweer van Los Angeles, waarin de burgemeester ook al liet verstaan dat hij niet verwacht dat in 2020 nog grote evenementen als concerten of sportwedstrijden zullen kunnen plaatsvinden.
  3. 16-04-2020.
  4. 20 uur 41. 24 uren van Spa uitgesteld. De 24 uren van Spa voor wagens kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan op de voorziene datum van eind juli. De organisatie gaat daarom op zoek naar een nieuwe datum later op het jaar. "Een nieuwe datum wordt gezocht samen met het circuit en wordt zo snel mogelijk meegedeeld. We gaan met evenveel toewijding focussen op het creëren van een spektakel van wereldniveau in de herfst van 2020", klinkt het.
  5. 20 uur 40. Er is al zoveel werk en passie geïnvesteerd in de lange voorbereiding op dit evenement, dus het is uiteraard een ontgoocheling dat het niet op de traditionele datum kan doorgaan. Maar de veiligheid van onze fans en deelnemers is het belangrijkste. 24 uren van Spa.
  6. 17 uur 38. Witsel schenkt 100.000 aan Luiks ziekenhuis. Axel Witsel heeft 100.000 euro overgemaakt aan het Fondation Léon Fredericq. Met dat geld zal medisch materiaal gekocht worden voor het Academisch Ziekenhuis in Luik, de plaats waar Witsel van afkomstig is. "Ik heb veel vrienden bij het verplegend personeel en zij vertellen hoezeer ze beschermend materiaal tekortkomen of dat het van slechte kwaliteit is. Ik wilde dus een gebaar stellen." .
  7. 17 uur 37. Het voetbal stelt in deze kritieke situatie niet veel voor. Ik wil de verpleegkundigen helpen die dit vandaag echt nodig hebben. Axel Witsel.
  8. 16 uur 10. Rugani en Matuidi zijn volledig genezen. Juventus laat weten dat Daniele Rugani en Blaise Matuidi hersteld zijn van hun besmetting met het coronavirus. "Beide spelers hebben, zoals het protocol voorschrijft, 2x een negatieve coronatest afgelegd. De spelers zijn dus genezen en hoeven niet langer thuis in isolatie te blijven", klinkt het. Rugani was op 12 maart de eerste speler in de Serie A die positief testte op het coronavirus. Blaise Matuidi volgde enkele dagen later. Paulo Dybala, die op 21 maart positief testte, maakte eind maart op Juventus TV al bekend volledig hersteld te zijn. .
  9. 12 uur 09. Verschuivingen in MXGP-kalender. De Grote Prijzen motorcross in Rusland en Letland zullen een maand later dan voorzien doorgaan. Dat bracht organisator MXGP woensdag naar buiten. De GP in Rusland, in Orlyonok, zou op 7 juni plaatsvinden, maar verhuist naar 5 juli. De race in Letland, in Kegums, wordt van 14 juni naar 12 juli verplaatst. Ook de Grote Prijzen van Italië en Trentino werden verder verplaatst. De GP in Maggiora (Italië) moest doorgaan op 5 juli, maar werd met twee weken uitgesteld. De Grand Prix van Trentino moet op 4 oktober plaatsvinden. Ook de GP van Frankrijk zal niet doorgaan, zoals voorzien, op 28 juni. De Franse regering besliste dinsdag immers dat er geen grote evenementen binnen haar landsgrenzen mogen plaatsvinden tot half juli. Een nieuwe datum voor de GP van Frankrijk is er wel nog niet.
  10. 11 uur 28. Australische roeister Rowe verbetert wereldrecord indoor. Georgina Rowe zit momenteel in haar thuisland Australië aan haar huis gekluisterd en dat inspireerde haar tot een opvallende prestatie. De 27-jarige roeister verbrak vanop haar roeimachine zowaar het wereldrecord indoor. Rowe legde thuis in Sydney een virtueel parcours van 21,097 km af in 1 uur, 19 minuten en 28,4 seconden. Ze verpulverde zo het wereldrecord op de halve marathon met meer dan 40 seconden. Het vorige wereldrecord stond op naar van de Amerikaanse Esther Lofgren.
  11. 11 uur 11. Grootmeester Carlsen daagt zijn concurrenten uit. De Noorse schaakkampioen Magnus Carlsen daagt vanaf volgend weekend 7 concurrenten uit. In de Magnus Carlsen Invitational gaat 's werelds nummer 1 online schaken tegen de Amerikaan Caruana (2), de Chinees Ding (3), de Rus Nepomnjasjtsji (4), de Fransman Vachier-Lagrave (5), de Nederlander Giri (10), de Amerikaan Nakamura (18) en de 16-jarige speler Firouzja (21) uit Iran.
  12. 11 uur .
  13. 10 uur 18.
  14. 15-04-2020.
  15. 21 uur 32. Geen EK schermen. Het EK schermen in het Wit-Russische Minsk kan niet doorgaan in juni. De Internationale Schermfederatie (FIE) heeft dinsdag beslist alle competities voor april, mei en juni te schrappen. Het EK stond van 16 tot 21 juni geprogrammeerd. Ook een aantal kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio worden afgelast. Er zijn nog geen nieuwe data bekend.
  16. 11 uur 01. Russell Westbrook denkt aan kansarme kinderen. NBA-sterspeler Russell Westbrook wil niet dat kansarme kinderen in Amerika nog meer achtergesteld worden door de coronacrisis. Daarom schenkt de sterspeler van Houston Rockets 650 computers aan kinderen in Houston zelf, waar de scholen gesloten zijn door de coronapandemie. Westbrooks eigen stichting Why Not? werkt daarvoor samen met de vereniging Comp-U-Dopt. "In de kansarme buurten van de stad heeft 1 kind op 3 thuis geen computer", legt bestuurder Colin Dempsey uit. "Met deze schenking kunnen we een verschil maken waar de nood het hoogst is.".
  17. 14-04-2020.
  18. 23 uur 29. Is er nog hoop voor de GP F1 van Frankrijk? De Grote Prijs Formule 1 van Frankrijk is waarschijnlijk de volgende F1-race die zal uitgesteld worden door de coronacrisis. Maandagavond kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat tot zeker medio juli geen grote publieke evenementen zijn toegestaan in Frankrijk. Mogelijk kan de GP, voorzien op 28 juni, wel plaatsvinden zonder publiek. Vorig jaar woonden 135.000 mensen het evenement bij. De GP van Frankrijk zou de opener zijn van het F1-seizoen, nadat de eerste 9 GP's van het seizoen geannuleerd (Australië, Monaco) of voor onbepaalde tijd uitgesteld (Bahrein, China, Vietnam, Nederland, Spanje, Azerbeidzjan, Canada) werden. Na Frankrijk is het op 5 juli de beurt aan Oostenrijk. De Grote Prijs van België staat op 30 augustus op het circuit van Spa-Francorchamps op het programma.