Spelen de Red Flames over 4 jaar een toptoernooi in eigen land? In 2027 wil België samen met Nederland en Duitsland het WK voetbal organiseren. International Sari Kees reageert opgetogen, maar voorzichtig in ons podcast Sporza Daily. En voormalig Rode Duivel Lorenzo Staelens blikt terug op EURO 2000.
De voorbije zomer voetbalden de vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland om de wereldtitel. Over 4 jaar in België, Duitsland en Nederland?
Sari Kees leeft op hoop. "Omdat je dan voor eigen publiek kan spelen", vertelt de international van OH Leuven. "Het zou de max zijn!"
"Maar laat ons niet te optimistisch zijn, er kan nog veel gebeuren", blijft de Red Flame rustig. "Het zou wel een heel mooi doel zijn om naar toe te werken en om naar uit te kijken."
"En laat 2027 ook een mooi doel zijn voor de Red Flames om zich nog te ontwikkelen en om ons te tonen tegen toplanden."
Meisjes inspireren om te gaan voetballen.
Sari Kees hoopt dat een WK in eigen land ook veel meisjes aan het voetballen zet. "Toen ik begon, was ik het enige meisje in de ploeg", herinnert de 22-jarige speelster zich. "Nu heb je volledige meisjesploegen, dat is mooi om te zien."
Maar we zijn er nog niet. "Neen, zeker als je ons vergelijkt met een topnatie als Engeland. Dan hebben wij nog veel nood aan ontwikkeling. Zij spelen al veel vroeger met volledige meisjesploegen."
"Laat ons met de Flames dus maar reclame maken en meisjes inspireren om het te gaan voetballen", besluit Kees.
Lorenzo Staelens: "Mooie herinneringen aan EURO 2000"
Een voetbalkampioenschap in eigen land klinkt bekend in de oren? Klopt, in 2000 organiseerden België en Nederland samen het Europees kampioenschap: EURO 2000.
Lorenzo Staelens maakte het mee als Rode Duivel. "Hele mooie herinneringen", weet de toenmalige aanvoerder.
"We speelden voor volle stadions. Dat was toen niet vanzelfsprekend voor de nationale ploeg."
"Als je dan de kleedkamer uitloopt, de piste overloopt en het veld betreedt... dat ervaar je zelden in het voetbal."
Sportief was EURO 2000 geen hoogvlieger voor de Rode Duivels. Lorenzo Staelens en zijn ploegmaats gingen er in eigen land al in de groepsfase uit.
"Dan voel je de ontgoocheling van het hele land", getuigt hij. "Samen met de toeschouwers gingen we af."
Aan de Red Flames om beter te doen, wie weet in 2027.
Staelens: "Toen we in 1994 het WK in de Verenigde Staten speelden, was het vrouwenvoetbal daar populairder dan het mannenvoetbal. Het is aan ons om hier het niveau op gelijke hoogte te brengen."
"En dat is stilaan aan het lukken", ziet de oud-international. "Een WK-organisatie zou alvast een boost geven."