Ga naar de inhoud

Oplossing in zicht? Tania Mintjens doet voorstel aan Paul Gheysens om uit stadionimpasse Antwerp te raken

Er mag geen volk op Tribune 2 van de Bosuil wegens niet veilig.

In een exclusief interview met Gazet van Antwerpen heeft Tania Mintjens, de grondeigenaar van het Bosuilstadion van Antwerp, voor het eerst en meteen ook voor het laatst gesproken over de heisa rond het geblokkeerde stadiondossier. Ze reikt voorzitter Paul Gheysens de hand met een 7 punten-voorstel. "Maar verkopen doe ik niet: niet aan de stad, niet aan Gheysens."

Gheysens sprak maandag op de kampioenenviering van Antwerp op het Antwerpse stadhuis scherpe woorden over Mintjens. De bouwheer van Ghelamco gaf aan binnen de 6 maanden een oplossing te willen voor het "Mintjens-probleem".


De zakenvrouw - en grote supporter van Antwerp - wil haar gronden niet verkopen om de lokale verankering van de club te verzekeren. "Want de Bosuil is écht heilige grond voor mij. Die behoort toe aan Antwerp FC. Aan niemand anders."

"En zolang ik eigenaar ben van de grond, geloof ik dat de club op dat "plein" voor de rest van haar bestaan zal kunnen blijven voetballen."

Maar zo blijft de honderd jaar oude tribune 2 staan. Die is te gevaarlijk voor het publiek en blijft bij elke thuismatch gesloten. Zo missen de club en Gheysens een pak inkomsten.

De club heeft een opstalrecht tot 2052, maar Gheysens wil niet beginnen te bouwen aan een nieuwe tribune omdat hij zijn investeringen wil recuperen.

In een uiterst zeldzaam interview gaf Mintjens aan ook een oplossing te willen. "Ik wil ook dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan", klonk het vol overtuiging. Ze deed daarom een voorstel aan Gheysens. Het voorstel bevat 7 punten en is een pakket.

De Bosuil is écht heilige grond voor mij. Die behoort toe aan Antwerp FC. Aan niemand anders.

Tania Mintjens

Het voorstel van Mintjens

  1. Mintjens wil de huidige erfpachtovereenkomst van de gronden, die loopt tot 2052, stopzetten en een nieuwe afsluiten met een looptijd van 99 jaar.
  2. De club dient geen enkele financiële vergoeding meer te moeten betalen voor het gebruik van de gronden. "Want het is mij niet om geld te doen." Nu bedraagt de opstalvergoeding 51.000 euro per jaar.
  3. Ze vraagt dat Ghelamco zich engageert om als aannemer de tribunes te bouwen met een marktconforme commerciële marge.
  4. Ghelamco zorgt ook de financiering van de bouw aan marktconforme voorwaarden (zonder bijkomende marge). "We verzoeken dat omdat Antwerp nu jaarlijks enorme sommen aan een nv van Gheysens betaalt voor de 2 tribunes, wat op lange termijn nefast kan worden voor de zelfredzaamheid van de club."
  5. Alle opbrengsten van het stadion (rechtstreeks en onrechtstreeks) moeten ten goede komen aan de club.
  6. De supporters krijgen een vaste vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur. "We willen wel zelf bepalen hoe die vertegenwoordiger wordt aangeduid."
  7. Bij een eventuele verkoop van de club of het stadion wil de grondeigenaar "een overdraagbaar right to match". "Dat is een soort voorverkooprecht, waarbij ik als grondeigenaar de eerste kans krijg om de club in handen te krijgen. "Wanneer het right to match niet wordt uitgeoefend, dan zal vanaf de verkoop wel een vergoeding van de grond verschuldigd zijn."

"Nog een beetje onderhandelingsmarge"

Voor Mintjens is haar voorstel niet te nemen of te laten. "Dit zijn de grote principes, die nog verder concreet moeten worden uitgewerkt. Er is nog een beetje onderhandelingsmarge, maar op bepaalde punten niet."

"We doen op enkele vlakken stevige toegevingen en proberen niet onredelijk te zijn. We verwachten dat ook van Paul Gheysens."

"We hopen dat dit een opening kan zijn. Dat ook Paul Gheysens, nu hij supporter én zelfs symbolisch Antwerpenaar is geworden, zijn rood-witte hart laat spreken. Samen met mij."

We hebben Antwerp gecontacteerd voor een reactie, maar daar wil voorlopig niemand reageren.

(lees voort onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik moest een interview geven, want ik ben geen "probleem""

Tania Mintjens, dochter van een meubelfamilie, zat op het moment van de titel van Antwerp in de VS voor zaken. "Ik was jaren bij bijna elke wedstrijd van Antwerp, maar nu durf ik niet meer te komen. Maar natuurlijk heb ik de wedstrijd in Genk gevolgd. Er zijn blijkbaar mensen die niet geloven dat ik Antwerpsupporter ben, maar vanuit Londen, waar ik woon, volg ik nog steeds elke wedstrijd."

Ze beleefde dan ook een schitterend seizoen. "Eerst de beker, dan de titel. Ik was zielsgelukkig."

Tot de uitspraak van Gheysens de dag nadien. "Opeens was ik "het probleem-Mintjens". Dat is hard aangekomen. Ik had echt de indruk dat men daar voor het stadhuis al een guillotine of een brandstapel voor mij aan het installeren was. Ik werd de boeman, de geldwolf, de heks."

Daarom stemde Mintjens, die niet graag in de belangstelling staat, uitzonderlijk toe voor een interview. "Ik kon niet anders. Paul Gheysens koos voor de publieke weg, via de media. Om zo een beeld van mij te creëren dat niet juist is. Ik moet dat beeld bijstellen. Ik ben geen "probleem". Ik wil die guillotine weg."

Mintjens geeft aan dat ze ook veel steun kreeg, maar dat ze de woorden van Gheysens ("Het kwade oog") ook als een dreigement ervoer. "Het is zwaar, zo persoonlijk aangevallen te worden. Ik heb nog veel familie in België, die kregen dat ook allemaal te verduren. Het geeft me een onveilig gevoel."

Gheysens en Mintjens, die nog voor de periode-Gheyens Antwerp vaak met een financiële tussenkomst aan een licentie heeft geholpen, hebben elkaar nooit persoonlijk gesproken. "Ik denk ook niet dat dat nog zal gebeuren. We zijn te verschillend. Maar we hoeven ook geen vrienden te worden. Ik ben er zeker van dat we een oplossing gaan vinden in het belang van de club die voor beide partijen aanvaardbaar is."

"Het is noodzakelijk dat we hier samen uitgeraken, want ik begrijp de frustraties van de fans. Ik doe dit in het belang van de club."

Ik ben er zeker van dat we een oplossing gaan vinden in het belang van de club die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Tania Mintjens
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Paul Gheysens in het midden.