Madrid, Milaan, Bologna, Stuttgart, München... Vroeger kon je die steden allemaal aandoen als baanwielrenner, nu blijven alleen de Zesdaagses van Gent en Rotterdam over. En toch is ook dit jaar 't Kuipke volledig uitverkocht. Wat verklaart het succes van de Gentse Zesdaagse? Sporza Daily zocht het uit.
Welke stad in Europa heeft Etienne Ilegems niet gezien? Met wat nostalgie blikt de ex-baanwielrenner terug op zijn carrière. "We vertrokken in oktober en eind januari was het gedaan. Madrid, Bologna, Zürich, Bremen, Hannover, Stuttgart... Allemaal weg. Wat blijft er nog over?"
In Gent kan Ilegems de sfeer van weleer wel nog zes dagen lang opsnuiven, nu wel als verzorger van het Duitse duo Kluge-Reinhardt. "Hoe het komt dat er zoveel zijn verdwenen? Vroeger kwamen de grote wegrenners naar zesdaagses om een centje bij te verdienen, nu rijden ze een beperkt programma. Erik Zabel was de laatste grote wegrenner die de winter meepakte."
Toch is de Gentse Zesdaagse ook na het afscheid van pistehelden Iljo Keisse en Kenny De Ketele alweer uitverkocht. Het zijn dus niet de ronkende namen die 35.000 toeschouwers naar 't Kuipke lokken, maar wat dan wel?
"Het middenplein", zegt De Ketele zonder twijfel. "In Gent is die volledig voorzien voor toeschouwers, in het buitenland staan er vaker viptafels."
Gert Van Goolen van organisator Golazo kan het alleen maar beamen. "De Gentse Zesdaagse is een fantastische combinatie van absolute topsport met heel veel ambiance, zeg maar de Gentse Feesten indoor. Door die unieke mix blijft het zo'n succes."
"Het is ook traditie", vult Keisse, met zeven eindzeges de Keizer van 't Kuipke, aan. "De tijd is hier blijven stilstaan. Sommigen komen en zien geen enkele renner, anderen zitten zes dagen op hetzelfde stoeltje. Voor ieder wat wils. Het is gewoon folklore, voor Gentenaars de Gentse Feesten in de winter."
Sommigen komen en zien geen enkele renner, anderen zitten zes dagen op hetzelfde stoeltje. Voor ieder wat wils. Het is gewoon folklore, voor Gentenaars de Gentse Feesten in de winter.
Is de uitmuntende sfeer dan de enige verklaring waarom de Gentse Zesdaagse overeind blijft? Nee, ook de stad speelt een belangrijke rol, benadrukken De Ketele en Keisse. "Het grote voordeel is dat de baan hier vast is. Op andere pistes wordt de baan uitgebroken en opnieuw opgebouwd. Dat kost veel geld", weet Keisse.
"Voor de toekomst zal het van vaste pistes afhangen", aldus De Ketele. "Londen, Heusden-Zolder... Maar het is geen sinecure om de top van het baanwielrennen aan de start te krijgen."
Toch heb je niet dé grote namen nodig voor een vol huis in Gent. "Na het afscheid van Keisse waren we ook benieuwd naar wat de toekomst zou geven, maar de ticketverkoop liep even goed", zegt Van Goolen.
"Met een goed deelnemersveld en goed entertainment kunnen we blijkbaar mensen naar hier blijven halen."
En met "local heroes". Jules Hesters en Fabio Van den Bossche wonen op 5 minuten en een kwartiertje van 't Kuipke. "Hoe meer Belgen, hoe leuker", besluit De Ketele. "Zij brengen het volk mee. Zij zijn klaar om de scepter over te nemen."