Spring naar de inhoud

Buitenlandse investeerders richten hun pijlen op amateurvoetbal: "We zien dit niet graag gebeuren"

Buitenlandse investeerders richten hun pijlen op amateurvoetbal: "We zien dit niet graag gebeuren"
 wo 18 oktober 2023 16:58

Dat een amateurclub als KFC Diest in Saudische handen valt, roept vragen op. De club wil bij onze redactie niet reageren, Voetbal Vlaanderen doet dat wel. En ze trekken duidelijk aan de alarmbel. "Wij doen er alles aan om ons amateurvoetbal te beschermen, maar we hebben partners nodig in die strijd."

KFC Diest is de volgende amateurclub die zich laat verleiden door buitenlandse investeerders. De amateurploeg volgt het voorbeeld van onder meer Eendracht Aalst en Rupel-Boom.

 

Het zijn constructies - in dit geval een overname door een Saudische zakenman - die de wenkbrauwen doen fronsen en die bij Voetbal Vlaanderen niet op applaus onthaald worden. Integendeel. 

 

"We zien het niet graag gebeuren", neemt Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen, een duidelijk standpunt in. "We willen dat onze clubs in de amateurreeksen lokaal verbonden zijn."

 

"We geloven sterk in het amateurvoetbal om de gemeenschap rond een club samen te brengen en om jeugdspelers op te leiden die dan kunnen doorstromen naar het eerste elftal."

Buitenlandse groeperingen zetten het model van ons amateurvoetbal onder druk en hun visie staat hier haaks op. We hebben al instrumenten om hier iets tegen te doen, maar we zouden ons nog meer moeten kunnen wapenen.

Voetbal Vlaanderen

"Buitenlandse groeperingen zetten dat model onder druk en hun visie staat hier haaks op. We hebben al instrumenten om hier iets tegen te doen, maar we zouden ons nog meer moeten kunnen wapenen."

 

Wat zijn de stopborden die geplaatst kunnen worden? "Volgens het licentiereglement moet twee derde van de raad van bestuur en vier vijfde van de algemene vergadering natuurlijke personen zijn die gedomicilieerd zijn in België. Is dat niet in orde, dan krijg je geen licentie."

 

Maar waterdicht is die maatregel niet. "Dit kan worden aangevochten via de burgerlijke wetgeving omdat het mogelijk in strijd kan zijn met het vrij verkeer van personen en ondernemen."

 

"We doen heel veel om de clubs lokaal verbonden te houden, maar de wetgeving zit niet echt mee. Dat beslist ons land niet alleen, het is Europese regelgeving", beseft Voetbal Vlaanderen.

 

"Maar er moet politiek nagedacht worden over hoe we hier mee omgaan en over welk signaal we geven. We zouden dus wettelijke ondersteuning kunnen gebruiken."

"5 jaar geleden zag je deze tendens niet"

Voetbal Vlaanderen benadrukt dat het voorlopig nog om "superweinig clubs" gaat die in buitenlandse handen zijn gevallen.

 

"Maar zo begint het vaak en zo krijg je dan een sneeuwbaleffect", uiten ze hun bezorgdheid. "Er is een tendens, eentje die je 5 jaar geleden niet zag. Dat baart ons zorgen."

 

Ook de aard van de constructies is niet altijd zuiver op de graat. "Het kan niet de bedoeling zijn dat onze amateurclubs gebruikt worden als pasmunt in internationaal verkeer tussen clubs om onderling transfers te doen."

 

"Ik wil niet dat zij de speelbal worden van een internationaal netwerk waarbij speler X na 2 jaar verkocht worden aan een andere club."

 

"Wij doen er alles aan om ons amateurvoetbal te beschermen, maar we hebben partners nodig in die strijd. We moeten met de profclubs, de politiek en de KBVB de koppen bij elkaar steken."