Spring naar de inhoud

Sportarts wil jongeren laagdrempelig leren reanimeren: "Tilt overlevingskans bij hartstilstand naar 75%"

Sportarts wil jongeren laagdrempelig leren reanimeren: "Tilt overlevingskans bij hartstilstand naar 75%"
 wo 13 september 2023 20:37

Door de snelle reanimatie kon Nathan Van Hooydonck gisteren nog uit zijn kunstmatig coma ontwaken na zijn zwaar ongeval. De snelle hulp was cruciaal, maar uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op 4 kan of durft te reanimeren. Daar wil Tom Teulingkx, voorzitter van sport- en keuringsartsen Vlaanderen, verandering in brengen: "Het is perfect mogelijk om kinderen vanaf 12 jaar te leren reanimeren."

30 mensen per dag, ofwel 10.000 mensen per jaar, krijgen een hartaanval in België. Als dat buiten het ziekenhuis gebeurt, zakt de overlevingskans zonder hulp elke minuut met 10%.

 

Drastische cijfers, zeker als je weet dat na een onderzoek van de sport- en keuringsartsen blijft dat maar 1 op 4 mensen kan en durft te reanimeren.

 

"Veel te weinig", vindt Tom Teulingkx. "We hebben daarom een manier gezocht om het laagdrempeliger aan te leren."

 

Dat aan de hand van een pomp die de weerstand van een menselijke borstkas nabootst en een automatische defibrillator (AED) met de afmetingen van een smartphone.

 

"Vanaf 12 jaar is het perfect mogelijk om te leren reanimeren. Het zou jaarlijks verplichte materie moeten worden op school, want iedereen wordt er ooit mee geconfronteerd."

Door snel de reanimatie te starten, kan je de overlevingskans van 10% naar 75% tillen.

Tom Teulingkx

De eerste hulp van omstaanders is dan ook de belangrijkste, weet Teulingkx.

 

"Door snel de reanimatie te starten, kan je de overlevingskans van 10% naar 75% tillen. Door borstcompressies toe te dienen, kan je de periode overbruggen tot de hulpdiensten aanwezig zijn."

 

Om de helpende handen goed weg te wijzen, geven de automatische defibrillators ook aanwijzingen. "Dat toestel kan patiënten opnieuw tot leven wekken. Het is essentieel en levensreddend."

 

"Toch zijn er maar 10.000 toestellen in België, waarvan heel veel in privébezit. Er zijn meer toestellen nodig in het straatbeeld of in wagens. Wat ook kan, want tegenwoordig zijn ze zo klein als een smartphone."

 

"De toestellen zijn helemaal automatisch, zeggen hoe je moet reanimeren en bellen ook de hulpdiensten", verzekert de sportarts. "Al moet je ze dus wel eens in actie gezien hebben voor je ze gebruikt."

Wat moet je doen bij een hartstilstand?

Stap 1: Bel de hulpdiensten, de 112.

 

Stap 2: Laat iemand anders de AED halen en start onmiddellijk de hartmassage.

 

Stap 3: Stop niet met hartmassage tot de hulpdiensten er zijn.

Gerelateerd: