"Veelbelovende wattages, mooi parcours en sterke ploeg": Lotte Kopecky ziet kansen om zichzelf op te volgen als wereldkampioene

 vr 27 september 2024 09:01
Lotte Kopecky
Een goedlachse Lotte Kopecky voor D-day.

Zaterdag krijgt Lotte Kopecky de kans om zichzelf op te volgen als wereldkampioene in Zürich. Ze kan rekenen op een heel sterke ploeg en is zelf ook in vorm. "Het vertrouwen en de moreel zitten goed", vertelde Kopecky bij Maarten Vangramberen.

Op zondag reed ze nog "slechte waardes" in de WK-tijdrit, maar vandaag stond Lotte Kopecky toch met vertrouwen de pers te woord.

"Slechter dan zondag kan het niet, heb ik gedacht, dus ik heb de knop al snel omgedraaid. Maandag en dinsdag reed ik veelbelovende wattages, dus het vertrouwen en de moreel zitten wel goed."

Kopecky kan rekenen op een sterke ploeg met onder anderen Justine Ghekiere, bergkoningin in de Tour.

"Ik denk dat we mogen zeggen dat dit de beste ploeg ooit is aan de start van het WK. Het zijn allemaal rensters die internationaal getoond hebben dat ze goed kunnen klimmen. En ze staan allemaal 100% achter me, dus ik ben heel tevreden."

"Ze kunnen zich ook nog eens goed positioneren. Dat wordt ook belangrijk zaterdag."

Ik ben zeker niet ontevreden met het parcours.

Lotte Kopecky

Wat ook een belangrijke rol kan spelen, is het weer. Er wordt koude en regen voorspeld.

"De weersomstandigheden zijn een factor die de wedstrijd zal beïnvloeden. Gisteren zag het er niet prettig uit en het wordt nog kouder. Dat zal vroeg of laat in de benen kruipen, maar liefst zo laat mogelijk. Al kan ik er normaal wel goed mee om."

Kopecky krijgt in Zürich de kans om zichzelf op te volgen als wereldkampioene. Het parcours zou haar normaal gezien ook goed moeten liggen.

"Je kan het parcours opdelen in 2 stukken. Het zwaartepunt ligt na de finish met een steil stuk, een korte afdaling en dan een lange inspanning bergop. Daarna loopt het iets beter, maar is het wel iets technischer en explosiever. Ik ben zeker niet ontevreden, het is een heel mooi parcours."

Wat met Nederland? "1 uitgesproken kopvrouw"

Op de persconferentie vooraf keek Lotte Kopecky ook al eens naar de concurrentie.

"De Nederlanders hebben een sterke ploeg, maar ze komen niet altijd overeen. Op papier hebben ze 1 uitgesproken kopvrouw, maar er zijn ook andere rensters die lonken naar regenboogtrui en kunnen winnen."

Ook Pauline Ferrand-Prevot staat aan de start.

"Het is een tijdje geleden dat ze op de weg heeft gekoerst, dus heb geen idee waar ze zal uitkomen. Haar niveau zal hoog liggen, maar heeft ze de uithouding nog? Ze is wel één van de vele favorieten en ik zal er rekening mee moeten houden."

programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur Brown (Aus)
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur Evenepoel
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur Seixas (Fra)
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur Romeo (Spa)
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur Ferguson (GBr)
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur Australië
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur Ferguson (GBr)
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur Finn (Ita)
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur  
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur  
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  
Gerelateerd: