"Salah vs Mané" in finale Afrika Cup: Egypte schakelt Kameroen uit met penalty's

do 3 februari 2022 23:14

Een Liverpools onderonsje in de finale van de Afrika Cup. Sadio Mané, die zich gisteren voor de finale plaatste met Senegal, zag Kameroen vanavond uitgeschakeld worden door het Egypte van zijn ploegmakker Mohamed Salah. De zenuwslopende penaltyreeks (1-3) werd het orgelpunt van de avond.

120 Minuten waren niet lang genoeg om de laatste halve finale van de Afrika Cup te beslissen. Gastland Kameroen en Egypte hielden elkaar in een felbevochten wedstrijd in evenwicht.

Een bloedstollende penaltyreeks moest uitsluitsel brengen.

De Kameroense cultheld Vincent Aboubakar nam zijn verantwoordelijkheid en zette de eerste strafschop koelbloedig om. Het Olembe Stadium ontplofte. De gedachte dat ze als gastland de finale mochten spelen, zinderde al door de tribunes.

Maar die euforische zweem werkte verlammend voor de thuisspelers. Terwijl de Egyptenaren drie keer op rij de weg naar het net vonden, bleef het oorverdovend stil bij Kameroen.

Zowel Harold Moukoudi, James Lea Siliki als ex-Tottenham-speler Clinton N'Jie konden de droom van hun natie niet vervullen. Egypte-keeper Gabaski was de held van de avond met twee fraaie penaltyreddingen.

Sterspeler Mohamed Salah mocht zijn penalty sparen voor de finale tegen het Senegal van zijn ploegmakker Sadio Mané. Wie er met de Afrika Cup-trofee terug zal keren naar Liverpool wordt zondag om 20.00 uur beslist.

Finale op maandag?

Omdat Senegal een dag extra rust heeft gekregen, heeft Egypte aan de Afrikaanse Voetbalfederatie gevraagd om de finale pas op maandag te spelen.

"Eerder hebben ze al de kleine finale verplaatst van zondag naar zaterdag, dus kunnen ze de finale ook verplaatsen naar maandag", zei assistent-trainer Diaa al-Sayed van Egypte na de gewonnen halve finale.

Afrika Cup 2021: eindfase