Nachtmerrie voor "overdonderde" Nina Sterckx in Parijs na drie nulpogingen in de snatch: "Ik mag trots zijn"
De Olympische Spelen van Nina Sterckx (22) zijn uitgedraaid op een flinke tegenvaller. Onze gewichthefster wilde in de categorie tot 49 kilogram beter doen dan haar 5e plaats van in Tokio, maar bij het snatch-onderdeel faalde ze 3 keer. Met tranen in de ogen gaf Sterckx op voor de clean & jerk.
“Het was niet de meest eenvoudige dieetperiode op mentaal vlak, het is zeker niet gemakkelijk geweest”, aldus Bieke Vandenabeele, één van Sterckx’ coaches, aan de vooravond van de Spelen.
Nina Sterckx zal nu opnieuw een mentale dreun moeten verwerken, al relativeert ze dat zelf (zie verder in dit artikel bij haar reactie).
Onze landgenote viel dankzij een spartaans regime maar liefst 10 kilogram af om te mogen deelnemen aan de categorie tot 49 kilogram. Alleen daarvoor verdiende ze al een gouden medaille.
Maar Sterckx kwam niet in de buurt van eremetaal. De gewichthefster volgde het voorbeeld van enkele concurrenten en koos voor 86 kilogram als startgewicht.
Onze landgenote – zichtbaar nerveus – faalde drie keer in de snatch om dat gewicht boven haar hoofd te trekken en werd gediskwalificeerd van het tweede onderdeel, de clean & jerk.
En zo eindigde het olympisch avontuur van Sterckx vroegtijdig.
Een olympisch einde in mineur, al was onze landgenote vooral trots dat ze op deze Spelen mocht staan.
Nina Sterckx: "Beetje overdonderend, maar trots gevoel"
Na het heftig traject dat Nina Sterckx aflegde om er te staan op de Spelen, zou je denken dat de gewichthefster het moeilijk zou hebben met haar uitschakeling. Maar Sterckx kon meteen de knop omdraaien en met trots terugblikken op haar parcours.
"Ik sta hier met een beetje een overdonderd gevoel, maar ik ben eigenlijk best wel gelukkig. Ik mag trots zijn dat ik hier op deze Spelen sta."
De grote Belgische aanhang overviel de gewichthefster: "Mijn vorige ervaring was Tokio en daar was totaal geen publiek. Ik stap hier op het podium en duizenden mensen roepen mijn naam. Ik was daar even niet goed van."
"Ik denk dat als je de beelden terugziet, je mij mijn tranen ziet inhouden. Ik wist niet wat er met mij gebeurde. Vanaf dat moment zat mijn hoofd niet meer in het spel."
Maar van een ontgoocheling wil Sterckx niet spreken: "Nee, totaal niet. Ik ben heel trots dat ik op mijn 2e Spelen mag staan. Zeker omdat ik zo jong ben, dat belooft voor de toekomst."
"De vele opofferingen waren het waard. Dat maakt ook deel uit van de sport en ik ben heel trots dat ik die weg heb mogen afleggen, want ik denk dat veel mensen zouden opgeven. Ik heb veel over mezelf geleerd en hoe hard ik tot het einde kan vechten. "
Trainer Tom Goegebuer: "3 weken geleden nog 90 kilogram geheven"
Een ander geluid bij haar coach Tom Goegebuer: "Het is natuurlijk een ontgoocheling. We wisten dat het een gok zou zijn, want ze moest heel veel afvallen. Dat hadden we van het begin gezegd.
Al zag Goegebuer ook dat zijn poulain onder de indruk was van het publiek: "Ze was er echt niet bij. Dat is ook heel moeilijk om te trainen, want we hebben nooit veel publiek. Na de voorstelling was ze helemaal de kluts kwijt."
Het publiek, de druk en het gewichtsverlies speelden Sterckx parten: "Ze heeft 3 weken geleden op training nog 90 kilogram geheven. Nina wou ook in de buurt blijven van de top 3, zodat ze op het einde eventueel kon meedoen voor een medaille. We konden ook met minder gewicht starten, maar ik denk niet dat dat beter was geweest. Het was gewoon mis."
Een ontgoocheling die er voor Sterckx geen was: "Ik weet niet of ze er over 3 weken nog zo over denkt. Aan de andere kant is dit een deel van de sport. Het is niet dat dit nooit voorkomt, maar het is natuurlijk niet waarvoor je traint. Ze zal ook wel ontgoocheld zijn, denk ik. Maar ze kiest zelf hoe ze er mee omgaat."
programma Nina Sterckx (Paris 2024) | ||||
---|---|---|---|---|
woensdag 7 augustus | -49 kg | opgave na 3 nulpogingen | liveblog |
Nina Sterckx in -49 kilogramlaatste update: 2 maanden geleden
Goud voor Chinese topfavoriete
De regerende olympische kampioene Hou Zhihui heeft haar titel met succes verlengd, al heeft het veel meer moeite gekost dan iedereen had kunnen denken. De Chinese haalde het nipt van de Roemeense Cambei. Hou Zhihui duwde met 206 kilogram slechts 1 kilogram meer dan de Roemeense. Het brons was voor de Thaise Khambao die in totaal 200 kilogram de lucht in duwde.
Diskwalificatie voor Sterckx
Sterckx wordt gediskwalificeerd. Zo zitten de Spelen er vroegtijdig op. Niet wat ze verwacht had. Wat is dit jammer!
Ai! Nina Sterckx faalt 3 keer op 86kg in het snatch
Opgave Sterckx?
Het lijkt erop dat Nina Sterckx de handdoek in de ring gooit. Op de officiële website van deze Spelen staat "DNF" achter haar naam. We hebben Sterckx ook niet meer gezien na haar derde nulpoging.
Ontgoocheling voor Sterckx
Geen punten voor Nina Sterckx in de snatch. Ook haar 3e poging mislukt. Sterckx moet de tranen verbijten en bedankt het publiek. Zonde! Zeker als je weet welke inspanningen Sterckx heeft geleverd om er in Parijs te staan.
Tweede poging mislukt
Sterckx mag snel herkansen, maar ook haar tweede poging mislukt. Het lijkt nu heel moeilijk om haar resultaat van in Tokio (5e) te verbeteren.
Het lukt niet!
Bij haar eerste poging op 86 kilogram slaagt Sterckx er niet in om het gewicht de lucht in te trekken. Sterckx ziet er een beetje zenuwachtig uit.
Daar is Sterckx!
Lukt het Sterckx om de 86 kg boven haar hoofd te tillen?
Sterckx naar 86 kg
Nina Sterckx en haar team hebben nog een late wijziging doorgevoerd. In plaats van te starten met 85 kilogram kiezen ze voor 86 kilogram. Sterckx heeft ongetwijfeld gezien dat haar concurrentes weinig moeite kennen met 85 kilogram en probeert zo een kleine voorsprong uit te bouwen.
We zijn ondertussen aanbeland bij de gewichthefsters die 85 kilogram de baas kunnen. De zilveren medaille van Tokio, de Indische Saikhom, lijkt niet te ademen als ze het gewicht de lucht in duwt.
Rosina Randafiarisong, de gewichthefster uit Madagaskar, trekt zonder problemen 75 kilogram boven haar hoofd. In haar volgende poging doet ze er nog eens 5 kilogram bovenop. De toon is gezet.
Het gewicht waar de atleten voor kiezen, bepaalt ook de volgorde. Lagatao kiest ervoor om 56, 59 en 62 kilogram te heffen. Dat zijn de laagste gewichten van het hele deelnemersveld. Daarom is het nu ook aan Lagatao om alledrie haar pogingen als eerste uit te voeren.
We zijn eraan begonnen in Parijs. De gewichthefster uit Guam, Nicola Velasco Lagatao, mag de spits afbijten en kent weinig moeite om 56 kilogram boven haar hoofd te heffen. Ter vergelijking: Sterckx zal met 85 kilogram starten.
Snatch
We starten met de snatch. Vanop de grond moeten de atleten het gewicht tot boven het hoofd heffen in één beweging. Dat gebeurt met een kleine sprong. Iedere gewichthefster krijgt 3 pogingen.
Medaillekans voor Sterckx?
Als we de insiders mogen geloven, ligt het goud buiten bereik van Sterckx. Dat is voorbehouden voor de Chinese regerende olympische kampioene Zhihui Hou.
De strijd voor het zilver en brons ligt daarentegen helemaal open. Iedere gewichthefster hoopt op een goede dag om eremetaal in de wacht te slepen. Zo dicht ligt het bij elkaar. Sterckx heeft dus zeker een kans.
Genieten
Nina Sterckx is in Parijs dus niet aan haar proefstuk toe, maar toch kijkt ze uit naar haar eerste 'echte' olympische ervaring.
"In Tokio miste ik de echte olympische ervaring door alles rond corona. Ik ben nu aan het genieten van elk moment dat ik hier ben en dat is ook het belangrijkste doel van de wedstrijd."
Het was niet de meest eenvoudige dieetperiode op mentaal vlak, het is zeker niet gemakkelijk geweest.
Nina was zeker van haar stuk en wou absoluut voor de klasse -49 kilogram gaan, omdat ze daar theoretisch gezien een hogere kans heeft om een medaille te halen.
Doet Nina Sterckx beter dan in Tokio?
D-day voor Nina Sterckx. Drie jaar geleden werd ze bij haar olympisch debuut onverhoopt vijfde in de categorie tot 49 kilogram. In aanloop naar deze Spelen moest ze met een zwaar regime flink afvallen om in dezelfde klasse uit te komen, terwijl ze ook gekwalificeerd was voor een zwaardere gewichtsklasse. Pakt die keuze goed uit en kan ze beter doen dan in Tokio?