Coronablog: EK muurklimmen uitgesteld naar oktober

  Het coronavirus houdt de wereld en dus ook de sportwereld in zijn ban. Wat zijn de gevolgen van het virus voor de sport? Je leest het op deze pagina.

  coronavirus in de sport

  1. 11 uur 04. EK muurklimmen opnieuw opgeschoven naar oktober. Het EK muurklimmen is voor de tweede keer uitgesteld. Het toernooi, dat oorspronkelijk van 20 tot 27 maart was ingepland, werd eerst opgeschoven naar juni, maar ook dat bleek niet haalbaar. Het EK in Moskou wordt nu op de kalender geschreven van 1 tot 8 oktober. Op het EK zijn nog twee tickets voor de Olympische Spelen te bemachtigen.  .
  2. 25-04-2020.
  3. 13 uur 23. Zuid-Korea begint op 8 mei weer te voetballen (zonder publiek). De voetbalcompetitie in Zuid-Korea, de zogenoemde K-league, gaat op 8 mei van start. De wedstrijden worden voorlopig nog wel zonder publiek gespeeld. Het begin van het seizoen werd ongeveer twee maanden geleden uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het ziet ernaar uit dat de Koreaanse regering erin slaagt de uitbraak van het virus redelijk onder controle te houden. Mocht er een speler gedurende het seizoen positief testen op het virus, dan is de afspraak dat de hele selectie 2 weken in quarantaine gaat. Er werd ook beslist het seizoen in te korten van 38 naar 27 speeldagen. .
  4. 11 uur 18. Koekelkoren en Van Walle zien WK beachvolley van 2021 naar 2022 verhuizen. Het wereldkampioenschap beachvolleybal van 2021 in Rome wordt met een jaar uitgesteld naar de zomer van 2022. Op die manier wil men een overlapping met de Olympische Spelen in Tokio vermijden. De titelstrijd is geherprogrammeerd naar juni 2022. De Spelen van Tokio werden vorige maand met een jaar uitgesteld naar de zomer van 2021. Het WK beachvolley wordt in principe om de twee jaar gehouden. In 2019 was Berlijn gastheer. Dries Koekelkoren en Tom van Walle, Belgiës beste duo, raakten er niet door de groepsfase. .
  5. 11 uur 10. Geen GP Beerens in Lotto Cycling Cup. De Grote Prijs Beerens voor vrouwen, voorzien op 16 augustus, wordt vanwege de coronacrisis dit jaar geannuleerd. "Daar we een massa-evenement zijn, is het beter om nu ruim op voorhand deze pijnlijke en moeilijke beslissing te nemen", zegt organisator Staf Van Mensel. De GP was geprogrammeerd als 10e en laatste manche van de Lotto Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium voor vrouwen elite op UCI-niveau. Door de onzekerheid wordt meteen ook uitgeweken naar 2021. .
  6. 11 uur 08.
  7. 11 uur 07. NK denkt nog na over 2020, maar Drenthe krijgt wel al NK 2021. De Nederlandse wielerbond (KNWU) legt voorlopig geen nieuwe datum vast voor het nationale kampioenschap op de weg. Wel is al zeker dat de provincie Drenthe in 2021 de titelstrijd mag organiseren. Het NK zou in juni in Drenthe worden gehouden, maar moest door de coronacrisis worden afgelast. Daarna was het plan de wedstrijd naar augustus te verplaatsen maar ook dat gaat niet door omdat de Nederlandse overheid heeft beslist grotere sportevenementen tot 1 september te verbieden. Het is nu afwachten of er nog een nieuwe datum voor 2020 wordt gevonden. Om zeker te zijn dat Drenthe wel een NK op de weg toegewezen krijgt, is besloten het evenement in 2021 alvast aan deze provincie toe te wijzen. .
  8. 09 uur 36. Israël schorst contract voetbalbondscoach Herzog even op. Andreas Herzog, de Oostenrijkse bondscoach van Israël, ziet zijn contract 2 maanden opgeschort. "Door een gebrek aan internationale activiteiten", stelt de federatie. "Op het einde van deze periode zullen de voetbalbond en de trainer opnieuw gesprekken aanknopen over zijn contract", luidt het. Herzog (51) leidt Israël sinds de zomer van 2018. Israël treft in de halve finales van de play-offs voor het EK Schotland. De duels worden ten vroegste in de herfst afgewerkt. .
  9. 08 uur 35. MLS begint ten vroegste 16 mei weer te trainen. De voetbalclubs in de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) zien hun startdatum van de nieuwe trainingen verlegd van 24 april tot ten vroegste 15 mei. De competitie begint zeker niet voor 8 juni. De MLS was amper 2 speeldagen ver toen de competitie op 19 maart vanwege de coronacrisis werd stilgelegd. Volgens de kalender moet het reguliere MLS-seizoen eindigen op 4 oktober. Daarna beginnen de play-offs met een finale op 7 november. .
  10. 24-04-2020.
  11. 21 uur 40. Geen Europees volleybal meer. De Europese Volleybalfederatie (CEV) heeft beslist om definitief een punt te zetten achter de Champions League volleybal, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Ook de andere Europese bekertoernooien worden stopgezet.  Met Roeselare was er nog een Belgische club in de Champions League actief. De Belgische vicekampioen leed in de heenwedstrijd van zijn kwartfinale tegen het Italiaanse Civitanova een 0-3 nederlaag. De CEV meldde donderdag ook nog dat er een steunfonds komt van 11,5 miljoen euro om het Europese volleybal uit de crisis te helpen. .
  12. 23-04-2020.
  13. 20 uur 05. Neymar en co willen 1 miljoen dollar inzamelen voor Braziliaanse gezinnen. Een groep van 57 Braziliaanse topvoetballers zamelen samen met de Braziliaanse voetbalbond CBF geld in. Ze hopen een miljoen dollar op te halen en willen dat geld doneren aan gezinnen in Brazilië die door het coronavirus in financiële problemen zitten. Onder meer Neymar van Paris Saint-Germain en doelman Alisson Becker van Liverpool zetten hun schouders onder het initiatief. "In moeilijke tijden zoals deze hebben veel gezinnen hulp nodig, onze hulp", aldus Neymar in een video op de website van de CBF. Het geld gaat naar drie organisaties in de dichtbevolkte favela's van Brazilië en zou voldoende moeten zijn om twee maanden lang 32.000 gezinnen van voedsel en sanitair te voorzien, aldus CBF-voorzitter Rogerio Caboclo. .
  14. 17 uur 14. WK snooker heeft nieuwe datum: 31 juli tot 16 augustus. Het wereldkampioenschap snooker, dat oorspronkelijk van 18 april tot 4 mei zou plaatsvinden, zal van vrijdag 31 juli tot zondag 16 augustus gespeeld worden. World Snooker bereikte daarover een akkoord met de gemeenteraad van Sheffield, de BBC, Eurosport en Sheffield Theaters. Voor de kwalificaties is er nog geen datum vastgelegd. Of het WK op de nieuwe data wel effectief door zal kunnen gaan en in welke vorm, blijft afhankelijk van de evolutie van de coronapandemie en de maatregelen van de Britse regering. World Snooker geeft er de voorkeur aan om het evenement met volle zaal te spelen, net geen duizend toeschouwers. Als dat niet mogelijk is, zal het WK met een beperkt of helemaal geen publiek gespeeld worden. In het slechtste geval moet er opnieuw een andere datum gezocht worden. .
  15. 16 uur 59. KNVB laat ook Eredivisie bij vrouwen niet meer uitspelen. De KNVB heeft besloten de Eredivisie voor vrouwen, die stilligt wegens de coronacrisis, niet meer uit te laten spelen. De KNVB ziet geen kans meer de Eredivisie voor vrouwen te hervatten, nu de Nederlandse regering alle voetbalduels tot 1 september heeft verboden. De bond maakte dinsdag al bekend dat het de Eredivisie en eerste divisie bij de mannen niet meer wil uitspelen. Ook het bekertoernooi voor de vrouwen is van de agenda gehaald. De Nederlandse voetbalbond komt vrijdag met mededelingen over de gevolgen van die beslissing. .
  16. 16 uur 55. Nog geen beslissing over hervatting Italiaans voetbal. De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora heeft nog geen beslissing genomen over een eventuele hervatting van het voetbal in Italië. De voetbalclubs uit de Italiaanse hoogste klasse spraken zich dinsdag uit voor een hervatting van de competitie. Zij hoopten op 4 mei met de trainingen te kunnen starten, om het seizoen drie weken later weer af te trappen. "In de komende dagen wordt er nog gepraat met de minister van Volksgezondheid en nadien zal het wetenschappelijk comité van de overheid zich uitlaten over een eventuele herstart", vertelde Spadafora.    .
  17. 16 uur 52. Zweedse Voetballiga mikt op seizoensstart in juni i.p.v. april. In Zweden wil de Voetballiga het nieuwe seizoen op 14 juni van start laten gaan. Oorspronkelijk moest het seizoen op 4 april starten, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus bleek dat niet mogelijk. Nochtans is er geen strikte lockdown van kracht in het land. Het is de bedoeling toeschouwers toe te laten tijdens de wedstrijden, al hangt dat af van de richtlijnen van de overheid. Midden mei hoopt de Voetballiga daarover meer duidelijkheid te hebben. De Zweedse bond wacht nog op de bekendmaking van de internationale kalender van de Europese Voetbalconfederatie UEFA, vooraleer de beslissing officieel te bekrachtigen. .
  18. 22-04-2020.
  19. 20 uur 28. Formule E achter gesloten deuren? Formule E-baas Alejandro Agag wil het kampioenschap met de elektrische bolides zo snel mogelijk hervatten. De 49-jarige Spaanse zakenman en voormalig politicus beseft wel dat dan achter gesloten deuren zal moeten gebeuren. "Er moet zo snel mogelijk weer sport komen, ook al is dat dan zonder publiek", stelt Agag. "De mensen zitten thuis en hebben nood aan verstrooiing. Als ze naar sport kunnen kijken, zal hen dat helpen om zich aan de maatregelen te houden. Sport heeft een sociale functie in deze periode. Voorlopig is de enige oplossing om de wedstrijden achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Hopelijk is dat maar voor even, anders zouden het trieste vooruitzichten zijn.".
  20. 16 uur 58. Wellicht geen marathon in Berlijn. De befaamde marathon van Berlijn zal op 27 september wellicht niet door kunnen gaan. Het stadsbestuur van de Duitse hoofdstad heeft dinsdag beslist om massa-evenementen met meer dan 5.000 deelnemers tot 24 oktober te verbieden. Bij de marathon van Berlijn zijn er jaarlijks meer dan 40.000 lopers. Berlijn geldt als een van de snelste marathons ter wereld.
  21. 16 uur 58.