Belgisch bondsvoorzitter pleit voor inkrimping Wereldbeker: "Koppelen aan WK? Dat is snijden in eigen vlees"
Geen Wereldbeker, geen WK? Ook Belgian Cycling-voorzitter Tom Van Damme zit niet op dezelfde lijn als UCI-voorzitter David Lappartient. Wat is dan wel de oplossing van de bondsvoorzitter om de Wereldbeker aantrekkelijker te maken? "Tien manches, één per land. Dat is pas echt promotie voor het veldrijden."
Thibau Nys kreeg onlangs de wind van voren van UCI-voorzitter David Lappartient, omdat hij de Wereldbekercross in Dendermonde links liet liggen. "Dan moet hij maar geen WK rijden", was het harde verdict.
Ook Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling, was "verrast" over die aanval. Toch kan hij begrijpen dat de UCI de Wereldbeker veldrijden wil beschermen. "Het blijft de belangrijkste competitie in het veldrijden."
"Er is vooral overleg nodig", pleit Van Damme. "De onvrede is nu groot bij organisatoren, renners en federaties. Oorlogstaal via de media is nooit goed. We moeten rond de tafel zitten en kijken hoe we de Wereldbeker weer groot kunnen maken."
Een vraagstuk waar de Belgische bondsvoorzitter zelf al een voorstel over heeft. "Het is duidelijk dat de Wereldbeker momenteel te groot is", zegt hij. "Ik pleit voor een inkrimping: hoogstens 8 tot 10 manches, met idealiter maar één manche per land. Dat is pas echt promotie voor het veldrijden."
Van een verplichte deelname is geen sprake. "Dan zou je een deelnemersveld van 10 tot 15 renners krijgen, zonder de toppers. In het mountainbiken en op de weg is deelname ook niet verplicht. Het veldrijden moet daarop geen uitzondering vormen."
"WK-deelname eraan vastkoppelen lijkt me ook geen goede beslissing. Dan krijg je een gehandicapt WK. Dat heeft dan weer gevolgen voor de interesse van de organisatoren. Dat is snijden in het eigen vlees."
Wie is de leider in de Wereldbeker? Wie is de leider in de Superprestige en de X2O-trofee? 85 tot 90 procent zal het antwoord niet weten.
Met Maasmechelen, Dendermonde, Namen, Antwerpen, Gavere en Zonhoven staan er nu 6 Wereldbekermanches in België op de kalender. Als er maar één mag overblijven, wat gebeurt er dan met de afvallers?
"Die kunnen perfect hun plek vinden op de kalender", zegt Van Damme. "We moeten toch het veld eens hertekenen en het belang van de Wereldbeker naar voor brengen."
"Wie is de leider in de Wereldbeker? Wie is de leider in de Superprestige en de X2O-trofee? 85 tot 90 procent zal het antwoord niet weten. Er zijn te veel klassementen en te weinig individuele crossen."
"Het lijkt me normaal dat er nu commerciële overeenkomsten zijn tussen organisatoren, maar ik laat het in het midden of er ook een klassement aan moet worden gekoppeld. Een goede organisatie zal altijd overleven."
Alle Wereldbekermanches in één maand? "Dan melk je de toppers uit"
Kan je Wout van Aert lokken door de Wereldbekermanches in één maand te bundelen? "Als ik het programma van de drie toppers bekijk, denk ik het niet", zegt Van Damme.
"Als je te veel manches bundelt in één periode, ga je de toppers uitmelken. Dan gaan wegrenners niet komen. Terwijl de toekomst van het wielrennen net een overlapping van disciplines is. Een gravelrace zonder wegrenners, daar kijkt geen kat naar."
Tom Van Damme heeft er duidelijk al over nagedacht, maar het blijft de UCI die beslist over de Wereldbeker. "Dat klopt, maar de UCI moet er ook rekening mee houden dat 80 procent van de toppers en de organisatoren Belgisch is."
"Ik zou het liever anders zien. Hoe internationaler het veldrijden wordt, hoe beter. Maar men mag ook niet verwachten dat we ons marktaandeel zomaar gaan weggeven."
"Of ik hoop op een uitnodiging van de UCI? We staan open voor alles", besluit Van Damme.