De Belgian Waffles zijn er net niet in geslaagd om een medaille te veroveren op de 4x400 meter mixed relay. Bij het ingaan van de slotronde lagen de Belgen nog op koers voor zilver, maar het werd uiteindelijk de ondankbare vierde plaats. Met een waanzinnige eindsprint loodste de ontketende Femke Bol Nederland nog naar goud. Op de 100 meter waren de halve finales het eindstation voor Rani Rosius en Delphine Nkansa. Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden sneuvelden in de herkansingen van de 1.500 meter.
Twee wijzigingen bij de Belgian Waffles voor de finale van de 4x400 meter mixed relay. Alexander Doom nam de plek in Kevin Borlée én begon bovendien als startloper.
Een zet die goed leek uit te pakken, want Doom plaatste België meteen in tweede positie achter de VS en Helena Ponette en Jonathan Sacoor hielden uitstekend stand.
Alle druk lag zo op de schouders van Naomi Van den Broeck. Zij zag in de slotronde eerst de Britse concurrente passeren en liep net geen verkoudheid op toen ook wervelwind Femke Bol Nederland nog voorbij Groot-Brittannië en de VS naar goud loodste.
De Belgian Waffles eindigden op de ondankbare vierde plaats. Met 3'09"36 zetten ze wel net als in de reeksen een Belgisch record neer.
Gerelateerd:
Geen PR voor Rosius en Nkansa
Met een plek in de halve finales hadden Rani Rosius en Delphine Nkansa hun doel al bereikt. Doorstoten naar de finale was zoals verwacht te hoog gegrepen. Een verbetering van hun persoonlijke records zat er ook niet in.
Rosius werd achtste in haar halve finale in 11"29. "Ik had verwacht dat iedereen sneller zou zijn. Het waren trage tijden, ik weet niet of we veel tegenwind hadden. Ik was super ontspannen, gisteren waren mijn Olympische Spelen al geslaagd. We zitten met twee Belgen in de halve finales, dat kunnen niet heel veel landen zeggen."
Nkansa finishte in haar reeks als 7e in 11"28. Teleurstellend, vond ze zelf. "Ik ben ontgoocheld in mezelf, want ik kon zonder druk lopen. Ik wilde dus een goede wedstrijd lopen."
"Mijn opwarming ging goed en mijn start was ook goed, maar daarna kon ik de lijn technisch niet doortrekken. Dat heeft een slechte tijd opgeleverd."
Vermeulen en Verheyden sneuvelen op 1.500 meter
Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden grepen vrijdag in de reeksen van de 1.500 meter naast een ticket voor de halve finales, maar kregen vandaag een herkansing.
Vermeulen ging als tweede de slotronde in, maar zakte in de laatste rechte lijn nog helemaal weg. Hij finishte pas als zesde in 3'36"14, onvoldoende voor een plek in de halve finales.
Bijzonder zuur voor Vermeulen, zeker omdat hij in reeksen als zevende op amper vier honderste seconde van de halve finales was gestrand. "Het was mijn wedstrijdplan om met lef te lopen en dat heb ik gedaan."
"Ik wou laten zien wat ik in mijn mars heb, maar ik ben vandaag gewoon op mijn waarde geklopt. Dit is zuur, maar ik mag hier toch tevreden op terugkijken."
"Gisteren zat er meer in en dan wordt het een ander verhaal. Daarom is het zuur dat ik niet doorstoot. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar."
Gisteren zat er meer in en dan wordt het een ander verhaal. Daarom is het zuur dat ik niet doorstoot.
Ook voor Ruben Verheyden leverde de herkansing niks op. In zijn reeks werd hij pas 10e in 3'36"06. Verheyden was na afloop bijzonder ontgoocheld.
"Het was gewoon niet goed genoeg. Ik heb hard gewerkt voor dit moment. Dit was mijn eerste wedstrijd sinds het EK. Alles stond in functie van deze wedstrijd, maar ik kwam tekort."
"We hebben na mijn blessure alles gedaan wat we moesten doen, maar het maakte het mentaal wel een zwaardere voorbereiding. Ik had hier op een mooie beloning gehoopt en die is er niet gekomen."
"Dit was het moment waar ik jarenlang op elk moeilijk moment aan dacht. Ik ga hier nu de komende vier jaar aan denken om sterker te zijn in LA."
Caraïbische primeurs, Crouser pakt derde goud op rij
De finale van de 100 meter bij de vrouwen leverde een kleine verrassing op. Niet wereldkampioene en topfavoriete Sha'Carri Richardson, maar Julien Alfred veroverde afgescheiden het goud op het koninginnennummer. Zij schonk Saint Lucia zo de eerste medaille ooit op de Olympische Spelen.
De Amerikaanse Richardson moest vrede nemen met zilver, het brons was voor haar landgenote Melissa Jefferson. Van het volledig Jamaicaanse podium in Tokio bleef niks overeind. Titelverdedigster Elaine Thompson-Herah ontbrak door een achillespeesblessure, Shelly-Ann Fraser Pryce (zilver) paste voor de halve finales en Shericka Jackson (brons) focust in Parijs op de 200 meter.
Ook in het hink-stap-springen was er een Caraïbische primeur. Théa LaFond profiteerde van de afwezigdheid van levende legende Yulimar Rojas en schreef geschiedenis met de eerste olympische medaille voor Dominica. Zilver was voor de Jamaicaanse Ricketts, brons voor de Amerikaanse Moore.
In het kogelstoten maakte Ryan Crouser zijn palmares nog wat indrukwekkender met zijn derde olympische titel op een rij. Dankzij Joe Kovacs ging ook het zilver naar de VS, de Jamaicaan Rajindra Campbell pakte het brons.
In de tienkamp veroverde de nog maar 22-jarige Noor Markus Rooth het goud. Hij troefde de Duitser Leo Neugebauer en de Grenadaan Lindon Victor af.
Gerelateerd:
Belgen op zaterdag 3 augustus | |||
---|---|---|---|
19.15 uur | Ruben Verheyden | 1.500 meter: herkansing, 10e, uitgeschakeld | |
19.15 uur | Jochem Vermeulen | 1.500 meter: herkansing, 6e, uitgeschakeld | |
19.50 uur | Delphine Nkansa | 100 meter: halve finales, 7e, uitgeschakeld | |
19.50 uur | Rani Rosius | 100 meter: halve finales, 8e, uitgeschakeld | |
20.55 uur | Belgian Waffles | 4x400 meter mixed relay: 4e |
atletiek in Parijs: avondsessie (3 augustus)laatste update: 4 maanden geleden
Rooth geeft het goud niet meer uit handen in de tienkamp
Markus Rooth pakt olympisch goud!
Markus Rooth geeft het goud niet meer uit handen de tienkamp. De Noor houdt zijn directe concurrenten achter zich op de afsluitende 1.500 meter en pakt helemaal uitgeput de olympische titel.
Het zilver is voor de Duitser Leo Neugebauer, de Grenadaan Lindon Victor pakt het brons.
Dolle vreugde bij LaFond
We kennen de opvolgster van Yulimar Rojas. Theo LaFond wordt niet meer van de troon gestoten. De Dominicaanse schreeuwt het uit. De Caraïben vieren feest vanavond.
Het zilver is voor de Jamaicaanse Shanieka Ricketts. Het brons gaat naar de Amerikaanse Jasmine Moore.
Nog twee pogingen in hink-stap-springen
In de finale van het hink-stap-springen is Thea LaFond nog steeds op weg om Dominica zijn allereerste medaille op de Olympische Spelen te bezorgen.
Ze leidt met een sprong van 15,02 meter. De Jamaicaanse Shanieka Ricketts is voorlopig tweede met 14,87 meter. De Amerikaanse Jasmine Moore is derde met 14,67 meter.
Wat een knalprestatie van Julien Alfred!
Alfred pakt goud!
Wat een knalprestatie van Julien Alfred! Ze schiet als een komeet uit de startblokken, komt na 40 meter op kop en geeft de leiding niet meer uit handen. De atlete uit Saint Lucia wint afgescheiden in een toptijd van 10"72 en schenkt haar land zijn allereerste olympische medaille.
Sha'Carri moet na een slechte start vrede nemen met zilver. Het brons is voor haar Amerikaanse landgenote Melissa Jefferson.
Maakt Sha’Carri Richarson het waar?
Sha’Carri Richardson is de grote favoriete voor goud op de 100 meter. De Amerikaanse miste de Spelen in Tokio door een schorsing voor cannabisgebruik, maar haalde vorig jaar haar gram met de wereldtitel in Boedapest. Doet ze daar vanavond olympisch goud bij?
Koninginnennummer zonder titelverdedigster
Van het Jamaicaanse podium in Tokio blijft niks meer over in deze finale van de 100 meter in Parijs.
Titelverdedigster Elaine Thompson-Herah is er niet bij, zij moest door een achillespeesblessure passen voor deze Spelen. Ook haar Jamaicaanse landgenote Shericka Jackson, die brons pakte in Tokio, ontbreekt. Zij focust in Parijs op de 200 meter.
Shelly-Ann Fraser-Pryce liet eerder vanavond verstek gaan voor de halve finales. De Jamaicaanse pakte in 2008 en 2012 goud op de 100 meter, in Tokio moest ze vrede nemen met zilver.
De finalisten van de 100 meter komen nu toch de piste op. Veel vertraging zal het programma dus niet oplopen.
Onderbreking door regen
Nog twee finales staan er op het menu: de 100 meter bij de vrouwen en de ontknoping van de tienkamp.
In het speerwerpen heeft Markus Rooth de leiding overgenomen van Leo Neugebauer. De Noor begint straks met 16 punten voorsprong op zijn Duitse rivaal aan de afsluitende 1.500 meter.
Het zal wel allemaal even moeten wachten, want het regent plots pijpenstelen en daardoor ligt alles even stil.
We hebben een mooie prestatie neergezet, maar vierde is altijd een ondankbare plek. We hebben tactisch sterk gelopen. We zijn heel dicht bij de landen gekomen die op papier sneller zijn dan wij. Dit toont aan dat we met ons team echt mooie prestaties kunnen neerzetten.
Ponette: "Vierde is altijd ondankbare plek"
Dit is bitter, maar we hebben een nationaal record en het kampioenschap is nog niet voorbij. Dit mag even pijn doen, maar daarna moeten we weer resetten en de focus verleggen. We moeten met volle kracht weer het kampioenschap invliegen.
Iedereen was op de afspraak, we moeten onze meerdere erkennen in de andere landen.
De Belgian Waffles eindigen als vierde in 3'09"36, een verbetering van het Belgisch record
Ondankbare vierde plek voor Belgian Waffles
De Belgen eindigen als vierde in 3'09"36, een verbetering van het Belgisch record.
De winst is zowaar nog voor Nederland na een onwaarschijnlijke remonte van Femke Bol. In de laatste rechte lijn snelt zij nog voorbij Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en finisht in 3'07"43.
Van den Broeck zakt naar de derde plek en Femke Bol komt eraan.