Spring naar de inhoud

WK atletiek: Geen finale voor Claes op de 400 meter horden, ook Doom en Borlée stranden in halve finales 400 meter

WK atletiek: Geen finale voor Claes op de 400 meter horden, ook Doom en Borlée stranden in halve finales 400 meter
 di 22 augustus 2023 22:00
Geen finale voor Hanne Claes, Dylan Borlée en Alexander Doom.
Geen finale voor Hanne Claes, Dylan Borlée en Alexander Doom.

Hanne Claes is er op het WK atletiek niet in geslaagd om het voorbeeld van Cynthia Bolingo te volgen. Claes stond met veel ambities in de halve finales van de 400 meter horden, maar een finaleplaats bleek toch te hoog gegrepen. Ook op de 400 meter vlak was er Belgische actie met Dylan Borlée en Alexander Doom. Doorstoten naar de finale zat er voor hen zoals verwacht niet in.

Cynthia Bolingo stootte dinsdag door naar de finale van de 400 meter en Hanne Claes geloofde dat ze even goed kon doen op de 400 meter horden. Maar haar halve finale werd een ontgoocheling.

Na een goede start zakte Claes in de laatste rechte lijn helemaal weg. Ze finishte als voorlaatste in 56"06, bijna twee seconden boven haar Belgisch record (54"33). 

 

"Ik ben helemaal mijn concentratie kwijt geraakt. Ik heb niet de wedstrijd kunnen lopen die ik wou doen. Ik ben wel wat ontgoocheld in mezelf, maar ik weet niet waaraan het ligt. Dit is heel vervelend, want de vorm is er en het is niet gelukt. Dit is een ontgoocheling."

 

Dylan Borlée had zich met de verliezende tijden nipt geplaatst voor de halve finales van de 400 meter. Een finaleticket was dan ook niet realistisch. Borlée werd in de tweede halve finale voorlaatste in 45"59. 

 

"Het ging allemaal wat minder vloeiend dan in de reeksen. Ik moest me wat forceren. De omstandigheden zijn ook speciaal, de lucht is heel zwaar en de tijden zijn daardoor ook minder snel. Het resultaat valt tegen, maar het is nu zo."

 

Ook voor Alexander Doom was een finaleplaats op de 400 meter een stunt geweest. Hij werd vijfde in de derde halve finale in 45"57. Geen nieuwe toptijd dus, nadat hij in de reeksen voor het eerst onder de 45 seconden gedoken was met 44"92.


"Ik wou meeschuiven met Steven Gardiner (olympische kampioen die geblesseerd uitviel, red.) en dat is de eerste 200 meter goed gelukt. Maar daarna heb ik dat wat bekocht. Zeker in de laatste 100 meter, wat normaal mijn sterkste punt is. Nu was het op, ik ging niet meer vooruit."

dinsdag 22 augustus
20.43 uur Hanne Claes 400 meter horden halve finales: 7e in 56"06 (uitgeschakeld)  
21.08 uur Dylan Borlée 400 meter halve finales: 7e in 45"59 (uitgeschakeld)  
21.16 uur Alexander Doom 400 meter halve finales: 5e in 45"57 (uitgeschakeld)  

Verrassingen in het discuswerpen, hoogspringen én de 3.000 meter steeple

Vier finales stonden er op het menu op de vierde WK-dag en in drie daarvan viel een verrassing te noteren. In het hoogspringen slaagde Mutasz Barshim er niet in om een vierde wereldtitel op rij te veroveren. De Qatarees moest dit keer vrede nemen met brons.

 

Gianmarco Tamberi, met wie Barshim de olympische titel van Tokio deelt, had nog nooit een medaille veroverd op een WK outdoor. In Boedapest werd het meteen goud met een sprong over 2,36 meter. Het zilver was voor de Amerikaan JuVaughn Harrison.

 

In het discuswerpen zorgde de Amerikaanse Laulauga Tausaga voor een knoert van een verrassing. Ze verpulverde haar persoonlijk record (65,46 meter) en pakte met 69,49 meter het goud.

Voor haar landgenote Valarie Allman werd het zo opnieuw net niet. Na brons in Eugene, nu zilver in Boedapest voor de olympische kampioene. Uittredend wereldkampioene Bin Feng werd derde.

 

Op de 3.000 meter steeple werd het ook weer net niet voor wereldrecordhouder Lemecha Girma. De Ethiopiër kon in de slotronde een versnelling van titelverdediger Soufiane El Bakkali niet beantwoorden en moest net als vorige zomer in Eugene zijn meerdere erkennen in de Marokkaan. 

 

Girma stapelt de zilveren medailles op. Ook op het WK in Doha in 2019 en op de Olympische Spelen van Tokio strandde hij op de tweede plek.

 

Op de 1.500 meter bij de vrouwen maakte de grote topfavoriete het wél waar. Faith Kipyegon veroverde overtuigend haar derde opeenvolgende wereldtitel. De Ethiopische Diribe Welteji werd tweede, het brons was voor de Nederlandse Sifan Hassan.

22 augustuslaatste update: meer dan 1 jaar geleden

22:00

Tot morgen!

Dag vier van het WK atletiek is voorbij! Geen Belgische triomf dit keer. Hanne Claes slaagde er niet in om het voorbeeld van Cynthia Bolingo te volgen. Ze werd in de halve finales van de 400 meter horden kansloos uitgeschakeld.

Ook voor Alexander Doom en Dylan Borlée waren de halve finales het eindstation, op de 400 meter vlak.

De avondsessie leverde ook enkele flinke verrassingen op. In het discuswerpen pakte Laulauga Tausaga de wereldtitel, Mutasz Barshim moest vrede nemen met brons in het hoogspringen en Lamecha Girma liet zich op de 3.000 meter steeple opnieuw aftroeven door Soufiane El Bakkali.

21:59

Tamberi springt naar goud, zilver voor Harrison, brons voor Barshim

21:58

Tamberi pakt wereldtitel

Gianmarco Tamberi pakt de wereldtitel in het hoogspringen, de olympische kampioen staat voor het eerst op een WK-podium. Het zilver is voor de Amerikaan JuVaughn Harrison. Barshim moet het deze keer doen met brons.

21:55

El Bakkali weer goud, Girma weer zilver

21:53

El Bakkali pakt weer goud!

El Bakkali neemt de leiding en Girma heeft geen antwoord. El Bakkali pakt zijn tweede opeenvolgende wereldtitel in 8'03"53. Girma moet wéér vrede nemen met zilver. Het brons is ondanks een val in de laatste ronde voor de Keniaan Abraham Kibiwot.

21:53

Girma gaat als leider de slotronde in. Zijn voorsprong op El Bakkali is minimaal.

21:51

Duel tussen Girma en El Bakkali

Met nog twee ronden te gaan voeren de twee favorieten het commando in de finale van de 3.000 meter steeple. El Bakkali volgt in het spoor van Girma.

21:42

Geen vierde wereldtitel voor Barshim

Het kan niet altijd raak zijn. Mutasz Barshim zal geen vierde opeenvolgende wereldtitel veroveren in het hoogspringen. Ook bij zijn derde poging op 2,36 meter ging het fout. Hij zal vrede moeten nemen met brons.

De lat ligt nu op 2,38 meter. JuVaugh Harrison faalt bij zijn eerste poging en ook leider Gianmarco Tamberi raakt er niet over. De Italiaan ligt dus wel op koers voor goud.

21:40

Eindelijk raak voor Girma?

De finale van de 3.000 meter steeple is de apotheose van de vierde dag op het WK atletiek. Lamecha Girma wordt dé man om in de gaten te houden. De Ethiopiër verbeterde begin juni op de Diamond League van Parijs het wereldrecord dat de Qatarees Saif Saeed Shaheen in 2004 in Brussel liep. Girma was met 7’52”11 ruim anderhalve seconde sneller.

Girma moest op de voorbije twee WK’s vrede nemen met zilver en ook op de Olympische Spelen van Tokio werd hij tweede. Soufiane El Bakkali was zowel op het laatste WK als op de Spelen te sterk en de Marokkaan zal ook nu de te kloppen man zijn.

21:39

Kipyegon snelt naar haar derde opeenvolgende wereldtitel op de 1.500 meter

21:38

Kipyegon doet het weer!

Faith Kipyegon maakt haar favorietenrol waar en pakt haar derde opeenvolgende wereldtitel. De Keniaanse domineerde van start tot finish en wint in 3'54"87. 

De Ethiopische Diribe Welteji is tweede, Sifan Hassan moet vrede nemen met brons.

21:37

Kipyegon plaatst een stevige versnelling en slaat een kloofje.

21:37

Kipyegon duikt als koploopster de laatste ronde in, met de rest in haar zog. Kan ze standhouden?

21:36

Kipyegon maakt tempo

Kipyegon neemt de leiding in de finale van de 1.500 meter. De Keniaanse wil niks aan het toeval overlaten.

21:33

Tamberi op kop in het hoogspringen

Gianmarco Tamberi gaat bij zijn eerste poging over 2,36 meter en neemt de leiding in het hoogspringen. Harrison slaagt daar bij zijn tweede poging ook in.

21:32

Barshim in moeilijkheden

Ook in de finale van het hoogspringen naderen we stilaan de ontknoping. Titelverdediger Barshim zit daar in moeilijkheden, hij heeft een derde poging nodig op 2,36 meter. De Qatarees staat voorlopig tweede, de Amerikaan JuVaughn Harrison leidt.

21:31

Alexander Doom: "Zeker de laatste 100 meter voelde ik dat ik op was"

21:30

Dylan Borlée: “Het was inderdaad minder vloeiend”