meest recent

Rune Herregodts: van examen op maandag naar straf nummertje in Ruta del Sol

wo 16 februari 2022 16:42

Rune Herregodts (23) heeft de openingsrit in de Ruta del Sol gewonnen. De Oost-Vlaming van Sport Vlaanderen-Baloise was de sterkste van de vlucht van de dag. Hij won een prangend sprintje op een Spaans muurtje. De siësta van het peloton liep te lang uit.

Het seizoen van Rune Herregodts had normaal eind januari in La Marseillaise moeten beginnen, maar de student geneeskunde kwam in de problemen door zijn vaccinatiestatus.

Herregodts was door zijn achtergrond in een vroeg stadium gevaccineerd en dat was niet meer voldoende om in Frankrijk te mogen koersen.

De Oost-Vlaming, mee gevormd op de piste, koos dan maar voor een ander traject.

Maandag legde hij nog een examen af, vandaag verzamelde hij zijn eerste kilometers van het seizoen in de Ruta del Sol.

Herregodts was gedreven: met ploegmakker Lindsay De Vylder schoof hij mee in de vlucht van de dag tijdens de openingsrit met meer dan 3.400 hoogtemeters.

Het peloton liet zich in slaap wiegen door het achttal en vooral Herregodts rook zijn kans.

In de finale jeukten zijn kuiten dat het een lieve lust was. Hij demarreerde slag om slinger, maar geraakte niet uit de greep van zijn metgezellen.

Op de lastige aankomst leek compagnon de route Stephen Bassett hem een prijs te laten betalen, maar vanuit het zadel maakte Herregodts het toch nog propertjes af.

"Ik vroeg aan medevluchters om niet te hard van stapel te lopen"

Hard- en tijdrijder Rune Herregodts won op 24 oktober met de Ronde van Drenthe zijn laatste profkoers van vorig seizoen en won nu dus meteen zijn eerste koers van 2022.

"Ik wist dat een ruime kopgroep ideaal was", begon hij de samenvatting van zijn dag. "We zijn niet te hard van stapel gegaan bij de start. Het peloton gaf ons een ruime bonus en ik vroeg de andere leiders om het rustig te doen."

"Op 100 km van de finish hebben we alles gegeven. In het peloton moeten ze dan tegen 8 leiders ook veel mannetjes inschakelen. En de samenwerking was prima, niemand sloeg een beurt over."

"We waren met 3 à 4 renners aan elkaar gewaagd en we konden elkaar niet lossen. Ik heb dan gerekend op mijn sprint, want na een lastige dag ben ik een sterke finisher."

Sport-Vlaanderen Baloise boekt zijn eerste zege van het seizoen. "En dit is toch een prestigieuze koers voor ons. Vorig jaar werd ik hier 13e, maar toen was het deelnemersveld minder straf. Ik ben niet naar hier gekomen voor een klassement. Deze koers is nu al geslaagd."