Het talent komt vandaag uit alle hoeken van de wereld. Een Chinese hoopt opnieuw de beste lichtvoetige gewichthefster te worden, Australië kijkt reikhalzend uit naar zijn skaterboy en de VS wil stunten in de zaal. Maar ook Belgische ploegen zullen nauwgezet kijken naar hun mogelijke tegenstanders. Dit zijn de blikvangers op woensdag.
Weerbarstige gewichthefster
Niemand met haar postuur die de tegenstand meer angst inboezemt.
Hou Zhihui gaf haar adelbrieven al af in Tokio, waar de Chinese olympisch kampioene in het gewichtheffen werd in de categorie tot 49 kilogram. In die gewichtsklasse is ze vandaag dus ook tegenstandster van Nina Sterckx in Parijs.
Niet dat haar voorbereiding vlekkeloos liep. "Bleek en teleurstellend", noemden internationale media haar prestaties zelfs. Zo leek ze de Spelen te mogen vergeten, want elke land mag maar 1 (best presterende) atlete sturen. Voor China was dat Jiang Huihua.
Maar net bij haar laatste kans richting Spelen, toonde Hou de weerbarstigheid van een Chinese muur. Ze brak begin april het wereldrecord in de snatch, goed voor 97 kg. Nu maakt Hou jacht op de 221 kg totaalgewicht (met ook de clean and jerk) van Ri Song Gum.
De tegenstand op de Spelen is alvast gewaarschuwd.
Nina Sterckx en co. beginnen te heffen om 19.30 uur.
Harlem Globetrotters van het volleybal
Als je ze naast het plein bezig ziet, lijkt het een zootje ongeregeld.
Maar de Amerikaanse volleybalmannen doen het goed in Parijs. Heel goed. Maandag hielden ze Brazilië voor het eerst in lange tijd uit de halve finales op de Olympische Spelen.
Ook de manier waarop viel daarbij op. Zo zijn ze niet vies van een beetje show en hebben ze enigszins een Harlem Globetrotters-gehalte, ook door de spelvreugde die ze uitstralen.
Tegen Brazilië toonde hoekspeler Torey Defalco dat met een staalharde patat in de driemeterlijn, gevolgd door een knipoog.
Ook zijn ploeggenoten zijn op zijn minst gezegd uitgesproken figuren.
Zo heeft matchwinnaar Taylor Averill - hij besliste de 4e set in de kwartfinales - zijn eigen podcast "Tallest Podcast on Earth". Een subtiele knipoog naar zichzelf en de gasten van de babbelgrage middenman.
De sfeer zit overduidelijk goed bij de VS. Of die zal volstaan om Polen, toch de overtuigende Europese kampioen anno 2023, te kloppen? Die vraag wordt vandaag beantwoord.
De halve finale Polen - Verenigde Staten wordt om 16 uur gespeeld.
Australisch skate- en surfwonder
Van kindsbeen af staat de Australiër al op een board. Al was dat niet meteen een met wieltjes onder. Keegan Palmer, de huidige olympische kampioen skateboarden, startte zijn sporthoofdstuk als surfer.
Als baby trotseerde hij kleine golfjes aan de Australische kust. Vanaf zijn 3 jaar ging hij aan het skateboarden. Met succes: 15 jaar - en 9 gebroken botten - later, triomfeerde hij in Tokio.
Dat met een monsterscore. Hij liet als enige meer dan 90 punten optekenen, goed voor een totaal van 95,83. Logisch gevolg: alle ogen zijn op de inmiddels 21-jarige Australiër gericht in de "park-discipline" van het skaten.
"En als het skaten beu ben? Dan ga ik deelnemen aan het surfen, mocht dat nog een olympische sport zijn", verklapt Palmer alvast.
De kwalificaties in skateboarden - park starten om 12.30 uur.
Mogelijke tegenstanders van Belgen
De Red Panthers en Belgian Cats zullen ook kijken naar buitenlandse toppers.
De Belgische hockeyvrouwen spelen zelf hun halve finale tegen China om 19 uur, maar eerder die dag heeft topfavoriet Oranje zijn duel met Argentinië al afgewerkt. En dus weten ze al wie de mogelijke tegenstander in de finale wordt.
Om 14.30 uur moeten de Belgische basketbalvrouwen al vol aan de bak tegen Spanje. Als ze doorstoten naar de halve finales, komen ze later te weten of de volgende horde Duitsland of Frankrijk heet.
Nederland-Argentinië wordt om 14 uur op gang gefloten in het hockeystadion, om 18 uur basketballen Duitsland en Frankrijk.