Ewoud Vromant snelt naar WK-brons met knappe remonte in de sprint: "Ik kon net aanklampen"

 vr 27 september 2024 10:15
Ewoud Vromant was enorm blij met het brons.

Ewoud Vromant heeft het brons gepakt in de WK wegrit in de C2-klasse. De wereldkampioen tijdrijden kon een achtervolgende groep volgen en snelde naar plek 3 in de sprint. In de categorie C1 sprintten Cyril Berthaut en Lennert Vanlathem ook voor het brons. Zij moesten vrede nemen met plaats 6 en 7. 

Vromant overleeft en excelleert

Het goud was al snel gaan vliegen voor wereldkampioen tijdrijden Ewoud Vromant. Onze landgenoot moest een paar keer reageren op
uitvalspogingen, tot een sterk duo wegreed.

 

De Fransman Alexandre Léauté en de Brit Matthew Robertson vielen aan in de 3e van 10 ronden. Vromant probeerde het tempo hoog te houden, maar de vogels waren gaan vliegen.

 

Een ruime achtervolgende groep knokte voor het brons en dat werd een tactisch steekspel. Wanneer de weg omhoog liep, kreeg Vromant het telkens moeilijk bij versnellingen.

 

Vromant overleefde wel de laatste passage op de Bergstrasse en mocht sprinten voor plek 3. Dat werd een strijd tot de streep.

 

De sprint werd vroeg ingezet en Vromant moest heel wat plekken goedmaken, maar in de laatste meters ging hij toch nog voorbij de rest. Voor het 5e WK op rij pakt Vromant brons.

Uitslag WK-wegrit C2
1. Alexandre Léauté (Fra) 62,7 km in 1u29'27"
2. Matthew Robertson (GBr) op 45"
3. Ewoud Vromant (Bel) 7'54"
4. Hidde Buur (Ned) z.t.
5. Nikolaos Papangelis (Gri) z.t.
Met een wiel verschil hield Vromant de Nederlander Buur af.

Vromant: "Ik voelde dat ik genoeg over had"

Na afloop kon Ewoud Vromant moeilijk geloven wat er gebeurd was. "In de laatste kilometer zat ik goed vooraan. Ik hoopte dat iemand van ver ging aangaan."

 

"De Japanner ging aan op 600 meter van de streep, veel te vroeg. Ik kon net aanklampen. Ik voelde wel dat ik genoeg over had om de laatste twee te pakken."

 

"Zo'n heel lange inspanning, meestal kan ik dat wel aan" zegt Vromant. 

Ik zou ervoor getekend hebben. 

Ewoud Vromant

De Belgische G-wielrenner beseft wel dat hij maar nipt die sprint haalde. "Ik voelde van in het begin dat het niet zo goed ging. Ik heb mijn lichaamsbouw een beetje tegen."


"Na het klimmetje was er telkens een gaatje, vooral in de laatste drie ronden. Op het vals platte deel probeerde ik terug te keren."

 

Is dit dan het perfecte WK voor Vromant? "Ik zou er zeker voor getekend hebben. Vooral met de tijdrit ben ik blij. Dat was het grote doel." 

Net niet voor Berthaut en Vanlathem

Ondertussen reden twee andere Belgen hun wegrit in de C1-klasse. Die kende een gelijkaardig verloop. 

 

.Lennert Vanlathem en Cyril Berthaut moesten toekijken hoe de Spanjaard Ricardo Ten Argiles en de Pool Zbigniew Maciejewski nagenoeg meteen wegreden. 

 

5 achtervolgers, met daarbij de twee Belgen, verloren snel veel tijd. Het werd een strijd voor het brons. Ook die werd beslist in een sprint. 

 

Berthaut begon eraan vanop de kop, maar kon die positie niet behouden. Hij werd 6e, Vanlathem, die zijn eerste WK op de weg reed, 7e. 

Uitslag WK-wegrit C1
1. Ricardo Ten Argiles (Spa) 62,7 km in 1u37'45"
2. Zbigniew Maciejewski (Pol) z.t.
3. Pierre Senska (Dui) op 4'05"
4. Carlos Alberto Soares Gomes (Bra) z.t.
5. Andre Wijnhoud (Ned)  
6. Cyril Berthaut (Bel)  
7. Lennert Vanlathem (Bel)  

Berthaut: "Mijn plaats was op het podium"

  • Cyril Berthaut (6e): "In de sprint had ik een probleem met de versnellingen. Ik voelde me goed, maar ik bleef plakken aan het asfalt. Het is een enorme ontgoocheling. Dit is niet mijn plaats, dat is op het podium. Het is altijd hetzelfde probleem. Die twee rijden weg en de andere willen niet ronddraaien, of misschien voor 5 minuten. Maar het is aan mij om mee te gaan met die twee. 

 

  • Lennert Vanlathem (7e): "Het is een te verwachten plaats. In de tijdrit werd ik ook al 7e. Ik kon goed meegaan in de achtervolgende groep. Het was wel te verwachten dat de Spanjaard en de Pool meteen gingen wegspringen. We probeerden nog te rijden, maar het was voor plaats 3. Ik sluit mijn eerste WK af met een zeer tevreden gevoel. Ik heb alles gegeven."
programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur Brown (Aus)
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur Evenepoel
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur Seixas (Fra)
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur Romeo (Spa)
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur Ferguson (GBr)
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur Australië
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur Ferguson (GBr)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur Finn (Ita)
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur  
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur  
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  
Gerelateerd: