Ga naar de inhoud

Kalendermanager Pro League wil "geen polemiek" rond startuur RWDM-Union

De trofee van de Jupiler Pro League, onze nationale hoogste voetbalcompetitie.

RWDM en Union vroegen eerder deze week in een gezamenlijk statement de Pro League en tv-rechtenhouder Eleven/DAZN om het vroege beginuur (18.30 u.) van hun inhaalmatch donderdag 28 september te herbekijken. "Onze supporters worden benadeeld", luidt het. Kalendermanager Nils Van Brantegem wil niet ingaan op de kwestie, omdat hij "geen polemiek wil creëren".

Van Brantegem voegde er in zijn reactie wel aan toe dat als alle clubs op hun eigen uur willen spelen, "er geen kalender mogelijk is".

De match tussen RWDM en Union op speeldag 5 werd uitgesteld naar aanleiding van de Europese play-offs van Union. De supporters van RWDM en Union waren misnoegd over het nieuwe speelmoment voor hun derby, woensdagochtend namen de 2 clubs de boodschap van de fans over in een gedeeld communiqué.

Er is algemeen geweten dat bij het opstellen van de kalender, door Kalendermanager en commissie, een reeks voorwaarden meespelen. Een afweging wordt gemaakt tussen politiecapaciteit, mogelijkheden voor fans in het stadion en een spreidingsplan afgesproken met Eleven/DAZN.

De mate van de spreiding bepaalt hoeveel mensen de match op tv volgen en bijgevolg de waarde van het contract tussen de clubs en de rechtenhouder.

Die 28e september wordt om 20.45 uur bijvoorbeeld ook Club Brugge-Genk ingehaald.

Als alle clubs op hun eigen uur willen spelen, is er geen kalender mogelijk.

Kalendermanager Nils Van Brantegem

Precedent

Sinds de afspraken van 2019 maakte de commissie, waarin Pro League en Eleven/DAZN zetelen, al komaf met 2 wedstrijdsloten op zondag- en maandagavond.

Het slot van 18.30 uur op donderdag zal in het tweede deel van het seizoen ook gebruikt worden voor midweekmatchen. Als er nu zou beslist worden om alsnog de wedstrijd naar een ander moment te schuiven, dreigt de kans dat andere clubs zullen teruggrijpen naar dit voorval als precedent.

Sinds begin dit seizoen is de beslissing van de Kalendermanager overigens finaal, in het verleden was er wel nog een beroepsprocedure mogelijk. De Hoge Raad van het Voetbal legde die regel vast in mei 2023, nadat de Pro League de wijziging had aangebracht.