Wereldkampioene Mahoetsjich springt 37 jaar oud wereldrecord van de tabellen, Thiam eindigt 13e

 zo 7 juli 2024 17:41
Jaroslava Mahoetsjich poseert naast haar nieuwe wereldrecord.
Jaroslava Mahoetsjich verkeert in bloedvorm voor de Olympische Spelen.

In de Diamond League in Parijs heeft Jaroslava Mahoetsjich een wereldrecord gevestigd in het hoogspringen. De Oekraïense wereldkampioene sprong over 2 meter 10 en veegt daarmee een 37 jaar oud wereldrecord van de tabellen. Nafi Thiam eindigde op plek 13.

Jaroslava Mahoetsjich mag zich al enkele jaren de beste hoogspringster van het moment noemen. De 22-jarige Oekraïense sprong de afgelopen seizoenen van de ene gouden medaille naar de andere, maar op haar palmares ontbraken nog twee vinkjes.

 

In de Diamond League in Parijs ging het van twee naar één ontbrekend vinkje, want Mahoetsjich zette het wereldrecord op haar naam. Een indrukwekkende prestatie, want de beste hoogspringsters beten al sinds 1987 hun tanden stuk op de 2 meter 9 van Stefka Kostadinova.

 

De Oekraïense wereldkampioene was de enige die over 2 meter 3 raakte en kon zonder druk haar grenzen aftasten. Die lagen verder dan gedacht, want op 2 meter 10 had Mahoetsjich aan één sprong genoeg om een wereldrecord te vestigen.

 

Drie weken voor het begin van de Spelen verkeert de topfavoriete in het hoogspringen dus in bloedvorm. Net op tijd om ook dat laatste ontbrekende vinkje, een olympische titel, te zetten. Dat Mahoetsjich haar wereldrecord uitgerekend in Parijs vestigde, zal haar zeker een extra paar vleugels geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nafi Thiam (13e): "Ik ben sterker en sneller, waardoor ik de aanloop moest aanpassen"

Bij Nafi Thiam liep het helaas niet zo vlot. De olympische kampioene op de zevenkamp raakte niet verder dan 1,88 meter. Daarmee bleef ze 7 centimeter onder haar prestatie op het EK in Rome en 14 centimeter onder haar persoonlijk record.

 

"Ik was nog moe van mijn stage in Turkije en vlak voor de hoogspringwedstrijd heb ik in de opwarmingszone nog een hordentraining afgewerkt. Deze wedstrijd hoorde voor mij nog bij de trainingsstage", verklaarde Thiam.

 

"Fysiek ben ik al beter dan op het EK in Rome. Maar omdat ik sneller en sterker ben, kwam mijn aanloop niet meer uit, waardoor ik mijn markeerpunten moest verplaatsen. Dat was toch een zoektocht, maar daarom ben ik hier. Als ik dit op de Spelen moet doen, is dat verre van ideaal."

Gerelateerd: