Een week geleden maakte Anderlecht bekend dat Brian Riemer (45) zijn contract als T1 van paars-wit verlengd heeft tot 2026. Voetbalanalisten catalogeerden dat nieuws als "verrassend". Waarom kiest RSCA nu al voluit voor Riemer uitgerekend na een historisch lage 11e plaats in de competitie? Sporza Daily zoekt naar antwoorden.
Anderlecht "beloonde" Brian Riemer vorige week op zijn verjaardag met een contractverlenging tot 2026. De resultaten zijn sinds zijn aanstelling zo'n 10 maanden geleden nochtans niet denderend geweest.
"Ik was verbaasd en niet verbaasd over de timing", verklaart Peter Vandenbempt in Sporza Daily. "Men zorgt ervoor dat het geen thema wordt, want een trainer met een aflopend contract leidt tot veel speculatie en dat kan Anderlecht missen als kiespijn."
"Ik snap het in die optiek wel, maar anderzijds vind ik dat hij met Anderlecht niet de prestaties heeft geleverd waarvan je zegt: leg deze coach zo snel mogelijk vast voor een langere periode."
Paars-wit argumenteert dat het na woelige jaren voor stabiliteit kiest. Brian Riemer vormt met CEO Jesper Fredberg een duidelijke eenheid.
"Het is zeker goed dat er een eenheid is", stelt onze commentator. "Alleen moet je zien dat die niet te close wordt. Het is interessant om te zien hoe de verhoudingen liggen."
"Het gebeurt open en bloot: iedereen ziet hoe intens de communicatie op matchdagen is tussen Fredberg in de tribunes en de bank beneden. Hij komt ook in de kleedkamer voor, tijdens en na de match."
"Ik heb daar eens over gesproken met Fredberg en hij was verbaasd dat ik er vragen over had. In zijn cultuur is dat de normaalste zaak van de wereld. Alleen: voor de perceptie is het nefast voor de autoriteit van Riemer."
Het is zeker goed dat er een eenheid is bij Anderlecht, alleen moet je zien dat die niet te close wordt.
Frank Boeckx: "Brian Riemer is geen tiran die alleen heerst"
Frank Boeckx heeft als keeperstrainer bij Anderlecht gezien hoe Fredberg mee zijn stempel drukt op het sportieve luik.
"Hij komt tijdens de rust in de kleedkamer en hij vertelt wat hij ziet", getuigt de ervaringsdeskundige. "Er is veel om te doen dat hij daar zit, maar Fredberg kent genoeg van voetbal om dat te doen."
"En in de tribunes kun je het spel vaker beter overschouwen dan langs de lijn. Alle informatie samenbrengen op een kort moment is van grote waarde om te kunnen bijsturen."
Riemer staat dus open voor input van buitenaf? "Absoluut", verzekert Boeckx, tegenwoordig fulltime analist. "Hij is zeer aimabel en gedreven. Hij vertrouwt op zijn staf en beslist niet alles alleen."
"Hij vraagt de mening van iedereen bij het kiezen van de ploeg. Als de staf iets anders beslist dan hij, dan luistert hij ook en durft hij zijn keuze opzij te zetten. Hij vertrouwt de mensen rondom zich."
"Hij is geen tiran die alleen heerst. Hij is de eindverantwoordelijke en hij moet keuzes maken, maar als hij A zegt en de meerderheid zegt B, dan kan hij inschikkelijk zijn."
Brian Riemer vertrouwt op zijn staf en beslist niet alles alleen. Hij vraagt de mening van iedereen bij het kiezen van de ploeg.
"We vragen ons nog altijd af of Brian Riemer een goeie wedstrijdcoach is"
Voor de camera's lijkt Brian Riemer altijd het zonnetje in huis. Wat moeten we denken van dat positieve imago?
Peter Vandenbempt: "De echo's die ik hoor vanuit Anderlecht zijn alleen maar positief over hoe hij met mensen omgaat, over hoe hij een match voorbereidt en over de manier waarop hij een plan bedenkt om aan een match te beginnen."
"Wij ergeren ons al eens aan zijn ongebreideld optimisme en zijn lichtjes overdreven inschatting van de prestaties, maar intern zegt hij duidelijker waar het op staat."
Al is er nog een grote "maar": "We vragen ons nog altijd af of Riemer een goeie wedstrijdcoach is?"
"Dat hebben we nog niet gezien en ik heb al gehoord van ex-spelers dat ingrijpen om een zet van de tegenstander te counteren niet zijn grootste kracht is. Dat is vaak het verschil tussen een goeie en een hele goeie coach."
"En dan kom ik terug op die eenheid die hij met Fredberg vormt. Als Anderlecht op termijn een topclub wil vormen met een trainer met naam en faam en persoonlijkheid, zal die dan ook op deze manier willen werken? Het antwoord is neen, denk ik."
Als deze Deense trend zich nog meer doorzet, dan wordt het wel een beetje ongezond. Bij de volgende persoon die ik zou aanwerven, in welke functie dan ook, zou ik toch niet voor een Deen gaan.
Niemand kan intussen ontkennen dat de Deense invloed op Neerpede afgelopen zomer nog wat groter geworden is.
"De Deense invloed moet wel binnen de perken blijven", vindt Vandenbempt. "Ik denk dat de limiet ongeveer bereikt is."
"Ik begrijp dat je in de opbouwfase kiest voor wie je kent en er waren een paar opportuniteiten, maar als deze Deense trend zich nog meer doorzet, dan wordt het wel een beetje ongezond. Bij de volgende persoon die ik zou aanwerven, in welke functie dan ook, zou ik toch niet voor een Deen gaan."
En met Brian Riemer aan het stuur mag Anderlecht dit seizoen hoe dan ook niet nog eens uit de bocht gaan.
"Ze zijn bescheiden, maar als Anderlecht buiten de top 3 eindigt, dan zullen ze zwaar ontgoocheld zijn. Europees voetbal is bovendien het absolute minimum."
"Dat kan het ook compenseren met bekerwinst. Anderlecht heeft een prijs nodig. De beker winnen lijkt me dan makkelijker dan kampioen te worden om de club weer op de rails te zetten."